Akhenaton – Soldats De Fortune

Soldats de fortune, barda de tordu
Hip hop de furieux, ravage ton cru
Arrache à Morphée, les coeurs, les corps c’est
Hip hop de curieux, innove, attention!

Opletten!!! Waarschijnlijk moet menigeen ‘t woordenboek erbij pakken om bovenstaande tekst te begrijpen… En ook voor de rest van de cd. Deze taalbarrière moet je er in ieder geval niet van weerhouden om het nieuwe album van Akhenaton, Soldats de Fortune, te beluisteren. Akhenaton, voorman van de Franse groep IAM. IAM, Frankrijks wereldwijde vertegenwoordiger van Hip hop, sinds dag 1. Ze hebben altijd voor kwaliteit gezorgd en de vraag is of Akhenaton dit ook in z’n eentje waar kan maken.

We nemen het vette doosje van de série limitée erbij (2 cd’s: album, b-side met extra tracks en 2 clips + boekje met lyrics). We doen deze voor het eerst in de autoradio, volume omhoog… Oww shit. Waarom kijkt iedereen m’n auto na? Omdat de eerste track Soldats de Fortune een zeer zware èn dope onderliggende beat heeft. Zal heel dit album zo vet klinken? Duidelijk is dat Akhenaton met deze track ff iedereen met beide benen op de grond zet en een dikke veeg geeft naar de hedendaagse b#llsh!t ‘Hip hop’.

Na het rustigere ‘Alamo’ knalt ’Troie’er behoorlijk in door het betere jatwerk, het; We will rock you geklap wordt hier op dit strijdlied goed gebruikt in het verlengde van de film Troy. Bij nr. 4 komen de eerste rekruten op het album voor, Psy 4 de la Rime, die goed passen op de met aanstekelijke fluit- en mandolinegeluiden doorspekte track.

Met ‘Live dans la Discotheque’ wordt er een strakke clubplaat gebracht zonder al te commercieel te worden.

Kan Akhenaton dan een volledig album in zijn eentje brengen, zonder de rest van zo’n trouwe crew IAM? Het antwoord is nee, maar dit is zeker niet erg. Met vier tracks houdt Akhenaton het publiek warm voor IAM. Hieronder is ook de 2de party track, Cosca Crew Party met het catchy, in Frans vertaalde refrein `Throw yo up, if you love hiphop´. Op Lécole de Samba horen we voor het eerst de zwaarstemmige Veust Lyricist die Akh flink de kans geeft om zich te promoten. Hierin rappen ze dat ze gevarieerde geluiden brengen en dat het in hun bloed zit.
‘Enter la Pierre et la Plume is een dope wisselwerking tussen Akh en Shurik’n. En ‘Bien paraicircitre’ is een simpele productie met wat hi-hats waardoor juist wel de teksten zeer goed naar voren komen wat waarschijnlijk de bedoeling was, een stukje (persoonlijke) geschiedenis.

Een echte diss-track is ’Comode “Le Dégueulasse” ’ waarbij Faf Larage en Veust Lyricsist Akhenaton ondersteunen en behoorlijk directe taal uiten. Comode staat hier voor alle rappers die de boel verzieken, die de schappen vervuilen.

Er valt veel te vertellen over dit album, elke track heeft wel wat. Ze zijn niet allemaal uitmuntend, maar overal is die ervaring te voelen. Overal voel je Hip hop, ook al versta je er geen hol van. Iedereen mag blij zijn dat er weer een echt Hip hop album van kwaliteit in de rekken ligt. En Akhenaton, de veteraan onder de soldaten, zorgt hiervoor en heeft het fortuin in handen!

PS: de b-side bewijst dat het moeilijk kiezen was en 1 schijf niet genoeg is, want oh, wat is ‘La Fin de Leur Monde’ een goede track, ruim 10 minuten lang! De rest laat ik aan jou over; ik heb voor het juiste trainingskamp gekozen.

Tracklist:
Face A
01. Soldats de fortune
02. Alamo
03. Troie
04. Vue de la cage featuring Psy4 de la rime
05. Canzone di malavita
06. Livedsladsktk (live dans la discothèque)
07. L’école de samba (Iam featuring Veust Lyricist)
08. Déjà les barbelés featuring Sako (Chiens de paille)
09. Cosca Crew party (Iam)
10. Mots blessés
11. Entre la pierre et la plume (Iam)
12. Dans la cité featuring Moïse & Veust Lyricist
13. One luv
14. Bien paraicircitre – Iam featuring Sako (Chiens de paille)
15. Ainsi est comode
16. Comode “La dégueulasse” featuring Faf Larage & Veust Lyricist
17. Quand ils rentraient chez eux… (remix) featuring Toko
18. Du mauvais côté des rails
19. Sur les murs de ma chambre featuring Saïd

Face B
1. La fin de leur monde (Iam)
2. Bronx river
3. Do it, do it, do it featuring Sako (Chiens de paille)
4. Créverie haut de gamme feeturing Freeman
Video Clips:
– Troie
– Soldats de Fortune
+ Lyrics

Geplaatst door bowie op 22 april 2006