Are MC – Throughout The Years

Are MC, tijdens optredens standaard in retro Adidastrainingspakken gehuld, zette op zijn vorig jaar verschenen solodebuutalbum Spaced Out een old school sfeertje neer. De Mic Steamer, die eind jaren ’80 al bezig was met zijn Dope Posse, zweert bij het door hem geliefde geluid van vroeger. Dat is niet anders op Throughout the Years, een verzameling van nooit eerder uitgebrachte tracks die de afgelopen jaren waren blijven liggen.

Het leeuwendeel van de producties is gedaan door Oh Jay, en heeft de kale, funky stijl van twintig jaar geleden. Ook de onderwerpen hebben meer gelijkenissen met het idee van ‘peace, unity, love en having fun’ dan met het wapengekletter van nu. De passie voor het vak van MC, een ode aan de sneaker en de liefde voor funk, zijn enkele topics die de revue passeren. Are MC heeft de rustige, relaxte flow die past bij de vibe van de hele plaat.

Het levert een aantal fijne tracks op. De combinatie van funk en hiphop komt op Keep Your Mind Focused prima uit de verf, mede door een heerlijk rustgevende beat. Sneaker Fanatics is een ander zeer geslaagd nummer. Vooral het contrast tussen de rustige verses en het knallende refrein, waarin de beat switcht naar een heerlijke boombap productie, doet de track goed en boven de gemiddelde schoenenode uitsteken. De afsluiter Still Here is ook dik in orde, omdat de zang van Nadine het net die afwisseling geeft die de cd nodig heeft.
Soms wordt het namelijk allemaal wat te eentonig, omdat zowel de producties als de wat saaie flows van Are MC en de meeste gastrappers weinig variërend zijn. Zo is Verbal Assault een iets te vlakke track om zo’n titel te dragen en ook op It’s Dopeness wordt de naam niet waargemaakt. Gelukkig worden de tekortkomingen opgevangen doordat de nummers soepeltjes in elkaar overlopen, waardoor het tempo er in blijft. Een mixtape waarop tracks daadwerkelijk aan elkaar gemixt zijn is sowieso al bijzonder tegenwoordig.

Bij Are MC is het overduidelijk dat we met een echte liefhebber te maken hebben. En dat is waarschijnlijk ook het grootste ‘probleem’ voor de Brabander. Throughout the Years klinkt redelijk tot goed, maar de rapper sluit qua geluid totaal niet aan bij hiphop anno 2007. Het valt dus te betwijfelen of de nieuwe generatie hiphopfans op een dergelijke release zit te wachten, maar het is prijzenswaardig dat Are MC in muzikaal opzicht geen concessies doet.

Tracklist:
01. DJ Rachi Intro (featuring Adje Grooten)
02. Straight Up (featuring DTF & Sonny Styles)
03. This Track is Bouncin’ (featuring DTF)
04. Down (featuring Menace)
05. Writerzblock (featuring Speed One, DTF & Jewl)
06. Keep Your Mind Focused (featuring U-Gene)
07. The Funk Stimulator ‘97
08. Dedicated (featuring Sonny Styles)
09. Verbal Assault (featuring DTF & Jay Frenzy)
10. Sneaker Fanatics (featuring Speed One & Jay Frenzy)
11. Representing (featuring Sonny Styles, Supah J & DTF)
12. Rock the Mic (featuring DTF)
13. Still in a Family Style (featuring U-Gene)
14. It’s Dopeness (featuring DTF)
15. Funkbringer (featuring Supah J & Sonny Styles)
16. Keepin’ it Raw (featuring Speed One)
17. 6×16
18. Calm Unda Pressure pt.2 (featuring Dice)
19. Still Here (featuring DTF, Sonny Styles, Nadine & DC One)

Meer info: Are MC

Geplaatst door bowie op 4 oktober 2007