Appa deelt een nieuwe mokerslag uit

Sinds Appa zes jaar geleden het album Straatfilosoof uitbracht, is het opvallend stil geweest rond de Amsterdamse MC. Met de Utrechtse producers Club Wreckers had hij succes met het nummer Ana Maghrabi met de Marokkaanse zanger Douzi, waarmee hij ruim zeven miljoen YouTube hits had. “Met dat nummer kon ik optreden in Marokko, Frankrijk en Duitsland. Ik had me nooit verdiept in samenwerkingen met Arabischtalige artiesten, maar het werd wel duidelijk dat het voor herhaling vatbaar is.” Op nog een paar tracks hier en daar na verscheen er echter geen nieuw werk. Appa legt uit dat het vaderlandse hiphopklimaat van de afgelopen jaren daar veel mee te maken had. “Soms had ik er gewoon geen zin meer in. Al die swagger rap die je overal hoorde, stimuleerde me niet om zelf iets uit te brengen. Mensen zeiden altijd tegen me: ‘Je bent te serieus’, maar daar ben ik het niet mee eens. Er moet toch balans in de muziek zijn, niet alleen maar van die pannenkoeken? Toen besloot ik om voor mezelf te kiezen en niet voor de muziek.”

Appa de ondernemer
Muziek is slechts een van de vier afdelingen van Appa’s eenmanszaak. Met Appa Music, Appa Books, Appa Films en Appa Events als handelsnamen geeft de ambitieuze Amsterdammer aan dat hij vele kanten heeft. “Mijn house/R&B event in Dubai met acts als DJ Chuckie en Shermanology was op zich zeker geslaagd. We hadden veel voetballers uit het Midden-Oosten en mensen als Patrick Kluivert als bezoekers en het was vol. Maar uiteindelijk hebben we er te weinig aan overgehouden. De partij waar we mee samenwerkten daar was niet echt happig op het weggeven van percentages zullen we maar zeggen.” In 2010 maakte Appa zijn eerste korte film, genaamd Appie. “Die hebben we gemaakt omdat we daar zin in hadden, zonder verdere financiering van buiten. Wanneer ik weer een film maak weet ik niet, maar het blijft zeker een ambitie.” Van Appa’s eigen hand verschijnt voorlopig nog geen boek, maar hij wil wel over niet al te lange tijd een boek met het levensverhaal van een jonge, Marokkaanse Nederlander uitbrengen. “Dat wordt een persoonlijk verhaal, maar ik kan nu nog niet zeggen wanneer dat uitkomt. Creativiteit kan sowieso niet afgedwongen worden. Het komt wanneer de tijd daar is.”

Nieuwe muzikale projecten
De tijd is wat betreft Appa al wel rijp voor nieuwe muziek van zijn hand. Onlangs verscheen de track Leef En Laat Leven van de in april op Top Notch te verschijnen EP Mokerslag. De EP heeft qua lengte echter meer weg van een album, met 13 nummers. “Iedereen dropt EP’s met drie of vier nummers, ik geef je er 13. Ik heb ervaren producers als Tease en Presto, maar ook jonge talenten als XXL en El Amrani. Die jonge gasten maken geen grappen man, ze maken echt dikke tracks! El Amrani had mij gevonden en is uiteindelijk echt onderdeel van het project geworden, hij leverde ook grafisch werk. In februari komt de eerste single 100% Halal met Fouradi uit.”

Nog een muzikaal project is de soundtrack van de nieuwe Habbekrats-film Wolf. “Ik maak samen met Sjaakie de soundtrack. We gaan binnenkort een week op de set zitten, dan bedoel ik een van de huizen die gebruikt wordt in de film. Daar hebben we een studio tot onze beschikking en gaan we schrijven en opnemen. Ik weet niet of ik al wat mag loslaten over de film, dat moeten die boys van Habbekrats bepalen, maar ik heb de trailer gezien en kan je verzekeren dat het geen slapjanus-film wordt!”

Stem van de minderheden
Vaak wordt Appa afgeschilderd als de spreekbuis van jonge Marokkanen of jonge etnische minderheden in het algemeen. Hoewel de Amsterdamse MC zich verbonden voelt met jonge mensen, ziet hij zichzelf niet als spreekbuis. “Ik heb altijd vanuit mezelf gesproken, als mensen zich vertegenwoordigd voelen is dat mooi. Verbinding voel ik met allerlei soorten mensen uit een bepaalde sociale klasse. Via hiphop heb ik ook genoeg blanke Nederlanders leren kennen die hetzelfde gevoel over de maatschappij hebben bijvoorbeeld. Voor mij zijn we allemaal één.” Hoe ziet Appa de rol van Wilders, zes jaar na zijn ruim belichte akkefietje met de populistische politicus in de media? “Zijn rol is nu wel uitgespeeld lijkt me. Circus Aapie is over. Hij speelde destijds goed in op onderbuikgevoelens en ik liep met open ogen in zijn val. Ik heb er veel publiciteit aan over gehouden en het goede is ook dat mensen van verschillende afkomsten meer met elkaar in contact zijn gekomen. Het lijkt erop dat mensen nu meer praten over overeenkomsten dan over verschillen. Uiteindelijk willen we allemaal dingen als geluk en gezondheid, zo verschillend zijn we helemaal niet.”

Mokerslag platform
De kunst van het schrijven heeft Appa de afgelopen tijd gegrepen. “Dat is zo bizar gegroeid. Hoe vertel je een verhaal goed, hoe breng je een zwaar onderwerp op een luchtige manier bijvoorbeeld? Dat zijn allemaal dingen waar ik me mee bezighoud nu.” Muziek blijft een belangrijk onderdeel van Appa’s leven, maar hij ziet zichzelf in de toekomst vooral als ondernemer. “Met Mo van Wilde Westen Records begin ik met het platform Mokerslag waarop we in eerste instantie jonge, talentvolle Marokkaanse Nederlanders de kans geven om zichzelf te profileren en te ontwikkelen. Later willen we ons richten op jonge mensen van alle afkomsten. Op andere vlakken zijn de nodige lijntjes ook uitgegooid, nu is het kijken welke vissen er happen.”

Geplaatst door bowie op 1 februari 2013