Appelsap heeft geen headliners nodig

Een rechtszaak aan je broek is het laatste wat je wilt op de vooravond van je festival. De organisatie van Appelsap moest er echter toch mee dealen, maar gelukkig was de rechter (zoals verwacht) hiphopgezind waardoor Appelsap in het Flevopark haar vijftiende verjaardag kon vieren.

Terwijl op Facebook en Ticketswap tickets voor 90 euro worden verhandeld, loopt ’s middags het Flevopark al snel vol. Een Appelsap zonder de kenmerkende Oosterparkse muziektempel als mainstage is even wennen, maar de alternatieve locatie blijkt prima dienst te kunnen doen als festivalspot. Met vier stages, een food court, een heuse karaoketent en diverse spots om in het gras te hangen biedt Appelsap voor ieder wat wils.

DSC_0029_bewerkt-1Foto: Jenny Janssens

In de kern is Appelsap nog altijd hiphop, maar het publiek is inmiddels net zo breed en divers als de programmering. Kids van 15 komen voor New Wave op de mainstage, twintigers en dertigers viben op de hiphop/soul/electronische tunes van de Soulection stage (aanrader!) en liefhebbers van de UK-sound komen met optredens van Mumdance & Novelist, Stormzy en Skepta aan hun trekken bij de Noisey stage.

DSC_0198_bewerkt-1
Foto: Jenny Janssens

Toch blijft de mainstage met de rap-headliners als New Wave, Adje, Rich Homie Quan en natuurlijk Mobb Deep de eyecatcher van het festival. Met uitzondering van Mobb Deep hebben de dirty south-invloeden dit jaar meer dan ooit de overhand. Showtechnisch is het lang niet allemaal even strak – met de chaotische kakofonie van New Wave als toppunt – maar het enthousiaste publiek maalt er niet om en gaat continu los.

DSC_0340_bewerkt-2
Foto: Jenny Janssens

Rond 18.00 bereikt ook ons het nieuws dat Sean Price is overleden. P was in 2011 met Random Axe nog één van de headliners en het trieste nieuws moet ongetwijfeld ook de dienstdoende dj’s hebben bereikt. Helaas neemt geen enkele dj de moeite Sean Price te eren. Later besteedt Mobb Deep er in hun show gelukkig wel nog aandacht aan.

175875-JoelFrijhoff (4 of 7)-adebcd-large-1439125902
Foto: Joel Frijhoff

Maar voordat dat zover is, staan eerst onder meer Rich Homie Quan en Skepta nog op het programma. Zoals gevreesd is de inspiratieloze show van Quan niet om over naar huis te schrijven. Eens te meer blijkt een repertoire dat zich goed leent voor clubs en liveshows geen garantie voor een goed optreden. Op naar Skepta. Een idee wat meer bezoekers bij de mainstage hebben gezien de volksverhuizing richting de Noisey stage. Mochten Vrienden van het Flevopark of Gemeente Amsterdam grondschade constateren, zal dit voornamelijk op het conto van de Londense rapper geschreven kunnen worden. Met It Ain’t Safe en natuurlijk het onvermijdelijke Shutdown veroorzaakt Skepta een plaatselijke aardbeving.

DSC_0356_bewerkt-2
Foto: Jenny Janssens

Headliner Mobb Deep heeft een twijfelachtige live-reputatie, maar geeft vanavond gelukkig wel een prima show met natuurlijk Shook Ones Pt. II als iconische afsluiter. Helemaal klaar is het dan nog niet, want na een knallende set van Cinnaman mag Vic Crezée op de Noisey stage Appelsap 2015 afsluiten. En afgezien van de lame-ass afsluiter (Kempi’s Zoveel Stress, hoe dan?) zet ook de Amsterdammer een gruwelijke set neer.

175874-JoelFrijhoff (1 of 7)-da0a9c-large-1439125869
Foto: Joel Frijhoff

Appelsap komt elk jaar weer met grote namen, maar eigenlijk boeit de line-up niet meer. Natuurlijk staan Mobb Deep en Rich Homie Quan lekker op de flyer, maar het festival is inmiddels een keurmerk op zich en heeft zo’n duidelijk profiel dat je weet wat je kunt verwachten zonder dat het te voorspelbaar wordt. Naar Appelsap ga je voor de perfecte blend van hiphop en aanverwante stijlen. En als je favoriete rapper niet op Appelsap staat, kun je altijd nog naar WOO HAH!.

Fixtures:
Hoogtepunt: afsluitende set van Vic Crezée
Dieptepunt: geen één dj die Sean Price draait
Bier: €2,80,- (1 muntje)
Wc: gratis
Garderobe: Kluisjes à € 7,-
Geluid: goed, alleen mocht op de mainstage en Noisey stage nog wel wat harder
Bezoekers: 15.000 (uitverkocht)
Damage: € 19,- (Super Early Bird), € 25,- (Early Bird), € 32,50 (Pre-sale)
Cijfer: 8

Op Facebook hebben we meer pics van Appelsap geplaatst, go check it!

Geplaatst door bowie op 17 augustus 2015