A.D.O.R. – Signature Of The Ill

De New Yorkse MC A.D.O.R, wat staat voor Another Defenition Of Real, zal niet bij iedereen even bekend zijn. Toch is deze beste man al zo’n 15 jaar bezig en werkte samen met onder andere Heavy D en Pete Rock. Verder is hij gast presentator geweest bij YO! MTV Raps. Pete Rock zorgde er voor dat A.D.O.R een plekje op de ‘map’ kreeg door zijn track Let It All Hang Out te produceren. Dit leverde hem gelijk een deal bij Atlantic Records op. Zijn debuut album kreeg daar niet wat het verdiende en verdween dus eigenlijk heel langzaam in de vergetelheid. Nu, na jaren niets nieuws uitgebracht te hebben komt Eddy Castellanos, die beter bekend staat als A.D.O.R. met zijn nieuwe release: Signature Of The Ill.

A.D.O.R was dus al een redelijke naam 15 jaar geleden. Onder de noemer: never change a winning formula, doet deze rapper waar hij ooit goed in was. Hij gaat door met zijn oude stijl en rapt over die typische ‘90s beats. Producers Sir Jase, T Love maar ook Diamond D hebben heel goed werk geleverd om de sound uit die tijd er in terug te laten komen. Naast het feit dat het meer ’basis hiphop’ beats zijn, creëeren deze producers het gevoel van het vorige decenium door ook samples te gebruiken uit die tijd. De beats lijken allemaal erg veel op elkaar, aan de ene kant versterkt dat de kracht van de rapper die qua stijl ook aan dezelfde tijd doet denken. Maar na een tijdje gaat het gebrek aan variatie toch wel erg vervelen en hoop je toch weer dat er iets verfrissends tussendoor komt. Helaas is dit niet zo.
A.D.O.R blijft met zijn rhymes en flows, net als de beats, steken in de jaren dat hij begonnen is. De rustige flow van deze rapper past wel weer goed op de beats. Zijn teksten bevatten weinig diepgang en ook weinig verschillende onderwerpen. Over het algemeen is hij aan het braggen en boasten, hij heeft het ook wel eens over drugs in de gelijknamige track Drugz of rapt hij voor zijn zoontje in de track Little Ones, die een beetje doet denken aan Xzibit’s Foundation. Een album hoeft niet altijd extra diepgang te hebben of allerlei ingewikkelde boodschappen te bevatten, maar als de diepgang in zijn totaliteit ontbreekt, gaat dit op den duur wel vervelen.
De gast rappers op deze cd worden minimaal gehouden. Alleen Diamond D en K Terrorbull komen langs op het door Diamond D geproduceerde The Realness.
Wat wel opmerkelijk is, is dat er een soort mega mix op het album staat met de classic bangers van A.D.O.R. Deze mega mix is samengesteld door de Nederlander Martin Verlaan, die met Mart Mix ook voor artiesten als U2 mixen verzorgde.

Signature Of The Ill is een album dat de sound van 10 tot 15 jaar geleden goed weergeeft. Het is duidelijk dat A.D.O.R. zijn ‘afkomst’ dus niet verloochent. In dit geval spreekt het niet in zijn voordeel. Te weinig originaliteit in de onderwerpen en te weinig diepgang in de teksten zorgen er voor dat de rapper eigenlijk vrij snel gaat vervelen. Tevens zouden de beats toch wat meer afwisseling mogen hebben, omdat ze teveel op elkaar lijken. Dit is een album voor de liefhebber, ben je gek op die ’90s sound en geef je niets om diepgang of originaliteit in de lyrics, dan is dit je album en A.D.O.R je man. Mensen die hier minder mee op hebben, kunnen dit album gerust laten liggen.

Meer info: http://www.trureign.com

Tracklist
01. The Blast Off
02. No Tyme To Heal
03. Independence Day
04. See The Light
05. Drugz
06. The Realness feat. Diamond D & K Terrorbull
07. Step Up
08. Signature Of The Ill
09. Day 2 Day
10. Little Ones
11. A.D.O.R Classic Bangerz Mix
12. Independence Day – Mecca Remix

Geplaatst door bowie op 30 januari 2006