FROM AMSTERDAM TO PRAHA – VA

Het doel is om overeenkomsten en verschillen te vinden en te bouwen aan een positieve Europese hiphopcultuur. Op 23 januari vond in de Melkweg de releaseparty plaats van de cd en documentaire die beiden From Amsterdam To Praha genaamd zijn. De Tsjechische delegatie bestaat uit o.a. PSH, K.O. Kru, Indy & Wich, Hajtkovicistychov, Jizni Pijonyri en Spinavy Hr Produkt. De Nederlandse afgevaardigen zijn o.a. The Proov, Ontoppadiz, MOD The Black Marvel, The Dutch Allstars en 7TH Foul Nation.

Op cd blijkt vooral dat de kwaliteit van zowel de Tsjechische als de Nederlandse acts hoog ligt. Zo weet Spinavy Hr Produkt te boeien met Pre Vsetkych Skutocnych Part I waarin strakke raps op een dope undergroundbeat gespit worden. Daar waar The Proov feat. Shogun overtuigt met het lekkere, zomerse Conductors, komt MOD The Black Marvel feat. Mr. Probz rauw met het zeer sterke Pump A Stone. Met een zieke flow, rauw stemgeluid, een te dikke beat en een dope sampletje zeker één van de hoogtepunten van het album. Het volgende hoogtepunt is het mooie Dokument Orionek van het Tsjechische Orion waarbij kalme raps over een prachtige gevoelsbeat (met accordeon-samples) worden gelegd. Andere uitschieters zijn Indy & Wich, MOD, Shogun & The Proov met Flockwork, The Dutch Allstars met Outdoors en Indy & Wich feat. Ontappadiz met V Jazycich Propleteni (heerlijk bouncende beat!).

Het enige vreemde aan het album is dat het volume op Spinavy Hr Produkts Pre Vsetkych Skutocnych Part II na 25 seconden ineens omhoog gaat (waarschijnlijk een productiefout). Anyway, over de hele linie genomen een cd die aantoont dat er in Tsjechië en Nederland hiphopacts rondlopen die het heel dope brengen in de Engelse taal.

Tracklist
01. PSH – Praha Remix
02. Royalistic presents Loots feat. Slik Mr. Funk – Maybe Some Day
03. Spinavy Hr Produkt – Pre Vsetkych Skutocnych Part I
04. The Proov feat. Shogun – Conductors
05. K.O. Kru –
06. Spinavy Hr Produkt feat. Kontrafakt – Pre Vsetkych Skutocnych Part II
07. MOD The Black Marvel feat. Mr. Probz – Pump A Stone
08. Orion – Dokument Orionek
09. Ontoppadiz feat. Tyrone – Kick The Shit (remix)
10. Vec – Calex City 2001
11. Indy & Wich, MOD, Shogun & The Proov – Flockwork
12. Hajtkovicistychov – To Dovoi’
13. The Dutch Allstars – Outdoors
14. Phat – Nehas To Nepalis (remix)
15. Indy & Wich feat. Ontappadiz – V Jazycich Propleteni
16. Jizny Pijonyri – P.I.O.
17. 7th Foul Nation – Amsterdam

Geplaatst door bowie op 24 februari 2003