Anom – So It’s Come To This

ANOM (AN Open Mind) ontdekte al op jonge leeftijd dat hiphop een belangrijke raadgever in zijn leven zou worden. Hij groeide op in Baltimore, Maryland en racete ‘s middags na school naar huis om de laatste underground hiphop hits te beluisteren.
Zijn eerste full-lenght album, So It’s Come To This, ademt voornamelijk Anom’s eigen muzikale diversiteit. Verschillende instrumenten zijn ingezet om de teksten te ondersteunen, en over het algemeen goed gekozen. Wel is het af en toe moeilijk de teksten te volgen, maar dit komt voornamelijk door Anom’s ‘all American accent’ (a’s worden o’s, en o’s worden a’s).

De intro On in 60 Seconds dreunt door de boxen met een duistere beat en grof gespitte rhymes (“Under pressure when the beat drops proud as a peacock/banging out loud through the treetops”) en eindigt met “I’m here to blow the whistle like a train engineer”.
Makin Moves, het tweede nummer, is naar mijn mening nog steeds een opwarmertje met een catchy refreintje zonder al te veel lyrieke onderbouwing.
Dan volgt Opportunity Knocks, een heel relaxt nummer (“Opportunity knocks, duty calls, gotta give it a shot”), waarbij zowel bongo’s en belletjes alsook een elektrische gitaar de basis voor de beat vormen.
Daarna So It’s Come To This, de titeltrack. Deze kenmerkt zich door rhymes met een lekkere flow en een funky gitaar als basis voor de beat. Het is een heel vrolijk nummer zonder al te serieuze statements (“Now I’m able to say I smell the bouquet of flowers in may/call my girl ‘Baby how was your day?’”).
Vervolgens een rustiger nummer, The Sun’ll Rise Like Yesterday, waarbij de pianoloops de indruk wekken dat het een afgezaagde romantische boodschap met zich meedraagt. Maar dat valt gelukkig erg mee, mede door de samenwerking met Tree. Anom gebruikt het ritme van de beat om zijn rhymes perfect over te flowen. Ook het verloop van de track, door de toevoeging van andere instrumenten gaandeweg het nummer zoals de bekende elektrische gitaar en violen in het refrein, zorgen dat het een nummer met duidelijk meer diepgang wordt.
The Bottom Line slaat weer een andere weg in, met verschillende blaasinstrumenten, drums, een basgitaar en rinkelend glas als de muzikale ondersteuning. Dit nummer verhaalt over Anom’s leven als mc: “a path I was led to design”.
Neat Little Packages heeft een vrolijke pianobeat, die ook gegarandeerd in je hoofd blijft hangen, en bevat dope punchlines (“So don’t fix the picture cuz the picture ain’t wrong/it’s America so similar the diffrence is gone/and the thing about a gimmick when a gimmick is strong/they flick that same old shit that’s the shit that they’re on”).
De serieuze Whatever It Takes is een van de betere nummers van het album. Wat me opvalt is dat in veel van de tracks delen tekst uit de andere nummers worden gebruikt, wat het daardoor wel tot een geheel lijkt te vormen. De tekst van Whatever It Takes heeft in dat opzicht wat weg van Makin Moves, maar overtreft het in alle opzichten. Met een DJ Premier-achtige beat, doet het denken aan een Nas’ classic, mede door Anom’s dope punchlines (“I left turned into a righter passage”).
Ook All The Way Live is een niet te missen nummer op het album: “I swing like shadowboxin’ while I’m rockin’/paint the wall not an option/I drop seeds that’ll blossom/and prosper while I’m livin on”.
Dan het laatste nummer van het album. I Heard It All Before werkt naar een climax toe (“Now the days got a shorter fuse/chaos en disorder rules/all upon the morning news”), met snoeiharde gitaargeluiden, en geeft Anom’s kritische kijk op de samenleving weer: “Findin’ peace of mind is just a needle in a haystack.”

De nummers vloeien lekker in elkaar over en het album kenmerkt zich dan ook door de strakke productie van Cave Precise. Het album is een ‘head-nodder’ voor de echte hiphopheads door zijn puurheid en funkyness, maar verwacht geen knallers. Overal het algemeen zijn de nummers vrij braaf en niet te moeilijk. De beats zijn ook nogal herhalend van aard, en helaas is het daardoor wel een album dat na verloop van tijd gaat vervelen.

Meer info: http://www.easternfiction.com

Tracklist:
01. On In 60 Seconds
02. Makin Moves (Right Now)
03. Opportunity Knocks
04. So It’s Come To This
05. The Sun’ll Rise Like Yesterday feat. Tree
06. The Bottom Line
07. Neat Little Packages
08. Whatever It Takes
09. All The Way Live
10. I Heard It All Before

Geplaatst door bowie op 24 december 2005