Area 51

Het Area 51 skatepark in Eindhoven stond 20, 21 en juni in het teken van een nieuw festival: Area 51 open. Ik nam een kijkje op de zaterdag die voornamelijk in het teken stond van hiphop.

De Kemphanen mochten het hiphop podium voor een handjevol mensen openen en dit deden zij zeker niet onaardig. Het geluid was vrij goed en de aanwezige mensen genoten van het zonnetje zonder al te veel aandacht te besteden aan diegene die on stage stonden. Naast de hiphop stage waren er allerlei skateboard wedstrijden en was er nog een andere stage waar verschillende metal bandjes hun ding deden. Teruggekomen bij de hiphop stage stonden de Blocnotes uit Groningen klaar om wat hiphop te pompen. Het mager opgekomen publiek stond er vrij dood bij en een licht aplausje kon er nog maar net vanaf. En dat terwijl de Blocnotes een aardige set deden met frisse beats en goed verstaanbare Nederlandse teksten. Wat meer publieke belangstelling had dan ook zeker wel op zijn plaats geweest.

Ondertussen waren er ook een aantal schrijvers aan het werk om de achterkant van het skatepark te bevlekken, shit looked nice! Frontline was klaar om te rocken en ik was dan ook erg nieuwsgierig of het hun zou lukken om het publiek in beweging te krijgen want het publiek leek meer in een rouwstemming dan in een party vibe. Rauwe Engelstalige hiphop is wat Rawskillz, Jay Frenzy en DJ Krylon brengen. Ik moet zeggen dat dit een act was die duidelijk bovenuit de programmering stak en er was ook weer wat leven in de brouwerij. Niet dat de aanwezige headz hun waardering toonden maar dat is weer een ander verhaal.

Naast de vele optredens stonden er ook verschillende battles op het programma waar je bedragen van 1000 euro kan winnen. Ik vroeg me dan ook een aantal keer af waar, wat, en wie elkaar ging battelen. Het bleef voor mij echt een raadsel. Het is de beurt aan Lingwistikz om het podium te beklimmen en iedereen van een portie rauwheid te voorzien. Wat de Lingwistikz ook deden, zij kregen (net zoals alle andere groepen) het publiek niet in beweging. Ondanks de nodige geluidsproblemen gaven zij wel een zeer dope show waarin zij afsloten met een track die binnenkort uitkomt op vinyl.

What up met die MC battles dan? Misschien was ik de enige die wat bekende battlecats had verwacht, maar ze waren in geen velden of wegen te bekennen. In ieder geval kon je een bedrag van 1000 euro winnen door je tegenstander verbaal te vermorzelen. In de uiteindelijke battle bleken de meeste MC‘s niet verder te komen dan het woord ’homo’ met gelukkig een aantal uitzonderingen. Na een aantal hilarische rondes waarbij Skate the Great voor een hoge amusementswaarde zorgde, rolde uiteindelijk Diggy B uit de koker als winnaar. Verder met de optredens dan maar….

Phatcat (een van de belangrijkste redenen om een bezoek te brengen aan Area 51) stond klaar om het publiek te bedienen. Je ziet maar dat je verwachtingen nooit te hoog gespannen moeten zijn want ik vond het maar een eentonige show van Phatcat. Gelukkig stelde de Beatjunkies niet teleur en lieten zij wederom zien waarom zij een van de beste DJ Crews binnen hiphop zijn. Dan was het nog wachten op Wildchild die de afsluiter van de avond moest worden. Wildchild liet er geen gras over groeien en liet iedereen direct weten dat Lootpack nog steeds live and kicking is. Zijn show stond vooral in het teken van de oldschool waarbij hij teruggreep naar ouwe tracks en zelfs nog een staaltje breakdance liet zien. Op de show zelf viel er eigenlijk weinig op aan te merken al waren zijn reclame praatjes over aankomende releases erg vervelend. De tracks "Code Red" en "Whenimondamic" maakten heel veel goed. Na Wildchild verlieten de meeste mensen het terein terwijl Imadodattaz en DJ Edzon nog op het programma stonden.

Area 51 is een ontzettend dope initiatief met een dope line up, maar door een wat chaotische organisatie en het feit dat het publiek het op alle fronten liet afweten blijf ik toch met een raar gevoel zitten.

Fixtures:
Hoogtepunt: Wildchild
Dieptepunt: publiek
Bier: 1,50 euro
Wc: free
Garderobe: nee
Fotograferen: yeah check it!
Geluid: aight!
Bezoekers: circa 300
Damage: 10 euro
Cijfer: 6,5

Geplaatst door bowie op 27 juni 2003