Akinyele – Music Killz

Akinyele is een MC uit Queens, New York, die al een flinke tijd meedraait. Zijn debuut maakte hij tegelijk met Nas op het legendarische nummer “Live at the BBQ” van Main Source in 1991, waarna al snel het (bijna) geheel door Large Professor geproduceerde album “Vagina Diner” uitkwam. Op dit album staan enkele juweeltjes als “Outta State” en “Ak Ha Ha”, en alles leek erop te wijzen dat Akinyele een gouden toekomst te wachten stond. Uiteindelijk is het bij een bescheiden carriëre gebleven met als (komisch en commercieel) hoogtepunt Ak’s ode aan orale sex, “Put it in your mouth” genaamd. Nu is er een verzamelcd uitgekomen met freestyles en andere non-album tracks: “Music Killz”. Deze plaat richt zich niet echt op de humoristische en sex-kant van Akinyele, maar eigenlijk puur op zijn battle mc-kant:

1. Juan Valdez: grappige track over een met latijnse flavor opgeleukte beat, waarin Akinyele zich vergelijkt met de fokstier Juan Valdez. Aardige track, waarop Akinyele zijn humor tentoonspreidt.

2. Dead Man: donkere beat waarop de battlecat Akinyele te kennen maakt dat iedere MC die hem wil testen een “dead man” is. Dope battletrack.

3. Rob Swift (Live in NYC Beach): Beatjuggle-stukje van Rob Swift (lid van The X-ecutioners), zeer funky.

4. Akinyele The Great: Battle-track over een middelmatige beat, niets bijzonders eigenlijk.

5. In The World (feat. Large Professor): Superdope beat waarop Ak zijn plek in deze wereld opeist. Beat is trouwens ook gebruikt voor de Funk Mode remix van Tragedy jaren terug, dus waarschijnlijk is dit geen officiële track, maar een bootleg.

6. Rob Swift (Live in VA Beach): Legendarische routine van Rob Swift waarin hij een tik in de intro van het nummer Public Enemy No. 1 van the JB’s (of P.E.) creëert en daarmee een melodie maakt.

7. Stay Wild: een van de hoogtepunten van dit album: over een dreigende beat flowt Ak als de beste en geeft hij te kennen dat “real niggas stay wild.”

8. Yo!: Echte Large Professor anno ’94 beat met jinglebells een een gefilterde sample. Doet denken aan “Half Time” van Nas en “Skillz in ’95” van Mad Skillz (nu bekend als Skillz). Heerlijk dus, en Ak flowt met verve op dit meesterwerkje.

9. Rob Swift (Live In Philly): wederom een legendarische routine van Rob Swift, waarin hij een tik creëert. Dit maal in de Extra P remix van Common’s “Resurrection”. Jammer genoeg duurt dit stukje maar kort.

10. Enter: Zeer dreigende langzame track, dope shit.

11. Freaky: Lekkere brag and boast rhymes over een prettige langzame track.

12. Rob Swift (Live In Philly): Rob’s superdope herbewerking van Biz Markie’s “Nobody Beats The Biz”.

13. Break A Bitch Neck ( feat. Kool G Rap): Zoals de titel al suggereert is dit een nummer dat het op de redactie van “Opzij” niet zo goed zal doen. De heren Kool G Rap en Akinyele scheppen op over het breken van vrouwennekken, iets waar je natuurlijk ook best trots op mag zijn. Maar goed, zonder gekheid, helaas zijn dit soort teksten soms ook onderdeel van Hiphop. De track is trouwens niks bijzonders, gelukkig eigenlijk maar.

14. What’s Going On: hele dope beat, met wederom bragteksten van Akinyele, goeie track.

15. Freestyle: over een beatjuggle van Rob Swift vertelt Ak in zijn freestyle dat hij pretty boys omtovert in Craig Mack. Grappige shit dus.

16. Fly Away: Mooie beat met een soort van koortje in het refrein, waarop Ak goed zijn ding doet.

17. Off The Hook: crewtrack over een aardige beat.

18. Akafella: Dope minimale track.

19. Rob Swift (Live in London): Vervolg van nummer 12 (Biz-routine), dope shit no doubt!

20. Break A Bitch Neck: zie nummer 13, zo te horen is dit een live freestyle bij de radioshow op WKCR van Bobbito & Stretch Armstrong (staat niets bij vermeld). Beat is beter dan het origineel, tekst blijft wack.

Al met al is “Music Killz” een dope verzamelaar. Je moet wel houden van de harde stijl van Akinyele (zowel qua onderwerpkeuze als qua stem), maar voor liefhebbers van rauwe New Yorkse undergroundshit is “Music Killz” een duidelijke aanrader.

Tracklist:
01. Juan Valdez
02. Dead Man
03. Rob Swift (Live In NYC)
04. Akinyele The Great
05. In The World
06. Rob Swift (Live In VA Beach)
07. Stay Wild
08. Yo!
09. Rob Swift (Live In Philly)
10. Enter
11. Freaky
12. Rob Swift (Live In Philly)
13. Break A Bitch Neck
14. What’s Going On
15. Freestyle
16. Fly Away
17. Off The Hook
18. Akafella
19. Rob Swift (Live In London)
20. Break A Bitch Neck (freestyle @ WKCR)

Meer info: http://www.ecrecs.com

Geplaatst door bowie op 5 juni 2004