Who run the world? Het antwoord op die vraag is volgens het vrouwen-anthem van Beyoncé; ‘Girls!’ Ook in hiphop steken steeds meer dames boven het voornamelijk mannelijke maaiveld uit. Dat weerspiegelt zich in de hitlijsten, op social media, in de concertzalen én op festivals. WOO HAH! werd tot nu toe meer dan eens bekritiseerd om een te mannelijke line-up. Tijd om het om te draaien, vinden we. Welke dames staan er dit weekend wél en gaan de power babes van de Beekse Bergen worden?

“Er zijn gewoon niet veel geschikte vrouwelijke acts”, is een kop die vorige maand nog te lezen viel boven een NRC-artikel. Het is een -overigens belachelijke- quote die komt nadat 3voor12 kort ervoor een overzicht had geplaatst waarvoor ze hadden geturfd hoe de man-vrouw-verhouding zich heeft ontwikkeld op Nederlandse festivals. De uitkomst? Yes, er worden meer vrouwen geboekt dan een aantal jaar terug. Dat is alvast een positieve noot. Afgelopen weekend vond Down The Rabbit Hole plaats en daar heerste een piek van maar liefst 29% vrouwelijke acts op de bill.

Dat lijkt veel, maar is alsnog niks vergeleken met het Spaanse festival Primavera Sound, die de voorgenoemde NRC-kop dit jaar finaal met de grond gelijk maakten door meer dan de helft van hun line-up uit vrouwen te laten bestaan. Voor een popfestival zat daar ook nog eens opvallend veel zwarte muziek bij. Tussen de headliners prijkten de namen van Erykah Badu, Solange, Cardi B, Janelle Monáe en Kali Uchis. Wie verder naar beneden keek op de poster kwam ook Kate Tempest, Lizzo, Princess Nokia en 070 Shake tegen; dames die wat ons betreft prima op een festival als WOO HAH! zouden passen.

Natuurlijk heeft een festival met meerdere zaken te maken; als eerst de beschikbaarheid. Het tourschema van een artiest moet idealiter in het midden van de zomer vallen. In augustus is er een tweede reeks festivals, de meesten die in die periode touren vallen al op voorhand af. Daarnaast moeten ze ze dermate relevant zijn, moet de prijs voor beide partijen gunstig zijn en moet de doelgroep ervan houden en degelijke kaartverkoop genereren.

WOO HAH! scoorde nog nooit hoger dan 10% vrouwen binnen één line-up, volgens het onderzoek van 3voor12. Hiphop is dan ook een totaal ander genre dan elk ander. Mannelijker kan bijna niet, of het moet black metal zijn. Althans, dit wás zo. In 2019 zijn er genoeg vrouwelijke rappers of acts waarin vrouwen een grote rol spelen op het podium hadden kunnen staan in de Beekse Bergen. In het huidige aanbod overheersen de mannen natuurlijk nog altijd zwaar, maar dat wil niet zeggen dat vrouwen geen prominente plek op het festival hadden kunnen hebben.

The Internet, met frontvrouw Syd, had niet misstaan tijdens een ondergaande zon. Leikeli47, de gemaskerde chick uit Brooklyn die eerder dit jaar een spervuur aan woorden op het publiek losliet met een energie waar menig mannelijke collega jaloers op zou zijn. Noname, die met haar politiek en maatschappelijk betrokken teksten vorig jaar een plekje veroverde in ons hart en daarmee ook in De 18 van 2018. Sampa The Great, die vorige week nog Down The Rabbit Hole barstend van charisma overtuigde van haar kunnen. Dreezy, die we vorige zomer gruwelijk hoorden spitten op Openair Frauenfeld in Zwitserland én uit eigen land; Latifah die precies deze week haar nieuwe album lanceert. Laatstgenoemde stond er trouwens vorig jaar wél. Nogmaals; we kennen de beschikbaarheid van deze acts niet.

De organisatie kiest voor anderen, maar die zijn niet minder dope. De vrouwen die dit jaar wel acte de présence geven, zijn op ongeveer twee handen te tellen. Dat wil niet zeggen dat we ze niet gaan checken. Vijf tips voor als je houdt van oestrogeen in plaats van testosteron op het podium:

Saweetie
Ze kwam in de picture toen ze een eigen versie van Khia’s My Neck, My Back rapte in een Instagram-video. Die mondde uiteindelijk uit in een eigen track; Icy Grl. De video daarvan ging knettertje-viral en de carrière van Saweetie was geboren. Anderhalf jaar later zijn we twee EP’s verder, heeft ze een relatie met Migos’ own Quavo en tourt ze de wereld over om de grootste festivals aan te doen. Reken maar dat ze op WOO HAH! Komt bewijzen dat het succes heus niet van haar neef, producer Zaytoven, afhangt, maar dat ze prima zelf een show kan dragen.

Zondag, 17:15 – 18:00, Waterfront Stage

Rico Nasty
Met The Rico Story en Sugar Trap oogste Rico Nasty in 2016 al wat aandacht, maar het balletje ging pas echt rollen toen ze twee jaar later tekende bij Atlantic Records. De mixtape die daar verscheen, Nasty, zat vol met smerige bangers als Rage en Countin’ Up. Het was voor XXL de reden om haar op te nemen in de Freshmen class van dit jaar en ze deed er nog een schepje bovenop met Anger Management, een plaat die ze maakte met Kenny Beats, die je kent van de redelijk roekeloze producties die hij al eerder voor onder meer Vince Staples leverde. Vol distortion en andere weirde geluiden. Benieuwd naar hoe ze het live doet? Wij ook!

Vrijdag, 00:15 – 01:00, Desert Stage

Fab X Paans
Het maakt Fab X Paans niet uit waar je hen neerzet, maar overal waar deze dames achter de decks staan verandert het in een dansende menigte. Maar pas op, het is niet alleen swingen en glijden op tropische riddims, dit dj-duo weet ook prima een moshpit te creëren. Je gaat van girly r&b, via een Nederlandse streaminghit naar een ultieme clubbanger en ze gooien er hopelijk ook wat van hun eigen edits in. Vraag de mensen die vorig jaar bij hun set in de Lil Cube waren maar wat voor een heerlijk zweterig feestje het was.

Vrijdag, 21:00 – 22:30, Desperados City (waar overigens de hele vrijdag alleen maar dames draaien!)

S10
3voor12 noemde haar Lithium EP vorig jaar al de eerlijkste hiphopplaat van het jaar en dat kunnen we gerust onderstrepen. De teksten van S10 raakten, of je het nou wilt of niet. Ze gaan over de zware dingen die ze meemaakte in haar nog jonge leven. Manische depressiviteit, stemmen in haar hoofd. Met de Diamonds EP die dit jaar verscheen zet ze een flinke stap vanuit het donker het licht in. De muziek is kleurrijker en de aanpak van S10 ook. Tijd voor een voorzichtig feestje, dus. Op Paaspop was dansen toegestaan, dus hopelijk in de Beekse Bergen ook.

Zondag, 20:00 – 20:30, Lil Cube

Little Simz
Deze kleine pitbull bijt zich vast in elke show, om haar hele speeltijd niet meer los te laten. De Noord-Londense Simbiatu “Simbi” Abisola Abiola Ajikawo rapt over de grind, haar weg om de top te bereiken, maar op haar nieuwste album Grey Area doet ze uit de doeken hoe zich voelt als de spotlichten uitgaan en de bezoekers de concertzaal verlaten; eenzaam, depressief zelfs. Haar nauwkeurige raps en sublieme stemcontrole brachten vorig jaar Lowlands al in extase, ze tourde de wereld rond met Gorillaz én ze stond in een eerder stadium van haar carrière al op WOO HAH! Deze leeuwin is klaar voor een vlammende terugkeer.

Zaterdag, 17:00 – 17:45, Forest Stage

We doen dit weekend uitgebreid verslag van WOO HAH!. Volg ons op Instagram. Naast bovenstaande dames treden ook o.a. Jamz Supernova, TOKiMONSTA, Sojuju en Claire Lyons op.

Meer Achtergronden