Akwasi over het compilatiealbum ‘Zomer ’17’: “Dit talent is waarom Neerlands Dope bestaat.”

Neerlands Dope is het label van Akwasi. Vandaag komen zij met nieuwe muziek naar buiten waarin niet hijzelf centraal staat, maar de nieuwe artiesten van het platform. Op het compilatiealbum Zomer ‘17 staan vier nieuwe tracks van Jitsvinger, Bekir, Brandwerk en Oostcoast. Het label is van plan om, naast de reguliere releases, meerdere keren per jaar dit soort seizoenscompilaties uit te brengen dus het belooft een drukke tijd te worden voor Neerlands Dope. Hoog tijd om Akwasi en projectmanager Thomas Bruger even aan de tand te voelen over het album, de artiesten en de opzet van het project.

“We wilden iets speciaals doen met de artiesten die bij ons onder contract staan. Een compilatie-album is makkelijk gemaakt, maar echt ‘n plaat gericht op één van vier seizoenen maakt het allemaal net iets authentieker. Omdat wij dit nu voor het eerst doen, kan het publiek kennismaken met artiesten uit de Neerlands Dope-stal en vice versa. Daarnaast is het een toffe manier om exclusieve tracks weggeven”, zegt Akwasi. Thomas haakt in: “We zijn met een aantal artiesten die op deze plaat staan al bijna een jaar bezig met schrijven, opnemen, polijsten, brainstormen… er kwamen zoveel toffe tracks voorbij dat we op een gegeven moment niet meer konden wachten en zoiets hadden van: ‘Deze tracks moeten gewoon samen naar buiten.’ Het zou bijvoorbeeld zonde zijn om Liefde In Overvloed pas in het najaar uit te brengen omdat dan de eerste officiële release van Bekir komt, terwijl de track zo goed bij deze tijd van het jaar past.”

“Wij hebben niet zoveel aan een aantal snelle hits om vervolgens in de vergetelheid terecht te komen.”

Met het werk van Bekir zijn we hier op de redactie nog niet heel bekend. Wat kunnen we van deze nieuwkomer verwachten? Akwasi: “Ik hoop het onverwachte. Het is een jongen met karakter, dat hoor je door zijn muziek heen. Hij weet mensen te raken, van mezelf tot aan jongeren die naar SMIB luisteren, tot aan de vijftigjarige moeder op een zaterdagmiddag in de Blokker. Dit is precies waarom Neerlands Dope bestaat. We zijn geen hiphoplabel. We verbinden ons het liefst door de taal in plaats van het genre. Dus voor jonge nieuwkomers als Bekir hebben we volop ruimte. Hij leunt meer op r&b, singer/songwriter, maar heeft wel een hiphopuitstraling. Dat maakt hem dope.”
Thomas: “Bekir is op dit moment een ruwe diamant. Alles aan hem laat ons zien dat hij gemaakt is voor het podium. We zijn Neerlands Dope begonnen om artiesten zoals hij een podium te geven maar we gunnen hem ook de tijd om zijn eigen geluid en visie te vinden. We leven in een tijd dat de houdbaarheidsdatum van een nieuwe artiest steeds korter wordt en wij geloven dat dat voor een groot deel te maken heeft met het tempo dat tegenwoordig van je verwacht wordt. Neerlands Dope is er om in the long run een grote speler binnen het Nederlandse muzieklandschap te worden. Wij hebben niet zoveel aan een aantal snelle hits om vervolgens in de vergetelheid terecht te komen. Het doel is om over tien jaar nog steeds met Brandwerk, Bekir en Oostcoast muziek van zeer hoge kwaliteit af te leveren aan het publiek.”

Laatstgenoemde act is een duo dat bestaat uit Dizzow en Henning, en wat op de plank ligt is veelbelovend: “Hun skills en potentie doen ons geloven dat ze naast de G-funk-fans nog veel meer mensen zullen bereiken en aan het dansen zullen krijgen”, aldus Thomas. “Ik heb zulke harde tracks van hen, hè…”, vertelt Akwasi enthousiast. “Als we met de boys van Zwart Licht in de auto zitten en ik draai die, dan zie ik meteen dat zij ook genieten. Dan wéét ik gewoon dat Oostcoast gaat komen met hoge resolutie-shit. Het is fris!”
Naast de nieuwe signees is ook Brandwerk van de partij met een nieuwe track. Hun al vaker aangekondigde debuutalbum Water voor de Oogst moet in 2017 (nu echt!) het levenslicht gaan zien en een voorproefje krijg je met de eerste single What Is Good, een sfeervolle track waarop een vocal-sample en een zware 808 de fundering vormen voor de zelfreflectie van Kay Slice met een kleine bijdrage van Ella… en Diggy Rast, die de track nadat de beat een kleine wending heeft genomen compleet hyped mag besluiten.

 “Ik zou het dope vinden om meer artiesten te tekenen, maar het is nog altijd kwaliteit boven kwantiteit.”

De laatste artiest op de plaat is ook een nieuwe naam voor ons: Jitsvinger. Akwasi heeft hem in 2010 leren kennen bij een tour waar Zuid-Afrikaanse artiesten optraden. “Toen ik vorig jaar op bezoek was in Kaapstad en zijn nieuwe materiaal hoorde, wist ik dat hij ook bij Neerlands Dope hoorde. Het Afrikaans lijkt op het oude Nederlands, Neerlands dus. Dan wordt 1+1 al snel 3.” Het resulteert in de slottrack van Zomer ‘17, getiteld Breinsuiker, waarop Jitsvinger in samenwerking met Akwasi is te horen op een zomerse gitaarpartij.
De artiest komt dit jaar meerdere malen naar Nederland voor zijn theatertour. Thomas: “Daar zijn we niet bij betrokken, dat is een productie van BOS Theaterproducties waarmee zij de beste Zuid-Afrikaanse acts naar Nederland halen. Wij waren al wat langer in gesprek met Jitsvinger en toen we hoorden dat hij twee keer twee maanden lang naar Nederland zou komen, zagen we kansen om de vriendschap uit te breiden tot een samenwerking.”

Het hele roster van Neerlands Dope komt aan bod op de compilatie, maar Akwasi sluit een uitbreiding niet uit: “Voor Winter ‘17 zou het zomaar kunnen zijn dat er méér artiesten op het album zullen verschijnen, we blijven immers altijd in gesprek. Ik zou het vet vinden om het tempo op te voeren, maar het is nog altijd kwaliteit boven kwantiteit.”

Stream Zomer ’17 nu via Spotify:

Geplaatst door bowie op 21 juli 2017