After-Burn Sampler

After-Burn is een confederatie van NL-rapsites in Zuid-Oost Nederland. Zij probeert enige clustering aan te brengen in de wirwar van halfwerkende websites. Hoewel internet het medium bij uitstek is om laagdrempelig muziek te publiceren, is het grote nadeel dat het gemakkelijk vinden van waar je naar op zoek bent, een nogal tijdrovend karwei is. In dit opzicht werkt verspreiding via de platenhandel op de hoek nog altijd sneller.

De After-Burn Sampler neemt je mee langs de verschillende MC’s die woonachtig zijn in Zuid-Oost Nederland. Na het zien van de tracklist zijn de MC’s Ketama & Meneer Ruys de meest bekende. Echt raar is het dus niet dat zij de cd mogen openen (als je de intro niet meerekend, that is!) Hun bijdrage bestaat uit een verrassende freestyle die begeleid wordt door een live-band. De geluidskwaliteit is trouwens ook dik in orde en vooral Meneer Ruys laat maar weer eens horen hoe een freestyle in elkaar hoort te zitten. In de tijd van de oorlog in Irak laten veel rappers hun stem horen, zo ook Los Tres Delincuentes. Getiteld WWIII klinkt de beat wel erg chill, maar de lyrics pakken je niet echt bij de strot zoals dat bij de meeste ‘oorlog’ tracks het geval is. Dan dalen we nog een klein beetje op de kaart van Nederland en komen we uit in het Limburgse Heerlen. EDC is de naam en met hun ‘Zuidelijk Verbond’ vallen voornamelijk de negatieve dingen op. De sample "Mevrouw de Vries melden bij kassa 6" is voor mij een raadsel en eigenlijk ook misplaatst. Neem daarbij ook het feit dat de meeste MC’s op deze track teveel woorden in een zin proberen te stoppen en je houdt een middelmatige track over.

Vino en Lexicon nemen je mee naar de zee waar ‘De Vliegende Hollander’ vaart. Vino en Lexicon zijn erg goed verstaanbaar en eigenlijk wordt er ook wel lekker geflowd. Dit is eigenlijk het eerste nummer van de cd die je vaker wil horen. Toch heb ik nog een aanmerking want het idee over de zee en de Vliegende Holland is niet bijster origineel. In 1998 bracht White Wolf op hun cd Hardkornography: ‘Vliegende Hollander’ en op de Meervoudig Onverzadigd Vet verzamelaar van Stuurboord Bakboord brachten Ketama en Terilekst ook al een dergelijk nummer. ‘1 Stap Verder’ van de OZL-Crew is een duidelijk voorbeeld van ‘skippen die handel’. De uitgekauwde I know you are gonna digg this sample leidt ‘1 Stap Verder’ in en echt overtuigend is het allemaal niet. Robbie Surround mixt hiphop met ska en komt met een origineel concept op de proppen. De stem van Robbie Surround is wel even wennen maar als je je daaraan niet stoort dan is ‘Wat Ik Vertel’ best wel aight. De ‘Dooping Controle’ van 2 Doope heeft het ook niet echt. De raps zijn over het algemeen een beetje simpel en de beat is ook niet echt geweldig. Rauf brengt met zijn ‘Geladen’ een dreigende beat en zijn teksten zijn ook best dope: check je wapen / is hij geladen / ben je ook moe van het gapen / lijken op rapen / kom maar mee dan gaan we mensen gijzelen / breedbeeldtv’s van philips verbrijzelen. Het is wel erg jammer dat Rauf op een aantal momenten niet duidelijk verstaanbaar is.

Bij het horen van de Pikkatrillaz uit Maastricht vraag ik me direct af hoe zij op deze cd terecht zijn gekomen. Keiharde gitaren vliegen je om de oren en het doet een beetje denken aan Profat ( te horen op de Posse deel 4). Het hiphop element kan ik in ieder geval niet ontdekken. Het ‘Geen Gezeik’ van O.A.R.M. levert van mijn kant wel wat gezeik op. De beat is lekker duister maar de uitgesproken teksten komen niet echt strak uit de hoek en de boodschap wordt ook niet echt duidelijk. MCE.D had met ‘E.D.H.D.’ zo op een posse verzamelaar kunnen verschijnen. Veel nederhoptracks die in de jaren ‘90 uitkwamen hadden namelijk dezelfde soort flow en beat als MCE.D. Het lijkt er dan ook sterk op dat MCE.D. is blijven stilstaan in de tijd. De Pikkatrillaz mogen het nog een keer proberen met ’Hell Of A Fight’ en de teksten in het Engels zijn stukken sterker dan het Maastrichtse dialect. Ik blijf toch van mening dat de Pikkatrillaz veel beter op een ‘metal’ verzamelaar hadden kunnen verschijnen dan op deze sampler. De echte liefhebber wordt op deze wijze niet echt bereikt. MCE.D probeert de luisteraar in de maling te nemen door bij de ‘Jacht Op De Prairiehond’ exact dezelfde beat te gebruiken als ‘E.D.H.D’. De Hip-Hopstandelingen brengen de ‘4 azen’. De teksten hebben aardig wat diepgang en iedere MC heeft duidelijk een andere stijl en dat komt deze track ten goede. Het is wel erg jammer dat de opname kwaliteit niet echt denderend is.

Conclusie: wederom weer een goed initiatief vanuit Nederland om verschillende crews op een cd te brengen maar in dit geval wordt de plank in veel gevallen mis geslagen. Er zijn gelukkig wel nog een aantal mensen die de cd niet volledig laten uitbranden: Ketama & Meneer Ruys, Vino & Lexicon, Robbie Surround, Rauf en de Hip-Hopstandelingen.

Tracklist:
01. ATBD & DJ Globe-I – After-Burn Intro
02. Ketama & Meneer Ruys – Klokslag 4 Freestyle
03. Los Tres Delincuentes – WWIII
04. EDC – Zuidelijk Verbond
05. Vino ft. Lexicon – De Vliegende Hollander
06. OZL-Crew – 1 Stap Verder
07. Robbie Surround – Wat Ik Vertel
08. 2 Doope – Dooping Controle
09. Rauf – Geladen
10. Pikkatrillaz – Ouch Al Hadste ’t Geere
11. O.A.R.M. – Geen Gezeik
12. MCE.D – E.D.H.D.
13. Pikkatrillaz – Hell Of A Fight
14. MCE.D – Jacht Op De Prairiehond
15. Hip-Hopstandelingen – 4 Azen
16. Kameraad Christov – Outro

Meer info: http://www.after-burn.tk/

Geplaatst door bowie op 19 april 2003