Wanneer we praten over hiphop in de 90’s, hebben we het vaak over de mid 90’s era. Van 1994 tot 1996 dus. Maar wat niet veel mensen weten is dat 1997 ook een excellent hiphopjaar was. In het tijdperk dat door menig liefhebber de glitterpakken-era wordt genoemd (met dank aan Puffy), kwam namelijk ook genoeg moois uit voor de purist. Vandaar dat we precies twintig jaar terug in de tijd zijn gegaan om te checken welke tracks er uitkwamen in ‘97 en ze hebben verzameld in een Spotify playlist. Een soort Top-40 dus. Of, voor als je écht jong bent en niet weet wat dat is; een soort It’s Lit of Woordenschat dus.

Oke. Scroll naar beneden en zet de playlist nu maar aan. Je hoort de beste track van Missy Elliott’s debuutalbum Supa Dupa Fly, in samenwerking met Da Brat (‘WIE?’ horen we de jeugd al denken) nog wel. Want ja, zo zijn we, dames gaan vóór. Kort erop komen Bad Boy-iconen Puff Daddy, Ma$e en The Notorious B.I.G. aan bod met tracks die elke 90’s hiphop-liefhebber wel kent. Al snel schakelen we door naar de onbetwiste classics. Wist je bijvoorbeeld dat Busta Rhymes’ Put Your Hands Where My Eyes Can See, Camp Lo’s Luchini en Guess Who’s Back van Rakim uit 1997 stammen, net als LL Cool J’s possecut 4,3,2,1 met daarop ook Method Man, Redman, DMX en Canibus?

Tussen de talloze klassiekers door hoor je ook onbekender werk en vergeten parels. Wat te denken van een tune van het debuut van Jedi Mind Tricks met de geweldige titel The Psycho-Social, Chemical, Biological & Electro-Magnetic Manipulation of Human Consciousness, de kennismaking met Company Flow, de groep rond El-P (die onlangs nog met Killer Mike in de Melkweg was te zien als Run The Jewels) of de track Scapegoat, die nog stamt uit de tijd dat Atmosphere geen duo maar een trio was. Ook Murs debuteerde twintig jaar geleden, met de plaat F’real, dus ook hij kon niet ontbreken. En wie heeft er weleens gehoord van Mood, de crew uit Cincinnati, Ohio die bestond uit Main Flow en Donte, die in ‘97 met hun album Doom op producties spitten van Hi-Tek. Een plaat waar veel op geslapen is, maar daardoor des te meer verdiend gehoord te worden. We toppen de afspeellijst af met een sprankeltje Westcoast door Mack 10, wat zuidelijke invloeden van Three 6 Mafia (waar Juicy J deel van uitmaakte, youngins!) en MJG en vergeten natuurlijk ook NYC niet met o.a. Royal Flush, Jay-Z en natuurlijk Wu-Tang Clan. Hip hop hooray!

Meer Achtergronden