Ambulant – 16 Jaar En Ouder

Een jaar nadat Ambulant tot leven werd geroepen is er dan het eerste album van de groep, bestaande uit DJ 2 Hype en de MC’s Riagg, Skenkie en Shine. 16 Jaar En Ouder opent met “Dag Van Ontslag”, een intro waarop de Eindhovenaren hun trots beneden de rivieren representen en zichzelf mental-limited verklaren over een deuntje dat vergelijkbaar is met de opgefokte sound van een clifhanger uit een thriller.

“Ambulant Anthem” is een erotisch getint lijflied met een kreunend refrein door Milanka over een brommende beat. Ondanks dat de MC’s aardig flowen, laten ze het tekstueel gezien afweten met lines als “Mensen zeggen ‘hoor eens wat ie nou ontdekt heeft’, want ik ben nog zieker dan een Aids-patiënt die kou gevat heeft” en “Meiden zeggen weleens ‘Shine je hebt geen inhoud’ / Mijn ballen wegen een kilo, dus what the fuck lul je nou!”. De vaak flauwe erotische teksten die op elke track minstens één keer naar voren komen, gaan gepaard met een dosis lompheid en vulgariteit. Het resultaat is een behoorlijk aantal fastforward-tracks en wacke skits.

Qua sound zitten de vioolgeïnspireerde break-up track “Dump Die Trut” aardig in elkaar. Soultrack “Boom” heeft een relaxte vibe, maar met hun vermoeiende raps weten de MC’s wederom niet te overtuigen. Stand-out “Hemelrijken” heeft een lekkere gitaarsound, goede flow en lyrics waarop Eindhoven wederom geprezen wordt; “Ik spreek ABN met een zachte G / Eindhoven de Gekste, zelfs Amsterdam zegt het mee.”

De flauwe skit “Spuit 11” bevat een sample van Falco’s “Jeanny”, maar de plank wordt volledig misgeslagen op “Wazige Wereld”, dat de instrumentals bevat van een klassieke popsong genaamd “Love Of The Common People” van Paul Young. Instrumentals die totaal niet geschikt zijn voor een hiphoptrack en een nare bijsmaak geven aan de belachelijke teksten van de mannen nog; “Ik leef in een wereld met ranzige vrienden, de een die heeft SOA, de andere is verslaafd / Het lijkt net een hoerenkiet, de ene drinkt whisky, de ander wil wiet… en geniet.” Het dieptepunt wordt bereikt met après-ski partyskits “Wakker Met Een Meisje” en “Ik Moet Nekken”, waar men een song van A Ha gesampled heeft. De raps wisten al niet te overtuigen, maar wanneer men op deze twee skits begint te zingen gaat de voorkeur al snel terug naar het rappen.

Ambulant bestempelt zichzelf als “humoristisch en eigenzinnig”. Toch heeft men het maken van fun teksten onderschat. Het schrijven van diepe teksten is een kunst waar vaak de nodige ervaring en studie aan vooraf gaat. Maar vergeet echter niet dat het schrijven van een humoristisch nummer ook de nodige kwaliteit en creativiteit vereist. Zo’n song moet behalve grappig ook boeiend zijn en blijven voor de luisteraar. Juist op die punten gaat Ambulant hard onderuit. En als je dan een erotisch getinte track of skit schrijft, zorg er dan voor dat de luisteraar niet het schaamrood op de kaken krijgt wanneer de vunzige teksten door de speakers knallen.

Meer info: http://www.ambulant-eindhoven.nl

Tracklist
01. Dag van Ontslag
02. Ambulant Anthem fietjering Milanka
03. Dump die Trut
04. Spuit 11
05. Hemelrijken Presenteert fietjering Shock N Surprise
06. Boom fietjering Shock N Surprise en Iza
07. Wazige Wereld
08. Kokhals
09. Skenkie en Het E.H.V. Mondharmonisch Orkest
10. Stemmen fietjering Shock N Surprise en Poast
11. Idool Of Mongol
12. Soms… fietjering Iza
13. Een Klein Bedrag
14. Ik Moet Nekken
15. Heitje Voor Karweitje fietjering Milanka en Seb
16. Wakker met een Meisje
17. Bloedbroeders fietjering Seb en Reker

Geplaatst door bowie op 1 juli 2005