Aesop Rock – Bazooka Tooth

Je houdt ervan of je haat het. Een tussenweg is mogelijk, maar dat kom je nauwelijks tegen. Ian Bavitz aka Aesop Rock dropt na de goed ontvangen albums Mush en Labor Days (en een aantal EP’s) zijn derde plaat, getiteld Bazooka Tooth. Van alle Def Jukkies is Aesop met zijn nasale stemgeluid, opvallende flow en vreemd intonatiegebruik de opvallendste, meest excentrieke rapper van Def Jux.

De aan depressies lijdende New Yorkse MC komt na de ietwat chaotische opener ‘Bazooka Tooth’ met het sterke ‘NY Electric’. Een track met fraaie oosterse melodielijnen, en interessante geluidseffecten, scratches en samples. Aan het einde horen we Vast Aire (Cannibal Ox) nog even voorbijkomen waarna ‘Easy’ ingezet wordt met een lome tegendraadse beat, een lauw refrein en wederom tof gesample en gescratch.

‘No Jumper Cables’ begint met ille samples van de man zelf waarin zijn poëtische inslag weer eens naar boven sijpelt. De sferische soundscape, die zo nadrukkelijk aanwezig is tijdens de intro, legt een mysterieuze deken over de uptempo song. Door korte intermezzo’s in zijn raps en muziek te leggen, en dope skits tussen de tracks door te gebruiken, blijft Aesop Rock de aandacht vasthouden. Op ‘Limelighter’ is een saillante gastrol weggelegd voor Camp Lo die relaxt spit op een weirde, pompende beat.

‘Super Fluke’ roept een meer duistere, nachtelijke vibe op waarin de rapper vooral excelleert in een krachtig refrein. Waar in ‘Cook It Up’ feat. PFAC met oldschool hiphop geflirt wordt en aan het einde lekker lauw gezongen wordt, had de smerige funky beat van ‘Freeze’ rechtstreeks van een El-P album kunnen komen. Op het harde ’We’re Famous’ doet diezelfde El-P overtuigend zijn ding, en het lekkere ‘Babies With Guns’ is een echte coffeeshop-track waarop in de verte zelfs elementen uit reggae waarneembaar zijn.

Een van de hoogtepunten is ‘11:35’ feat. Mr. Lif waar op een mooie droefgeestige beat en engelenzang toch een partyvibe hangt. Halverwege krijgt het nummer een verrassende wending als Aesop op een andere beat gaat spitten, maar zoals gehoopt, eindigt de song zoals ’ie begon.

Je kunt veel over Aesop Rock zeggen en z’n stem wel of niet diggen, maar een verbaal sterke rapper is ’ie. Bazooka Tooth bevat geen emotionele tracks van het niveau Daylight of Flashflood, wel kwalitatief hoogstaande underground hiphop waarbinnen de vreemde, analytische raps van Aesop Rock als een rotsblok overeind blijven staan. Hoewel het album wat minder donker is dan zijn voorgangers, geeft deze vreemde eend in de bijt wederom een verrassend, consistent visitekaartje af.

Tracklist:
01. Bazooka Tooth
02. NY Electric
03. Easy
04. No Jumper Cables
05. Limelighter feat. Camp Lo
06. Super Fluke
07. Cook It Up feat. PFAC
08. Freeze
09. We’re Famous feat. El-P
10. Babies With Guns
11. The Greatest Pac-Man Victory Ever
12. Frijoles
13. 11:35 feat. Mr. Lif
14. Kill The Messenger
15. Mars Attacks
Meer info: http://www.definitivejux.net

Geplaatst door bowie op 9 augustus 2003