Amsterdam Breakz battle

Het jaarlijkse Amsterdam Breakz evenement stond weer op het programma. Oldschooler Henk Bakboord bracht namens HIJS twee dagen door in het Vondelpark en zijn bevindingen kan je hieronder lezen.

In een zonovergoten Vondelpark Openluchttheater had zaterdag 1 en zondag 2 juli de Amsterdam Breakz battle en Showcases plaats. Amsterdam Breakz is een vast terugkerend onderdeel van Julidans en wordt georganiseerd door stichting GRAP die ook tekent voor de Most Wanted battles.
Helaas deden er in tegenstelling tot de jaren ervoor minder B-grrls mee. Grote afwezigen waren B-Girl Gwen Bogerd (One Step Ahead) Eline LaCroix (Just 4 Fun) en Pheeps. Wel jammer want uiteindelijk zijn zij ook part of tha’ family. Volgend jaar misschien dames?
Ook de Rotterdammers waren niet vertegenwoordigd. De meeste smaakmakers en harde B-boys and Grrls komen toch ook wel daar vandaan.
De batlle begon met het voorstellen van de deskundige jury die bestond uit Jeff Roberts, Bryan Druiventak, beiden zijn de drijvende kracht achter Solid Ground Mouvement (check out www.solidgroundmovement.nl ) en Ray (Kid Robot). Pascal (Turn it Loose) Bush trad op als stage manager en programmeur.

Als host was MC Shockwave aangetrokken en aan de wheels of steel stond niemand minder dan tha’ one and only DJ Cut Nice. De dansers waren zeer zeker aan elkaar gewaagd! Enkele kanjers schoten er absoluut bovenuit zoals Superindo van Come Correct, Sylvain (OldSkool!) Veldkamp. Jur (Turn it Loose) Bouterse en Lu-chi’sz (One of a Kind).
Bij de 2on2 battles was het duidelijk dat Sylvain & Jur, Lu-chi’sz & L.A. , Superindo& Karimo Glenn & Ian als hardste B-boys naar voren kwamen. Deze heren ontmoetten elkaar dan ook in de halve finales terwijl het massaal toegestroomde publiek helemaal uit hun plaat ging vanwege de vette powermoves die op het podium werden getoond. (zie feauteaux!)
Superindo& Karimo die tegen Sylvain en Jur in de halve finale uitkwamen werden uitgeschakeld zodat in de finale Sylvain en Jur tegenover Lu-chi’sz & L.A kwamen te staan. Het hele Vondelpark stond te sidderen van de spanning, want in de eerste plaats ging het tussen Old en Nu Skool! Het mag vermeld worden dat het leeftijdsverschil tussen de beide teams nogal ruim is, maar dat is in B-boyland totaal geen issue. Het gaat erom of je in staat bent te performen of je moet er nog ietsje harder aan trekken.
Na een zinderende finale waar de airflares, headspinns (Specialiteit van Sylvain!) Jack Hammers 1990’s, Turtles en handglides on de oren vlogen, kwamen Sylvain en Jur als phatste B-boys uit de bus en werden gefeliciteerd door hun tegenstanders, geheel in de spirit van Hiphop: sportief en met respect voor elkaar’s skills.

Na de battles had ik een kort interview met Superindo en Lu-chi’sz & L.A. Hun boodschap naar de nieuwe generatie B-boys & Girls is de volgende: wees jezelf, hou je kop erbij en pas enorm op voor het spul genaamd adrenaline: de stof die door het lichaam wordt aangemaakt en B-boys aanzet tot de meest waanzinnige powermoves. Echter, adrenaline kan ook je ergste vijand zijn: het maakt dat B-boys steeds roekelozer worden met als gevolg: ernstige rug, pols en schouder blessures. Lu-chi’sz heeft daar het volgende opgevonden: luister naar je lichaam, forceer niets en als je pols geblesseerd is, train dan footwork, ga poppen en/of locken! Maak variaties en zorg ervoor dat je een allround danser wordt! Ook toonden zij hun respect naar de OldSkool en met name naar Alex & The City Crew (!) toe…

De stand-up battle waar powemoves niet zijn toegestaan was de absolute bomb! De meest opvallende dansers bij de stand-up battles waren B-girl Sayonara en B-boy Seun (spreek uit: Seey-un). Sayonara die bij Solid Ground Movement in Amsterdam danst, paste een stijl toe die behoorlijk aan populariteit wint in 0031: Clowning en Krumpin’: razendsnelle bewegingen die de toeschouwer doen denken aan versneld afgespeelde beelden. Deze stijl is afkomstig uit de getto’s van East L.A. waar jongeren hun dagelijkse frustraties op fabelachtige manier wegdansen. Binnenkort is er een Amerikaanse crew in het Vondelpark te bewonderen en wel op 8 juli as. Dusss…Be there!
De finale bij het stand-up ging tussen Seun en…Sylvain! Seun, 13 jr. oud, liet zien dat hij absoluut niet bang was voor Sylvain en maakte het hele publiek lauw met pop, robot, spagaat én lock. De jury was unaniem: Seun mocht met de beker naar huis! Hij danst 5 jaar en maakt deel uit van de Funky Presidents die wordt geleid door Eszteca Noya, een van Nederlands meest talentvolle streetdans/pop/lock docenten. Seun’s voorbeeld is P-lock een bekende Franse stand/up danser. Verder gaf hij aan: Just do what ya like en creëer je eigen stylo! We zullen ongetwijfeld nog veel meer horen van deze kanjer!
Sayonara, die het helaas niet tot de finale redde (zij verloor in de halve finale van Seun) is gespecialiseerd in Krumpin´. Deze voor 0031 nieuwe dansstijl is helemaal haar ding en ze hoopt dat meerder dansers deze stijl zullen omarmen.

Over de powermoves battle is niet zoveel te zeggen: De feauteaux zeggen immers genoeg! Uiteindelijk stonden in de finale Lu-chi’sz en Jarg van Illusionary Rockaz’ uit Nieuwengein tegenover elkaar. Lu-chi’sz mocht de beker naar Enschede meenemen. Met recht een keiharde B-boy te noemen! Helaas ging een van de dansers uit de US, Marko (Skoolie-B) Bome from Portland, Oregon niet door naar de halve finales. Als boodschap voor de nieuwe generatie breakaz gaf hij aan ten alle tijden naar je lichaam te luisteren, blessures niet te negeren, goed rekken, stretchen, opwarmen en een goede ervaren coach te zoeken. Ook adviseerde hij beginnende B-boys & Grrls altijd bescheiden te blijven en nooit met je neus in de lucht te lopen, ook al heb je een paar battles gewonnen immers: hoogmoed komt altijd vóór de val…
Overigens, in welke Hiphop battle dan ook zijn er geen verliezers: er is de winnaar én degene die volgende keer zal winnen als hij/zij goed heeft opgelet. Verder bediende Skoolie-B zich van de term ‘True Skool’: OldSkool flava’ en NuSkool moves! De onmisbare ingrediënten voor Hiphop over het algemeen…

Het sluitstuk van de dag was de crewbattle die tussen Amsterdam en Eindhoven ging. De up-rock en toprock battles en met name tussen One Voize (multiple Arts) en Jurry uit Eindhoven logen er niet om. Deze B-boys zochten en vonden de confrontatie met elkaar in een snoeiharde battle!
B-Grrl Alida Dors, Choreografe bij Solid Ground Movement was ook van de partij en liet zich zeker niet kennen tegenover haar mannelijke tegenstanders!
Ook ondergetekende deed een beetje mee, en streed mee, maar dan wel aan de Eindhovense kant, wat niet echt door het team van Damsko werd gewaardeerd… Maar goed, nobody died en het huis stond nog overeind! Het publiek, opgezweept door de vele powermoves en de beats van Cut Nice, vroeg om meer en kreeg meer…
MC Shockwave called it a battle. De jury was enigszins confused maar uiteindelijk kozen 2 van de drie juryleden voor Eindhoven! (zie pics!)

Na een zwoele nacht met aardig (niet te veel hoor!) wat alcohol,stond de zon weer hoog aan de hemel boven de Stad der Steden om de deelnemers aan de showcase perfomances te verwelkomen.

De Amsterdamse formatie Breakadelic presenteerde zich als ware dans en choreografie kunstenaars van dit nieuwe millennium! Met hun wervelende show en guitige jongenachtige uitstraling brachten zij het publiek in vervoering. In een kort gesprek gaven zij aan al hun choreografieën zelf te bedenken en uit te voeren. Ook het mixen van showtapes hebben zij in eigen beheer. Breakadelic is actief sinds 2004 en is van plan nog lang door te gaan op dansgebied. Een tijdje geleden hebben ze enkele malen last van vervelende blessures gehad. Onder andere knie, vingers, tot aan bekkenband blessures.
Verder raden zij alle beginnende B-boys aan voldoende tijd te nemen voor een goede warming-up en cooling down waar ook rekken en stretchen bij hoort. Naar hun idee is het zeker verstandig aandacht te besteden aan de history of Hiphop en je te verdiepen in B-boyism wat eigenlijk meer een complete lifestyle dan een hobby is.
Hun lichtende voorbeelden zijn de Vagabond Crew (France). Met name Nono is hun idool. Ook aan yours truly die hen met breaking liet kennismaken hebben zij aardig wat te danken!
Als doel hebben zij zich gesteld te kwalificeren voor de Battle of the Year die elk jaar in Braunschweig plaatsvindt, om daarna de diverse Europese podia te beklimmen.
Breakadelic heeft ook het voornemen na verloop van tijd uit te breiden met B-grrls…
Als advies voor beginnende B-boys ’n Girrls gaven zij aan zoveel mogelijk mee te doen aan wedstrijden en zoveel mogelijk op te treden bv. school- buurtfeesten en braderieën, maakt niet uit. Just get your butt on stage and do your thang!!
Ik heb het idee dat we nog veel van Breakadelic zullen horen…

Een van de meest opvallende acts was de one-man show van B-boy Arellius. Arrelius is sinds 3 ½ jaar bezig met B-boying en heeft zijn naam ontleend aan een bekende gladiator uit de Romeinse tijd: Marcus Arellius. Uit 23 jaar ervaring weet ik dat optreden in je eentje een van de moeilijkste opgaven is die een performer zich oplegt. Er is namelijk niemand die voor back-up zorgt als je fout zit of als je moe bent. Je staat helemaal alleen tegenover een (soms) sceptisch publiek met schuine hoofdjes en de handen over elkaar. Even leek het erop dat Arrelius in de problemen zou komen, maar dankzij zijn uitgekiende showtape waar hij uitstekend op was ingespeeld wist hij het kritische Amsterdamse publiek op zijn hand te krijgen. Verschillende “oooh” en “aaah” reacties op zijn gevarieerde pop, lock en breakshow vielen hem zeer terecht ten deel. Dat mag ook wel als je gemiddeld 6 dagen in de week 4 uur per dag traint!
Momenteel volgt Arellius dans en stageperformance trainingen bij het befaamde Ish Institute. Verder treed hij gemiddeld 2 x per maand op, maar dat mag wel ietsje meer worden.
Zijn boodschap naar alle beginnende performers luidt: blijf trainen ook al heb je het gevoel vast te zitten in je moves, vraag om adviezen van oudere ervarener B-boys, ze zullen je graag te woord staan. Arellius’ voorbeelden zijn: Saleh, Ismael (France) op gebied van popping en locking en Lilou en Brahim die deel uitmaken van de wereldberoemde Pokémon Crew (France). Als inspirator noemde Arellius, Liam van het Ish institute. Arellius is momenteel non-attached en wat mij betreft, heeft hij eigenlijk ook helemaal geen crew nodig. Nou ja, zijn eigen crew dan…

Met de Amsterdamse rappers Moz Roc en Kaye Tunez die een strakke performance hebben neergezet met dope lyrics en een pakkende flow, wisselde ik enige tijd van gedachten.
Hun thema’s bestaan zoals uit de dagelijkse frustraties van het leven, maar ook uit songs die hoop op een betere toekomst bieden. De heren zijn in totaal 8 jaar aan de gang met rap en lyrics.
Ze hebben niet de intentie om in het Nederlands te gaan rhymen, maar staan er wel voor open. Er wordt in ieder geval over nagedacht. Hun plannen voor de toekomst zijn om nationaal en als het ff kan internationaal door te breken op de diverse Europese podia. Vanuit het buitenland hebben zij veel positieve reactie op hun show mogen ontvangen. Dit smaakt eigenlijk naar méér!
Moz & Kaye zijn overigens niet echt attached en hebben los van elkaar hun eigen projecten. Tunez werkt aan een EP die volgens de planning in november uit zal komen. Moz Roc’s EP komt begin augustus uit. Ook is er in samenwerking met DJ Abstract een EP (Dirty poets) in de planning waar een track te beluisteren zal zijn. Op dit moment is het nog onduidelijk welke track dit zal worden.
Hun voorbeelden en inspiratiebronnen zijn Tupac, Biggie en Big Pun. KRS One is hun grote voorbeeld uit de OldSkool periode. Voor beginnende rappers hadden ze het volgende adviezen: Neem je tijd, treed zoveel mogelijk op en wees creatief met je lyrics. Maar vooral: Werk hard en ga ervoor!

Het Escalatie Team afkomstig uit 020 zijn heren waarmee duidelijk niet te fokken valt! Je kunt het wel proberen maar op hun site: www.escalatie-team.nl zijn enkele sample tracks te beluisteren en wordt duidelijk gemaakt wat je krijgt als je fokt met hun team! De teamleden: Dopaganda, Patreez (te bewonderen als your bartender in Paradiso) en Sceem die aanwezig waren op Amsterdam Breakz, droppen aardig wat tracks op hun site om het publiek met hun beats kennis te laten maken. Het was jammer dat er zo weinig publiek bij hun show op Amsterdam Breakz was want het Team heeft strakke lyrics, pakkende beats en een absoluut dope flow.
Dus mensen, als deze mannen optreden, loop niet weg en luister wat ze te melden hebben.
Het kan natuurlijk ook zijn dat eea te wijten was aan de hoge temperaturen in het Vondelpark wat ook de teamleden parten speelde. Sceem had het over de grootte van het podium wat ze niet echt gewoon zijn. Persoonlijk staat het Team eigenlijk liever in de wat kleinere zalen waar meer contact en interactie met het publiek kan zijn en waar met de beats phat geknald kan worden. Het probleem in het Vondelpark is dat het volume in verband met geluidsoverlast, niet al hard mocht zijn.
In september 2004 is Dopaganda, de spits, van start gegaan. In 2005 voegde Patreez zich bij het team. Op het moment zijn zij druk doende met hun debuutalbum Escaleerplicht. Dopaganda die een klassieke achtergrond heeft en zich in het begin meer met lounge bezighield, geeft aan dat het begrip ‘escalatie’ als een rode draad door hun lyrics loopt en wel escalatie in al haar vormen zowel positief als negatief… Op mijn vraag of ze daar ietsje verder op wilden ingaan werd niet gereageerd. ‘Luister maar gewoon naar de tracks op de site!’ was het antwoord!
De heren treden gemiddeld twee a drie maal per maand op, maar uiteraard mag dat wel wat meer worden. Met behulp van het debuutalbum moet dit zeker lukken.
Natuurlijk zijn er toekomstplannen die zeer ambitieus klinken. En waarom ook eigenlijk niet?
Het team ziet zichzelf over vijf jaar nog immer bij elkaar. Er wordt gestreefd naar zoveel mogelijk samenwerkingsverbanden met andere performers/producers. Verder zijn er reeds interne brainstormsessies aan de gang mbt een film over het team, een heuse real-live soap en misschien ook (in de verre toekomst) de oprichting van een serieuze politieke partij! De naam is heden nog onbekend maar het ligt voor de hand dat een en ander met escalationisme, een totaal nieuwe politieke stroming te maken kan hebben!
De boodschap van het Escalatieteam naar beginnende rappers is duidelijk: Hiphop is veel meer dan alleen 50 cents! Treed zoveel mogelijk op enne…Don’t forget the OldSkool! Schrijf je eigen lyrics en wissel van gedachten met ervarener Hiphoppers. Uiteraard heeft het Team zijn eigen idolen: Biggie, Big Pun, en M.o.p. DJ Premier en Pete-Rock. Als OldSkool voorbeeld noemden zij unaniem The Wu-Tan Clan en wel het werk uit hun vroegste periode.
Inmiddels wachten wij af in hoeverre het escalationisme zich wereldwijd zal verspreiden…

Amsterdam Breakz is een zeer geslaagd evenement te noemen waar de adrenaline rijkelijk vloeit. Ook het niveau van de acts is hoog te noemen. Met name de acts van Solid Ground. De keiharde en zeer gedisciplineerde B-boys van Floor Burning Crew (check: http://www.floorburnincrew.com) uit Weert die een uitermate professionele show heeft neergezet zijn bewonderenswaardig. In verband met de tijd en het vertrek van de FBC naar het Diepe Zuiden was er helaas geen tijd meer voor een interview. Maar dit houden jullie zeer zeker tegoed. Kijk intussen naar de pics die voor zich spreken.
Volgende keer zal ik iets dieper ingaan op de dansfenomenen Clowning en Krumpin’ en hopelijk kan ik jullie verblijden met een interview met niemand minder dan de wereldberoemde Krumpkings!! Stay tuned…

Geplaatst door bowie op 6 juli 2006