The Amazing Adventures Of DJ Yoda

Het is vrijdagmiddag wanneer ik de promotional copy van het schijfje op de deurmat aantref. Het weekend is begonnen en ik besluit het schijfje vast even te luisteren om in de stemming te komen. Het hoesje ziet er namelijk erg feestelijk uit. Harde vrolijke kleurtjes, een over the top happy lettertype en een titel als The Amazing Adventures Of… (met een knipoog naar oerhiphop-DJ Grandmaster Flash) verraden al een beetje de te verwachten vibe.

The Amazing Adventures Of DJ Yoda (niet te verwarren met de Nederlandse turntablist Yodaw, met een W op het eind) houdt een beetje het midden tussen album en mixtape. Het zijn allemaal exclusieve, door Yoda zelf geproduceerde tracks, maar tegelijkertijd zijn het er wat veel voor een album, vierentwintig in totaal. Bovendien zit het zaakje, hoewel de beats niet gematched zijn, aardig aan elkaar geplakt en zorgen de constant aanwezige cuts voor een mixtape-achtig gevoel.

Eenmaal draaiend bevestigt het schijfje al snel mijn vermoeden: dit wordt luisteren met een glimlach. Of je nu wil of niet, je ontkomt er gewoon niet aan vanwege de mierzoete, funky bubblegumsound die gepaard gaat met herkenbare oldschool samples. Yoda staat dan ook bekend als een echte party-DJ. Dit wil echter niet zeggen dat de Brit niet serieus genomen dient te worden. Tijdens de eerste track, met de even toepasselijke als afgezaagde titel ‘intro’, blijkt namelijk al dat hij zijn mannetje zeker staat op de one’s and two’s.

Vier tracks verder stuit ik op de eerste collabo, een track met Biz Markie, die verderop nog een keer terugkomt op een ander nummer. Het supermelige Breakfast Cereal, met de titel als onderwerp, geeft meteen een beetje het inhoudelijke niveau van de meeste vocale tracks weer. Niet te moeilijk, niet te zwaar, gewoon lekkere feestmuziek; the way hiphop used to be back in the days, zullen we maar zeggen. En dat wordt verder vertolkt door andere artiesten als de Jungle Brothers, Aspects, Celph Titled, Princess Superstar, Akinyele en meer. Ook de liefhebbers van de typische UK-hiphopsound komen aan hun trekken. Uitschieter op dit gebied is de track Chatterbox, een ontzettend dikke productie die vocaal wordt opgeluisterd door Sway.

Wat verder opvalt is de flinke hoeveelheid maffe soloproducties, die qua sound nog het dichtst in de buurt komen van het werk van Yoda’s collega Kid Koala. Ze maken dit eerste volwaardige album van de Londense DJ in combinatie met de vele collabo’s tot een unieke, geschifte, cartoon-achtige luistersensatie. Niet bepaald geschikt voor de hardcore hiphopthugs onder ons, maar de partypeeps, humoristen en scratchliefhebbers zullen zeker los gaan op deze plaat.

Meer info: http://www.djyoda.co.uk

Tracklist:
01. Intro
02. He’s A Nutbag
03. Wheels
04. Fertilizer
05. Breaksfast Cereal (Ft Biz Markie)
06. Yoda In Reverse
07. Playin’ Around (Ft Jungle Brothers)
08. Cuban Brothers Fm
09. Let’s Get Old (Ft Princess Superstar)
10. Fiddy
11. Holdin’ Down The Block (Ft Andy Cooper Of Ugly Duckling)
12. Haunted House (Ft Biz Markie)
13. Bargain Hunters
14. Chatterbox (Ft Sway)
15. Tip Toe
16. Luke’s Advice
17. Brush Off (Ft Aspects)
18. Zipper Scratch
19. Fresh Fly Fellas (Ft Apathy, Kwest & Celph Titled)
20. Duellin’ Banjos

Geplaatst door bowie op 27 oktober 2006