Alchemist – 1st Infantry

Alchemist is één van de meest toonaangevende hedendaagse hiphop-producers. Opgegroeid met de Soul Assasins-kliek (groep van artiesten rondom Cypress Hill begin jaren ’90) en als protegé van zowel DJ Muggs (Cypress Hill) als DJ Premier heeft hij een gedegen achtergrond, wat te horen is aan zijn (grotendeels dope) producties. Acts als Mobb Deep, Dilated Peoples, High & Mighty en Nas hebben allemaal gewerkt met de producer uit L.A., waardoor zijn ster snel is gerezen. Zoals het tegenwoordig een bekende producer betaamt, brengt Al nu zijn solo-album uit, met daarop veel gasten waar hij al eerder mee heeft gewerkt.

1st Infantry opent met de donkere pianotrack “Dead Bodies”, waarop The Game en Prodigy van Mobb Deep hun gebruikelijke gangsta-verhalen doen. Aardige track, maar niet echt bijzonder. De interlude “Our Boy Al” is erg vermakelijk, juist omdat het gewoon een oud nummer is dat hij gebruikt heeft vanwege de naam “Al”, en niet een echt geproduceerde interlude. “The Essence” met The Lox is een erg minimale electro-track, waarop de MC’s hun ding zoals gebruikelijk wel doen en de beat niet slecht is, maar dit zijn niet de beats waar Alchemist het best in is. Tracks met veel soul en/of orchestratie liggen de oud-buurjongen van Evidence toch beter. Dat wordt bewezen op de sterke tracks “For The Record” met Dilated Peoples en het hoogtepunt van 1st Infantry “Tick Tock” van Nas & Prodigy. Een prachtige soulvolle beat met Nas en Prodigy die heerlijk flowen: perfecte ish gewoon. Een andere dope track is “Where Can We Go”, waarop Devin The Dude bewijst dat hij één van de best bewaarde geheimen van de hiphop-scene is. Deze man gaat binnenkort doorbreken met zijn rap/zang combinatie (anders dan Nelly, écht dope), dat lijkt vast te staan. Veel tracks halen niet Alchemists gebruikelijke niveau en lijken vrij snel in elkaar te zijn gezet. “It’s A Craze” met Mobb Deep klinkt als een slap aftreksel van “Cold As Ice”, en B-Real’s bijdrage is een wacke electro-beat, waar zowel de Cypress Hill-MC als Alchemist zich voor zouden moeten schamen.

Met 1st Infantry lijkt Alchemist zich te richten op ieder segment van moderne hiphop, en niet alleen boombap-ish. Dit is natuurlijk zijn goed recht, maar het levert lang niet altijd goede muziek op. Alchemist’s electrobeats zijn gewoon veel minder dan zijn sample-geörienteerde ish, hetgeen niet vreemd is aangezien hij veel van Premier heeft geleerd (die nog altijd zweert bij samples (loops of geknipte ish). Dit album is daardoor niet echt een eenheid, maar meer een verzameling van eventuele richtingen die Alchemist in kan slaan.

Tracklist:
01. Intro
02. Dead Bodies feat. The Game & Prodigy
03. Your Boy Al (Interlude)
04. The Essence feat. The Lox
05. Hold You Down feat. Prodigy, Nina Sky & Illa Gee
06. Industry Rule 4080
07. Stop The Show feat. Stat. Quo and M.O.P.
08. D Block To QB feat. Havoc, Noyd, Styles & J-Mood
09. Bangers feat. Lloyd Banks
10. Where Can We Go feat. Devin The Dude
11. It’s A Craze feat. Mobb Deep
12. For The Record feat. Dilated Peoples
13. Boost The Crime Rate feat. Sheek & J-Mood
14. Strenght Of Pain feat. Chinky
15. A Soul Assassin’s Tale (Interlude)
16. Bang Out feat. B-Real
17. Tick Tock feat. Nas & Prodigy
18. Pimp Squad feat. TI & The PSC
19. Different Worlds feat. Twin

Meer info: http://www.alchemistbeats.com

Geplaatst door bowie op 3 oktober 2004