Adje hield de familie close bij zijn show in de Melkweg

Dat Adje al ruim een decennium niet meer weg te denken is uit de bovenste Nederlandse hiphopregionen, onderstreepte hij met een show in thuisstad Amsterdam. Naast de complete crowd meenemen in zijn levensverhaal, hechte familiebanden en vriendschappen, was er ook genoeg ruimte om vies te doen met deze sloddervos.

 

Samen met de Sloddervosgang-mascotte betrad Adje, inmiddels een legend in de game, het podium. Het publiek scandeerde meteen voluit: “Adjedonnie bitch, Sloddervosgang!” De vos liet zijn moves zien, terwijl we via het scherm meegenomen werden naar de begindagen van Adje. Oude videoclips waarin hij rondjes rijdt op zijn bmx werden getoond, en hoe verder in de show, hoe meer diepgang er in het verhaal ontstond.

Van co-signs tot rapsterren

Het voelde alsof we zijn biografie lazen en als we opkeken van de bladzijden tegelijkertijd op het vetste feestje ooit waren. De titel van de biografie van broer Hef ging ook hier op; alles wat Adje tijdens de show vertelde voelde puur. Hij was dankbaar voor het feit dat zoveel mensen een kaartje hadden gekocht om hem te zien. Dat beloonde hij met maar liefst twee uur zuivere showtijd. Én heel veel gastartiesten.

Want Adje heeft nooit solo bewogen in deze rapgame; altijd stond zijn huis – letterlijk! – open voor nieuw talent. Het geluk kon dan ook niet op toen gastrapper na gastrapper op het podium verscheen. Met Idaly speelde hij bijvoorbeeld Destiny, en ook CHO kwam een bijdrage leveren. Het zijn acts die door Adje persoonlijk al vroeg in hun carrière geco-signed werden. Nu staan ze op eigen benen en zijn het rapsterren.

 

 

Emotioneel

Adje zelf was niet alleen de verteller, maar ook de hoofdpersoon in het verhaal. In persoonlijke raps vertelde hij over de tijd dat hij vastzat. Daarnaast bracht hij odes aan de mensen dichtbij; zijn moeder, zijn vrouw, zijn zoon en zijn broers. Duidelijk emotioneel raakte hij bij Beloofd, gericht aan zijn moeder, terwijl op de schermen foto’s uit zijn kindertijd voorbijkwamen. En hij maakte de broederband haast voelbaar tijdens 3 Soldaten.

Maar na het wisselen van outfit, vond de Amsterdamse mc dat ook de sfeer wel even omgegooid kon worden. Het publiek was net zo klaar als hij om even flink smerig te doen. Naast de nodige diepgaande nummers heeft Adje zijn andere been diep in de clubmuziek. Strippers die hun billen schudden; even veranderde de Oude Zaal van de Melkweg in een nachtclub. Adje belandde in de zaal en werd op handen gedragen terug richting het podium. Hij eindigde de show net als hoe ‘ie aanving. Al zijn vrienden en familie verzamelden zich om samen met hem de avond af te sluiten. Hij vertelde ons tien jaar geleden al, maar nu nog eens: “Kom naar m’n show!” En inderdaad: die shit was best heftig.

Geplaatst door bowie op 7 maart 2023