ALL CAPS 2023: een museum in de open lucht, gratis toegankelijk en 24/7 geopend

Klinkt die titel als te mooi om waar te zijn? Niet in Rotterdam, niet bij street art-festival ALL CAPS. Dit jaar strijken ze voor het derde jaar op rij neer in de wijk Feijenoord om nog meer muren te voorzien van verf, straten van interventiekunst en de gaskoepels in het Mallegatpark met sculpturen en exposities in de bredere zin.

Tijdens voorgaande edities van het festival zijn er al 26 muren in de wijk omgetoverd tot kunst, en daar komen dit jaar nog 11 bij. Variërend in stijl; van alleskunner Tommy Hagen naar het airless gradient-werk van de Australische George Rose tot de Braziliaanse Eneri die met haar kunststijl Pixaçao in Sao Paolo van muur naar muur abseilt met een spuitbus in haar hand. ALL CAPS is daardoor een aanwinst voor de stad. In drie jaar tijd hebben ze de wijk Feijenoord getransformeerd in een museum dat gratis te bezoeken is zonder sluitingstijd. Daardoor hebben de wijkbewoners altijd toegang tot kwalitatieve kunst in de buitenruimte.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALL CAPS. (@allcaps_rotterdam)

De complete line-up is vandaag bekendgemaakt. Dit jaar zullen nationale en internationale kunstenaars voorbij komen in de wijk, zowel hangend aan touwen als in hoogwerkers. Murals: Barbara Helmer, R75 Ricardo van Zwol, Tommy Hagen, Adrian Falkner (DE), Jorge Charrua (PT), George Rose (AUS), Sophie Mess (UK), Anders Reventlov (DK), Onesiker (FR), Eneri (BR), Mina Mania & STOHEAD (DE). Interventiekunst: Jimmy Granti, Le Diamantaire (FR). Sculptuurkunst: VOID, NIMROD en GRAUNESS.

Ervaar het maakproces

Wat dit festival uniek maakt is dat de bezoeker deel kan uitmaken van het maakproces. Hoe bij de meeste expo’s het eindproduct tentoon wordt gesteld, kan je deze week zien hoe de enorme muren stuk voor stuk getransformeerd worden tot kunst. Dat varieert per kunstenaar en stijl.

Programma

Tijdens de festivalweek is er genoeg te zien en doen voor wijkbewoners en kunstliefhebbers. Er worden fietstours georganiseerd waarbij er uitleg wordt gegeven over de kunstwerken, de kunstenaars en de maakprocessen. Daarnaast is er een Sculpture House waarin een mysterieus kunstenaarsgenootschap genaamd The Dark Oak exposeert. Tijdens de week is er een educatieprogramma voor scholen, een kennisprogramma voor kunstenaars en op zondag 10 september komt alles samen op Super Sunday, de bruisende festivaldag in het Mallegatpark.

Na de week is de kunstroute te vinden in de gratis beschikbare app van Rewriters010, waarbij ook de werken van voorgaande jaren zijn meegenomen.

ALL CAPS is van 3 – 10 september door de hele wijk Feijenoord. De hele line-up en het volledige programma is te vinden op all-caps.nl.

 

 

Geplaatst door bowie op 1 augustus 2023