Ares: “Ik blijf mezelf en pas me niet aan omdat ik rapper ben.”

Eerste stappen
Na het zien van een filmpje waarin Big2 van The Opposites een beat aan het maken was, besloot Ares zelf aan de slag te gaan met het maken van beats. “Ik ben dat filmpje gaan bekijken om te zien hoe hij het allemaal deed en op een gegeven moment kon ik zelf beats maken met Fruity Loops 4. Na een paar maanden begon ik ook met het schrijven van teksten. Het was heel slecht in het begin, maar op een gegeven moment had ik iets te pakken waardoor ik dacht: hier kan ik wel op verder gaan. Vervolgens hebben we een EP gemaakt. Tijdens een show in Breda werd ik gezien door de broer van Fotosynthese. Hij zei dat ik een keer naar het huis moest komen waar zij muziek maken met Fotosynthese. Daar zijn we toen heen gegaan. Uiteindelijk hebben we een preek gehad: ‘Luister, dit moet je niet meer doen, dat moet je niet meer doen en als jullie dit doen dan wordt het misschien wel wat.’ Dus ik heb gedaan wat zij hebben gezegd en heb toen een nieuwe EP Dichterbij gemaakt, die ik in februari 2012 heb uitgebracht. Op hetzelfde moment deed ik mee aan The Next MC. Toen ik in de halve finale van de The Next MC stond, besefte ik dat het meer was dan een beat maken en daar 16 op rappen.”
Het werd serieus. “Opeens kwam ik in de finale van The Next MC en was ik bezig met interviews. Er waren overal camera’s, zelfs bij mij op school.”
De jonge rapper werd steeds bekender dankzij zijn deelname aan het talentenprogramma. “Toen ben ik mezelf serieuzer gaan nemen en vond ik dat ik serieuzere stappen moest gaan nemen.”

Hardstyle en carnavalsmuziek
Alle positieve aandacht rondom de rapper en zijn deelname aan The Next MC finale stond in schril contrast met de reacties vanuit zijn hometown. “Ik woon in een klein dorpje buiten Oosterhout, maar daar praat ik liever niet over omdat er zo weinig mensen wonen. In Oosterhout heb je wel de standaardgroepen die je in elke stad hebt, zoals een groep skaters en een groep gasten die naar hiphop luisteren, maar het is niet heel groot. In Amsterdam denk ik dat het merendeel van de jeugd iets heeft met hiphop en daar is het andersom. Daar heb je hardstyle en carnavalsmuziek. De buurt waar ik woon is een echte boerenbuurt en de mensen accepteren het niet als jij niet doet wat zij doen. Dat is elke week voetballen, daarna hardstyle luisteren en jezelf voldrinken in een café en dan volgend weekend weer. Dan kom ik daar opeens rappen. In het begin, toen ik nog niet op tv was geweest, pestten mensen me daar ook altijd mee. Zo van: ‘daar heb je hem weer, je bent anders dan wij, je hoort er niet bij’. Toen heb ik echt een beetje een moeilijke tijd gehad. Ik ben zelfs een paar keer in elkaar geslagen, gewoon omdat ik rapper ben, terwijl ik niets heb gedaan. Dat veranderde ineens toen er camera’s op school waren. Toen hadden ze zoiets van, het is nog steeds een sukkel, maar er zijn wel camera’s bij. Opeens waren heel veel mensen aardig tegen mij. Dat heeft mijn leven veranderd.”
Ondanks de toegenomen aandacht blijft de jonge rapper er nuchter onder en focust hij zich op zijn muziek met behulp van een kleine groep vrienden om hem heen, genaamd Team Ares.

Roadtrip
Sinds de finale van The Next MC zijn ze druk bezig geweest met zijn debuutalbum Roadtrip. “We zijn begin vorig jaar in februari begonnen met het album, direct na The Next MC. Ik heb in mijn agenda elke maand bijna wel een releasedatum voor Roadtrip staan. De release zou in februari plaatsvinden, maar toen dacht ik dat ik na mijn examens meer tijd zou hebben. Vervolgens werd ons geadviseerd om het album na de zomer te releasen, want in de zomer is de aandacht wat minder. Nu komen langzaamaan alle redacties weer op zijn plek en gaat alles weer draaien zoals het hoort. Er is ook een ander project tussengekomen waardoor het nog wat langer gaat duren. ik kan nog niet zeggen wat; daar komt in september meer duidelijkheid over. Het album zal in ieder geval niet meer lang op zich laten wachten na september.”

Inmiddels is de rapper druk bezig met de opnames van zijn eerstvolgende single Pirouette van het aankomende album Roadtrip, dat in het teken staat van zijn trip naar Parijs. “Het concept voor het album is vrij spontaan ontstaan”, vertelt de rapper. “Ik had een keer een plaat op de rommelmarkt gehaald in het dorpje waar ik woon. Het was gewoon een kartonnen kaft en er stonds niks op. Ik dacht: ik koop die plaat met de kartonnen kaft al weet ik niet wat het is. Desnoods is het metal, dan gooi ik het gewoon weg. Ik zette de plaat aan en er kwam alleen maar Franse muziek uit. En op een gegeven moment dacht ik, na het derde nummer: dit gaan we samplen. Toen heb ik de track Roadtrip gemaakt. Een jongen waarmee ik destijds aan het project werkte, vond dat we het verder uit moesten werken en vatte het idee op om een roadtrip te gaan maken voor het album.”
Nadat de rapper eerst de nodige bedenkingen had, veranderde hij al snel van gedachten. “We zijn een aantal keer naar Parijs geweest, iedere keer heel kort, want we moesten natuurlijk naar school en we hadden alleen maar vakkenvulgeld om daar heen te gaan. We zijn toen naar alle hotspots geweest zoals de Eiffeltoren en Montmartre. Dat was de basis van onze roadtrip. Als je daar ’s nachts op straat liep, dan zag je niet veel goeds, maar het had wel zo’n invloed op mij dat ik het een mooie basis voor het album vond. De laatste track van het album heet Montmartre, die heb ik daar ook geschreven."

“Er zijn verscheidene tracks in Parijs opgenomen, maar op de huidige plaat – en daar komt waarschijnlijk ook geen verandering meer in -, staat helemaal niks meer wat daar is opgenomen. Alles is thuis opnieuw gedaan. Ik had ook heel veel tracks opgenomen toen ik nog meer een piepstem had. Het kwam een beetje rot uit mijn mond. Nu is dat veel makkelijker voor mij, vandaar dat we heel veel opnieuw hebben opgenomen. Het klinkt zo iets volwassener.”
Dat verklaart ook mede waarom de release van het album al een tijdje op zich laat wachten. "Ik ben niet zo snel tevreden over mijn eigen stem. Ik heb heel vaak in het begin gehad dat het in mijn hoofd goed klonk, maar als ik het rapte, kwam het er niet uit. Ook was ik in het begin zoekende naar het geluid als ik zong en nu vind ik dat ik echt het beste uit mijn stem haal als ik aan het zingen ben. Ik beheers mijn stem nu veel beter.”

Sukkel
“Het geluid van mijn album is aan de ene kant heel erg hiphop qua samples, maar er staat geen track waarvan je denkt, hier gaat het publiek op springen. Er staan best veel persoonlijke teksten op. Zeker de laatste tijd heb ik veel persoonlijke nummers gemaakt. In het begin maakten we veel feestmuziek op een ‘hiphopmanier’. De singles die ik tot nu toe heb uitgebracht, zijn ook allemaal heel vrolijk waardoor heel veel mensen zeggen dat ik alleen maar vrolijke muziek maak. Ik wil met mijn album laten zien dat ik eigenlijk heel goed teksten kan schrijven. De balans zit er wel in; er zitten vrolijke nummers in, maar er zitten ook hele diepe nummers in. De laatste tijd heb ik bijvoorbeeld een aantal nummers gemaakt over het feit dat ik een sukkel was en dat opeens iedereen me aardig vond en dat ik zelf geen zin meer had om te gaan rappen. Ik heb heel vaak het gevoel gehad dat ik wilde stoppen met rappen omdat ik het idee had dat ik niet thuis hoorde in de hiphopwereld. Ik had het idee dat mensen mij niet accepteerden en dat het misschien beter was voor mijzelf als ik zou stoppen. Uiteindelijk is dat toch niet gebeurd, omdat Dennis dan weer kwam met nieuwe ideeën. De gevoelens die ik had, heb ik wel op de plaat staan. Het nummer met een van mijn meest favoriete teksten van het album heet Bedankt en daarop bedank ik eigenlijk iedereen om me heen. Van rappers die ik ken, tot mijn ouders; iedereen komt daarin voor. Mensen die luisteren en die me niet kennen, denken misschien: mooie track, maar ik snap hier helemaal niets van, maar mensen die mij wel kennen, kunnen die track van voor tot achteraan helemaal voelen omdat zij weten waar het over gaat. Aan de ene kant is dat stom omdat veel mensen je album gaan kopen en luisteren naar iets wat super persoonlijk is, maar aan de andere kant kan dat mensen ook aanspreken. Zeker de jongere kids vinden het heel fijn om gevoelige tracks te horen. Ik denk bovendien dat ze zich goed kunnen verplaatsen in mijn wereld.”

Acceptatie
“De mensen om me heen hadden me vrij snel geaccepteerd, maar in het begin had ik wel het idee dat soms, wanneer ik bij optredens kwam, zeker tijdens de Grote Prijs van Nederland, iedereen mij met de nek aankeek en hun eigen vriendjes vol liefde behandelden. Ik ga geen namen noemen, maar het zijn mensen die hoog op de ladder staan die zo zijn, niet eens de rappers zelf. Zelfs juryleden van de Grote Prijs of juryleden van een wedstrijd of organisatie die je uitnodigen, maar tegelijkertijd jou het liefst niet daar hebben. Ik dacht dat ze vanuit de rapscene misschien helemaal geen zin in mij hadden en mij maar raar vonden omdat ik niet dezelfde muziek maak als zij. Bij de State Awards tijdens the Cypher, ben ik Ronnie Flex tegengekomen en hij zat een beetje in dezelfde situatie als ik. Hij maakt heel andere muziek en maakt ook gewoon wat hij zelf leuk vindt. Heel veel mensen vinden het raar maar als hij dat kan, dan kan ik dat ook. Ik heb een voorbeeld aan hem genomen. Ik moet er niet meer mee zitten wat al die mensen vinden van mij. Tijdens de State Awards kwam ik erachter dat veel mensen in de hiphopscene mij eigenlijk best wel wreed vinden. Ineens ontmoette ik allemaal rappers, zoals Fresku en Bokoesam, die mij props gaven. Dat was wel grappig want er zaten rappers tussen die ik twee jaar geleden op mijn kamer zelf zat te luisteren. Ik verwachtte dat niet want ik dacht dat niemand iets van mij moest hebben en uiteindelijk bleek het wel mee te vallen. Er zijn nog steeds een paar rappers die echt superstoer tegen mij doen, maar die ontloop ik gewoon. Uiteindelijk word ik wel geaccepteerd en hoewel ik nergens bij wil horen, hoor ik er toch een beetje bij.”

 

Ik blijf mezelf
Desondanks wordt de rapper nog regelmatig onderschat, mede dankzij zijn jeugdige, onschuldige verschijning. “Ik heb er tijdens The Next MC een beetje misbruik van gemaakt door de hele tijd sukkelige kleren aan te doen. Mensen verwachten niet dat ik een rapper ben. De laatste tijd, met alles wat ik krijg, zie ik er niet meer bewust uit als een sukkel, maar ik zie er nog steeds niet echt uit als een rapper. Ik snap dat ze niet denken: die gast komt een zieke 16 spitten, ze denken eerder: deze gast komt de microfoon aansluiten. Als ik ga rappen, dan weten ze dat ik kan rappen, maar dat is nooit geweest vanaf het eerste moment. Tijdens de kwartfinale van de Grote Prijs dachten de artiestenbegeleider en de wat bekendere rappers die daar in de zaal stonden, dat ik daar was om te supporten of dat ik daar was om de catering te doen”, lacht hij. “Dat merk je ook aan hoe ze tegen je deden. Ze duwden me gewoon weg terwijl ik bij het podium moest zijn. En een keer tijdens The Next MC Cypher stond er een jongen voor mij terwijl ik in het programma zat. Toen hij zag dat ik een mic in mijn handen had, zag je hem heel rustig naar achter gaan. Hij had helemaal niet door dat ik in het programma zat. Ik dacht: misschien moet ik echt iets aan mijn uiterlijk gaan veranderen, maar ik blijf liever mezelf en ga me niet aanpassen omdat ik rapper ben.”

Eigen beheer of label
De rapper komt inmiddels steeds meer in the picture en de vraag rijst of hij gaat tekenen bij een label of zijn album in eigen beheer uit gaat brengen. “We zitten in een heel moeilijke fase, want ik heb heel veel interviews en ik kan echt helemaal niks zeggen over deze situatie. Wat ik wel zeker kan zeggen en waardoor niemand mij in elkaar gaat slaan, is dat mijn album op dit moment, nu ik dit zeg, het kan over twee uur anders zijn, nog steeds in eigen beheer uitkomt. Ik heb nog geen contract getekend bij een label en het hoeft ook niet per se voor mij. We hadden het er net nog over. De datum van het album staat vast en als het label wil, moet het nu wel onderhand rond gaan komen." Dennis: “Voor wat betreft het financiële gedeelte en de PR eromheen is het natuurlijk wel makkelijker bij een label.” Ares: Maar, het is ook leuk om te zeggen, ik ben 17 en ik heb een album uitgebracht met drie gasten die ook 17 zijn. Dat heeft nog niemand gedaan denk ik. Ik denk dat alle jonge artiesten uiteindelijk zijn opgepikt door iemand die ouder is dan hij. Ik weet dat het gaat lukken, als ik mijn album uitbreng.”

Het is dus nog even afwachten of de rapper zijn debuutalbum in eigen beheer uitbrengt of bij een label. Aan zijn inzet zal het zeker niet liggen. De rapper heeft veel tijd gestoken in zijn debuutalbum. “We hebben meer dan 100 tracks gemaakt en hebben nu de beste tracks geselecteerd. Het is alleen nog wachten op de gastbijdrages (van o.a. Fotosynthese) die op het album komen."
Het album is overigens in zijn geheel in de slaapkamer van de rapper gemaakt. “Eerst was het een slaapkamer met een mic, maar nu is het meer een studio met een bed. Daar hebben we goed in geïnvesteerd. Alles ging in een potje en daar kochten we nieuwe apparatuur van. Uiteindelijk hadden we genoeg gespaard om een album te maken.”
Naar verwachting komt het album rond het einde van het jaar uit. Naast het uitbrengen van zijn album Roadtrip, heeft de rapper nog meer plannen. “Het zou wel leuk zijn als we eind van het jaar ineens op tour gaan en op Noorderslag spelen, dat zou echt leuk zijn. Ik zeg niet dat het gaat gebeuren”, lacht hij. “Ik zou volgend jaar in de zomer ook wel meer willen spelen op festivals. Heel veel spelen en leren op de Rockacademie zodat ik weer nieuwe muziek kan maken en nieuwe projecten kan doen. Ik ga binnenkort ook de studio in met Murda Turk en er zijn wel wat dingen gaande met The Opposites, ik hoop dat we snel een keer de studio in gaan.”

 

Houd de rapper dus zeker in de gaten. Na het interview gaat hij nog even op de koffie bij Top Notch. To be continued dus…

Ares staat op 22 september samen met Fotosynthese op het BoomDox Festival in Rotterdam waar zij de aftrap doen van hun gezamenlijke tour in het kader van de Geslepen EP die 18 september online verschijnt.

 

Geplaatst door bowie op 12 september 2013