ALL CAPS haalt internationale kunstenaars naar Feijenoord

Van 4 t/m 11 september vindt in de Rotterdamse wijk Feijenoord street art-festival ALL CAPS plaats. Dat is wellicht een nieuwe naam, maar een totale nieuwkomer is de organisatie niet; eerder verfraaiden ze de havenstad onder de naam POW! WOW! Rotterdam. Vandaag maken ze de line-up van de 2022-editie bekend.

“We zijn blij om terug te komen in Feijenoord. Er zijn nog zoveel muren die we kunnen laten omtoveren tot kunstwerken, en daarmee een positieve impuls geven aan de wijk. Want dat is waarom we ALL CAPS organiseren; een Rotterdamse wijk in een positief daglicht zetten en de kleurrijkheid laten zien.”
– Dave Vanderheijden, festivaldirecteur

Street art vormt nog steeds het belangrijkste uitgangspunt voor het festival. De organisatie breidt hun selectie murals in Feijenoord dit jaar flink uit. Van 4 t/m 11 september is deze line-up van internationale kunstenaars live aan het werk te zien in de wijk in Rotterdam-Zuid: HOW and NOSM (V.S.), Ten Hundred (V.S.), Eveline Schram (NL), BustArt (Zwitserland), Reinier Landwehr (NL), James Klinge (Schotland), Franky Sticks (NL), MONDÉ (Frankrijk), Jelmer Noordeman (NL), Noman Clan (Engeland) en David Bruce (Frankrijk). Uiteraard biedt de organisatie weer dagelijks fietstours aan. Doordeweeks eenmaal daags vertrekkend vanaf het ALL CAPS hoofdkwartier aan de Korte Stadionweg 103B, in het afsluitende weekend doorlopend vanaf het festivalhart; Mallegatpark. Reserveren kan vanaf nu via de website.

Uitgebreid weekprogramma met activiteiten voor alle leeftijden

Naast de mural-kunstenaars is er gedurende de hele week nog veel meer te beleven op het gebied van kunst. Zo gaat de kunst van interventiekunstenaars Maurik Stomps (NL) en Miss.Printed (Noorwegen) de relatie aan met de omgeving, en keert het Sculpture House terug in het Mallegatpark. In een gaskoepel kun je werken van Simon Schrikker, Henny Overbeek (beide NL) en EGS (Finland) bewonderen.

Nieuw dit jaar is het weekprogramma onder de noemer INSIGHT. Van 6 t/m 9 september komen diverse partijen en kunstenaars langs voor workshops, lezingen, masterclasses, panel-discussies en demonstraties. Iedere dag is er een ander thema, de programmering per dag is hier te vinden. INSIGHT richt zich voornamelijk op kunstenaars en stakeholders binnen het street art-vak, maar alle geïnteresseerden zijn natuurlijk welkom. Het is daarvoor wel verplicht een gratis reservering te maken via de website van ALL CAPS. Doe dat snel, want er is een beperkte capaciteit per dag. INSIGHT vindt plaats in het hoofdkwartier van ALL CAPS, gevestigd aan de Korte Stadionweg 103B.

Tijdens INSIGHT is er ook een openbaar programma te bezoeken in het hoofdkwartier van ALL CAPS. Hier vinden bezoekers tal van extra’s; naast dat je er exclusieve merchandise van ALL CAPS kunt kopen, exposeert Jelmer Noordeman er zijn projectiekunst en presenteert het Berlijnse Big Brobot een winkel waarin je onder meer toys, collectibles en boeken kunt kopen. Ook kun je ter plekke een extra mural zien door Arno A. en is Dutch Graffiti Library er om je kennis over graffiti bij te spijkeren. Mis ons hoofdkwartier dus niet tijdens je wandeling door Feijenoord!

Afsluitend festivalweekend vol muziek, live painting en de onthullingen van de muurschilderingen

Tijdens het afsluitende weekend is het Mallegatpark, het terrein rond het Sculpture House, de uitvalsbasis van ALL CAPS. Op zaterdag zijn ze al present tijdens het RSCW-festival, op zondag sluiten ze af met hun eigen gratis toegankelijke festivaldag. Denk daarbij aan een heuse blockjam party waarbij Franky Sticks een heerlijke dj line-up presenteert met zijn Roll The Dice soundsystem. Daarnaast zijn er doorlopend fietstours, is er een food court, en wordt een nieuw live painting-onderdeel geïntroduceerd. Het canvas houden we nog even geheim, maar de line-up liegt er niet om: BASE23 (Duitsland), OLLIO (Zweden), Zepp van der Spek en Arno A (beide NL). Daarnaast is er voor de jongste bezoekers een speciaal kids-programma bij te wonen waarbij ze op een laagdrempelige manier kennis maken met de wereld van street art!

Niet alleen tijdens de week van 4 t/m 11 september kun je de kunst zien. De route is daarna te wandelen of te fietsen met behulp van de gratis Rewriters010 app, en al in de aanloop maakt de organisatie lawaai. Op diverse pop-up locaties in de stad zullen zij in de komende weken present zijn: onder meer de Bibliotheek, Rotterdam Tourist Information en De Bijenkorf zullen omgetoverd worden tot pop-up locaties, met medewerking van diverse kunstenaars en partijen.

Zoals altijd is het hele festival gratis bij te wonen. Dat belooft een week vol nieuwe street art, sculpturen, muziek, food en activiteiten te worden!

Continu op de hoogte blijven van alles rondom street art-festival ALL CAPS? Volg hen op Instagram of via de website van het festival.

Geplaatst door bowie op 22 augustus 2022