Alles wat we tot nu toe weten over ‘4:44’, het nieuwe album van JAY Z

Ken je die mop van dat album van Jay-Z dat helemaal geen album van Jay-Z was? Dat is stiekem toch een album van Jay-Z.

Het is nog maar krap twee weken geleden dat op reclameborden in New Yorkse metrostations en in advertenties op diverse websites, niets meer dan “4:44” in zwarte cijfers te lezen was.

Een bericht gedeeld door Brendan Charles (@saintcharles) op

Wat digitaal speurwerk leverde op dat in de broncode van die online advertenties het woord “TIDAL” gebruikt was. Dat voedde speculaties dat het om een nieuw album van Jay-Z zou gaan. Degenen die hoopten op nieuw werk van Shawn Carter kwamen twee dagen later bedrogen uit, toen de aard van het project onthuld leek te worden in een spotje tijdens de NBA-finales. Daar werd een teaser trailer uitgezonden van een filmproject getiteld 4:44, met rollen van Danny Glover, Mahershala Ali en Lupita Nyong’o.

De film zou vertoond worden via TIDAL, die de campagne in een ietwat anticlimactische richting leken te sturen. Tot Roc Nation er vandaag een tweetje uitgooide:

En zo blijkt het dus tóch om een nieuw album te gaan, dat vergezeld is van wéér een video trailer, waarin nu ook een fragment van een nieuwe track van Jigga te horen is. De video check je hieronder, en een lijstje van alle feiten die we tot nu toe hebben weten te verzamelen over de plaat.

Mister #newrules gaat, net als bij Magna Carta Holy Grail, een deal aan met een telefoonboer voor de lancering van zijn plaat. Dit keer is het de Amerikaanse mobiele provider Sprint, die een aandeel van 33% in Jay’s streamingdienst TIDAL gekocht heeft. Gebruikers krijgen een halfjaarabonnement op TIDAL cadeau waarmee ze het album kunnen luisteren. De rest van de wereld moet gewoon zelf betalen, en Spotify en Apple Music kunnen (voorlopig?) fluiten naar deze release.

Het album 4:44 is in zijn geheel geproduceerd door No I.D., die we vooral kennen van zijn uitstekende werk met Common, Nas en Vince Staples. Dat nieuws werd onthuld door slipregisseur Chris Black, die vermoedelijk dus ook een rol in het project heeft.

Op Black’s bericht werd verrast gereageerd door Thelonious Martin, de veelzijdige jonge jazzcomponist die veelvuldig achter de knoppen zat bij onder meer Kendrick Lamar en Snoop Dogg. “Dus we kunnen er eindelijk over praten?” was zijn reactie, wat de suggestie wekt dat hij er ook bij betrokken is geweest, of er ieder geval al langer van wist toen het nog topgeheim was.

De titel van de teaservideo is Adnis. Oplettende luisteraars hebben die naam al eens eerder in Jay-Z’s lyrics gehoord, toen hij op December 4th van The Black Album over zijn ouders rapte: “I was conceived by Gloria Carter and Adnis Reeves”.

Een warme band heeft Jay-Z nooit gehad met zijn vader, bleek op Moment of Clarity van datzelfde album. “Pop died, didn’t cry, didn’t know him that well / Between him doing heroin and me doing crack sales”, spitte hij daar.

Wellicht heeft zijn eigen vaderschap hem daar nu meer over na doen denken, nu Jay afgelopen weekend voor de tweede keer vader geworden is. Het project 4:44 heeft hem in ieder geval geïnspireerd voor de vierde keer de spelling van zijn naam te wijzigen. The artist formerly known as Jaÿ-Z, Jay-Z en JAY Z, heet nu schijnbaar JAY:Z.

Op 30 juni komt 4:44 uit. Om alvast in de stemming te komen kun je Forty-Four Fours checken, een bonus track die op sommige persingen van Kingdom Come uit 2006 te vinden was.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 19 juni 2017