André 3000 kondigt een album aan, maar wel eentje zonder bars en zonder grenzen

De dag waarop hiphopfans al jaren wachten is aangebroken: André 3000 kondigt zijn langverwachte debuutalbum aan. New Blue Sun verschijnt aanstaande vrijdag, 17 november. De OutKast-rapper heeft echter wel meteen een waarschuwing voor zijn fans.

“Ik wil mensen niet trollen. Ik wil niet dat mensen denken: ‘Oh, dat André 3000-album komt eraan, en dat je het dan afspeelt en denkt ‘Oh man, geen verses!’ Dus zelfs op de verpakking zie je staan: ‘Waarschuwing: geen bars.’ Zo weet je meteen wat het is”, licht de artiest zelf toe in een interview met NPR. New Blue Sun is een 87 minuten durende collectie van minimalistische en experimentele muziek waarop André 3000 verschillende fuiten en andere blaasinstrumenten bespeelt.

Instagram-waardig

Tot op heden heeft de ‘ATLien’ nog nooit op eigen houtje een soloalbum uitgebracht. Het dichtst in de buurt kwam hij met The Love Below, ‘zijn’ helft van OutKast’s dubbel-LP Speakerboxxx/The Love Below uit 2003. Sinds het laatste album van dat duo, Idlewild uit 2006, is zijn muzikale output beperkt gebleven tot sporadische gastcoupletten, omdat hij zich op het acteren richtte. De laatste jaren werd hij echter steeds vaker in het openbaar gezien terwijl hij fluit speelde.

“Ik speel al jaren fluit. Het kwam op een punt dat het een soort Instagram-waardig werd. Mensen filmden me stiekem terwijl ik speelde in de openbare ruimte”, legt Three Stacks uit aan NPR. “Ik ben een wandelaar. Ik liep gewoon jarenlang, ik houd ervan. En dan speelde ik ook urenlang. Op een gegeven moment kwam ik op een punt dat ik het wilde delen. Toen ik aan New Blue Sun begon, moest ik uitzoeken hoe. Ik had allemaal invloeden, en ideeën over hoe ik wilde dat het zou klinken. De verhuizing naar Venetië heeft me zeker geholpen om mensen te leren kennen met wie ik zou gaan spelen.”

Lange songtitels

Onder meer Carlos Nino, die met iedereen heeft gewerkt van Miguel-Atwood Ferguson tot Madlib, werkte mee aan de productie van New Blue Sun. Het heeft geen bars, maar ook geen grenzen, geeft André aan in het interview. En omdat er geen teksten of coupletten op het album staan, geeft André 3000 zoveel mogelijk gedachten en informatie in de lange songtitels. Het openingsnummer heet bijvoorbeeld ‘I swear, I Really Wanted To Make A ‘Rap’ Album But This Is Literally The Way The Wind Blew Me This Time.’ De intentie om een rappplaat te maken was er dus zeker.

Een ander nummer gaat over een gebeurtenis die hij heeft meegemaakt: ‘That Night In Hawaii When I Turned Into A Panther And Started Making These Low Register Purring Tones That I Couldn’t Control … Sh¥t Was Wild.’ “Ik ga door een fase waarin ik van die hele lange titels houd”, legt André uit. “Ik probeerde plezier te vinden en ik denken dat mensen bij fluiten denken aan bekkens, klokkenspel, meditatie of een soort etherisch geluid. Ze vergeten dat we ook mensen zijn.”

New Blue Sun, vol met André’s partijen op onder meer Mayan-fluiten en bamboefluiten, is nu te pre-orderen.

Tracklist:
1. I swear, I Really Wanted To Make A “Rap” Album But This Is Literally The Way The Wind Blew Me This Time
2. The Slang Word P(*)ssy Rolls Off The Tongue With Far Better Ease Than The Proper Word Vagina . Do You Agree?
3. That Night In Hawaii When I Turned Into A Panther And Started Making These Low Register Purring Tones That I Couldn’t Control … Sh¥t Was Wild
4. BuyPoloDisorder’s Daughter Wears A 3000™ Button Down Embroidered
5. Ninety Three ‘Til Infinity And Beyoncé
6. Ghandi, Dalai Lama, Your Lord & Savior J.C. / Bundy, Jeffrey Dahmer, And John Wayne Gacy
7. Ants To You, Gods To Who ?
8. Dreams Once Buried Beneath The Dungeon Floor Slowly Sprout Into Undying Gardens

Geplaatst door bowie op 14 november 2023