Akwasi en Memphis Depay bedanken je vriendelijk op onze playlist-cover

Memphis Depay is niet onbekend als het gaat om rappen. Terwijl hij as we speak in Duitsland een Europees Kampioenschap aan het spelen is, brengt hij ook muziek uit. De verrassende single Bedankt Voor Je Mening is een samenwerking met Akwasi. Samen geven ze een reactie op alles wat er over hen wordt gezegd en geschreven.

Als er iemand weet hoe hij een track moet laten swingen met koperblazers, is het wel The Flexican. Samen met Mucky tekent hij dan ook voor een productie die met de temperaturen die deze week worden aangetikt op repeat kan. Bedankt Voor Je Mening is daardoor niet alleen een reactie op alle reacties, maar ook gewoon een hele fijne en luisterbare track. Akwasi en Memphis staan dus op de cover van onze playlist, maar de producers zitten in dezelfde leeuwentroep.

Oer-Nederlands gezeik

Hoewel Oranje natuurlijk al zo goed als zeker is van een plekje in de achtste finales, is er ook dringend behoefte aan een bijbehorend anthem. Die remake waarvoor Marco Schuitmaker zich liet lenen is ‘m simpelweg niet voor ons, sparen voor een hempie doen we niet en vlaggetjes ophangen? Nee, bedankt. Wil je wel meedoen aan het carnavaleske onderdeel? Do you, we respecteren het.

En dat respecteren, dat is voor sommige anderen nou eenmaal moeilijk. Oer-Nederlands gezeik noemde verschillende analisten het al, de reacties op de zweetband van Memphis Depay. En ook Akwasi is een ervaringsdeskundige op het gebied van haatcomments, nare verwensingen en institutioneel racisme. “Memphis en ik zijn allebei bekend met dit aspect van een publiek figuur zijn”, zegt hij erover tegen het Algemeen Dagblad.

Ode aan de Ghana Boys

Depay en Akwasi, die bevriend zijn, zien hun samenwerking als een ode aan hun band, het Nederlands elftal en de ‘Ghana Boys’ in het team. Beiden hebben Ghanese roots. De track is een sterke boodschap aan iedereen die hen ongewenste adviezen en kritiek geeft. Ze maken duidelijk dat ze hun eigen pad blijven volgen, ongeacht wat anderen zeggen.

Illustrator Carlos Ribeiro gaf, op basis van de silhouetten en contouren van het origineel, een eigen draai aan het artwork. De track en zijn tekening staan nu op de cover van onze playlist. Pro-tip: volg ‘m en je bent wekelijks als eerste op de hoogte van onze smaak.

Geplaatst door bowie op 25 juni 2024