Dinner Party is de naam van de nieuwe supergroep die Kamasi Washington, Robert Glasper, Terrace Martin en 9th Wonder met elkaar vormen. Er is al een eerste single, over twee weken volgt het debuutalbum. Die twee feiten doen ons verlangen naar een eerste duik in deze groep.

Hedendaagse jazz-grootheden Kamasi Washington en Robert Glasper slaan de handen ineen met 9th Wonder en Terrace Martin. En zin als dat doet watertanden. Vier van de inmiddels household-names in de muziekindustrie werken samen in Dinner Party. 9th maakte al indruk als producer van Little Brother, Rapsody en meer, terwijl Terrace Martin de donkere jazz-hoek regelmatig opzoekt in producties voor onder meer Kendrick Lamar. Yes, wij wisten óók niet dat we Dinner Party zó nodig hadden als dat we ‘t hadden.

De nieuwe supergroep kondigt met de komst van hun eerste single Freeze Tag meteen hun album aan. En als die plaat klinkt als dat eerste nummer, kunnen we ons opmaken voor misschien wel de relese van de zomer. Het viertal heeft een brede collectieve ervaring in genres als donkere jazz, broeierige soul en kleurrijke hiphop. Op Freeze Tag weten ze dat in een goed resultaat om te zetten. Het nummer is een mengeling aan genres en kent vele details. De nostalgische groove ervan wordt veroorzaak door een ferme drumbeat, gitaren, en een blaaspartij door Washington en Martin.

In de bijbehorende video zien we footage van de opnamesessies van de kersvers gevormde band. Dat terwijl we producer annex gastvocalist Phoelix ons, onlangs de relaxtheid van de muziek, meeneemt langs lyrics die in de post-George Floyd-era andermaal relevant zijn.

“They told me put my hands up behind my head / I think they got the wrong one / I’m sick and tired of runnin’ / I’ve been searching where the love went… / They tell me if I move they gonna shoot me dead.”

Een rakere opening dan dit bestaat niet; en zo worden we weer even met onze neus op de feiten gedrukt. Ook weken na het zwarte vierkantje mag de Black Lives Matter-movement niet uit het oog en uit het oor verdwijnen.

Voor die warme muziek gecombineerd met een verdrietige boodschap, heeft producer 9th Wonder een term, vertelt hij in een interview met The Fader. “Het is feel good, maar het is tegelijkertijd somber. Ik noem het een pil in de appelmoes”, vertelt hij. Compagnon Glasper vult aan: “Ik noem het een aspirine, die wordt verpulverd in sinaasappelsap. Dat is hoe mijn moeder me vroeg mijn medicijnen gaf.”

Dat bitterzoete klinkt de laatste tijd door in de oeuvres van de muzikanten. Het is niet de eerste keer dat de leden van Dinner Party zich muzikaal uitspreken tegen politiegeweld. Onlangs bracht Terrace Martin nog het protest anthem PIG FEET uit, waarop hij al samenwerkte met onder meer Kamashi Washington. Ook verscheen hij op Leon Bridges’ recente protestlied Sweeter, om samen met Robert Glasper de track uit te voeren op het podium van The  Late Late Show with James Corden.

Het nieuwe project kwam tot stand toen Martin en Glasper samen op tournee waren, maar die twee kenden elkaar al langer. In 1996 ontmoetten ze elkaar op een jazzband-kamp. Maar Terrace Martin kent Kamasi Washinton al veel langer dan dat; zij zaten samen namelijk in een high school-band. 9th Wonder kwam in beeld door diverse projecten waarin hij met de drie overige leden samenwerkte; voor onder meer Kendrick Lamar, Rapsody en JAY Z. Maar ook hij werkte al eens eerder met pianist Robert Glasper, op zijn remix van Ertkah Badu’s Afro Blue.

Het nieuwe album is eind 2019 opgenomen in de Chalice Studios in Los Angeles. Phoelix is de enige (en vaak terugkerende) gastvocalist erop. Hij hielp de ‘nieuwe’ Chicago-sound vorm te geven en werkte al met rappers als Noname en Saba, en blijkt een impactvolle stem te hebben. De zus van Kamashi Washington, Amani, heeft het artwork van de plaat verzorgd.

Dit wordt een album dat binnen zitten deze zomer hoe dan ook gaat vergemakkelijken. En bij je thuis geldt ook geen alcoholverbod, dus schenk er gerust ééntje in voordat je deze op play drukt.

Dinner Party verschijnt op 10 juli en hieronder check je alvast de tracklist.

01. Sleepless Nights (feat. Phoelix)
02. Love You Bad (feat. Phoelix)
03. From My Heart and My Soul (feat. Phoelix)
04. First Responders
05. The Mighty Tree
06. Freeze Tag (feat. Phoelix)
07. LUV U

Meer Achtergronden, Reviews