Voorpublicatie: Hiphopstad Rotterdam

Rotterdam staat sinds jaar en dag bekend als de hiphophoofdstad van Nederland. Niet voor niets is 010 de eerste stad met een HipHopHuis, een hiphopspeelfilm (Fatcap Express) en in 2009 een Urban Podium. Binnenkort is ook het eerste hiphopboek van Rotterdamse bodem een feit. Het boek Hiphopstad Rotterdam geeft in drie delen inzicht in deze levendige subcultuur.

Midden jaren ’70 ontstond in de South Bronx, New York, de subcultuur hiphop. Funky muziek, breakdance, rap en graffiti kwamen niet uit het niets, maar door de feesten van pioniers als Kool DJ Herc en Afrika Bambaataa kwam alles samen en ontstond er een scene. Iedere subcultuur begint met een scene, bestaande uit artiesten en fans. Vervolgens kan het twee kanten opgaan: of de subcultuur blijft klein en de scene gaat langzaam uit als een nachtkaars, of deze wordt opgepikt door de gevestigde orde, de mainstream. Op het moment dat dit gebeurt, ontstaan er twee kampen binnen de scene: de puristen die de subcultuur het liefst klein en puur houden en de commercieel ingestelde artiesten die een groter publiek willen bereiken.

In 1979 brak hiphopmuziek via de lichtvoetige hit Rappers’ Delight van de Sugarhill Gang wereldwijd door. De commercie had zijn intrede gedaan en de New Yorkse scene van het eerste uur was verdeeld. In de rest van de wereld maakte de hit van Sugarhill Gang grote indruk en wekte interesse op in de tot dat moment onbekende Amerikaanse subcultuur.

In Nederland werd hiphop nergens sterker opgepikt dan in Rotterdam. Vanaf de vroege jaren ’80 waren er vele jongeren actief als DJ, graffitischrijver, breakdancer en MC (rapper). Waarom werd hiphop juist in de havenstad zo omarmd? Rotterdam is net als New York een rauwe, dynamische stad met een veelkleurige bevolking. Hoewel veel kleiner dan miljoenenstad New York is Rotterdam met zijn wolkenkrabbers op het oog de enige echt grote stad van Nederland. Daarnaast was in Rotterdam net als in de South Bronx weinig te doen voor de jeugd in de oude stadswijken, waardoor ze zelf voor vermaak moesten zorgen. Al deze factoren spelen mee maar een definitief antwoord geven ze niet.

Aan de hand van de persoonlijke verhalen van Rotterdamse pioniers en sleutelfiguren geeft dit boek inzicht in Rotterdam als hiphopstad. Al meer dan 25 jaar leeft hiphop in Rotterdam. Dit boek is een kennismaking met de mensen die hier een belangrijk onderdeel van waren en zijn; artiesten met een duidelijke visie op de scene.

Een rechtlijnig verhaal van Old school naar New school wordt niet geschetst omdat veel pioniers na meer dan twintig jaar nog steeds actief zijn en dus niet automatisch exclusief in het hokje Old school passen. Het volledige verhaal van de Rotterdamse hiphop is Visie Op De Scene niet, daarvoor zou een boek van een paar honderd bladzijden nodig zijn. Wel bieden de verhalen bij elkaar een mooi overzicht van de vroege jaren ’80 tot 2009. Van de eerste manifestatie van hiphopgraffiti in Europa; de piece van Lee in de Rotterdamse Berenkuil in 1982, tot aan de eerste Nederlandse hiphopspeelfilm; Fatcap Express van Kas in 2008. En van de eerste hiphopband The Moonrunners begin jaren ’80 tot aan de melodieuze hiphop van GMB anno nu.

De SKVR staat voor Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam. Hiphop speelt een belangrijke rol in de levens van veel jonge Rotterdammers, dus is het niet meer dan logisch dat veel projecten van de SKVR door hiphop zijn geïnspireerd. In Hiphopstad Rotterdam een overzicht van de meest prominente activiteiten die aansluiten bij de behoefte van deze jonge Rotterdammers.

Van Jamaica tot de New Yorkse South Bronx en van de Rotterdamse Lijnbaan tot aan de Calandstraat: Hiphopstad Rotterdam neemt je mee op een fascinerende reis.

Op donderdag 9 april presenteert de SKVR het boek Hiphopstad Rotterdam. De boekpresentatie maakt onderdeel uit van New Skool Rules (grootste hiphop en r&b conferentie ter wereld) en vindt plaats in de Maassilo te Rotterdam om 18 uur. De boekpresentatie is tussen 18:00 – 19:30 uur en kent een diverse programmering. Er zijn o.a. optredens van DJ DCS en rapper Kas. Daarnaast interviewt de Rotterdamse presentator Mathis enkele hoofdrolspelers uit het boek en auteur O.C. Hart over opvallende anekdotes in het boek.

Hiphopstad Rotterdam is vanaf 9 april verkrijgbaar bij de betere boekhandel en Uitgeverij Scriptum.

Prijs: € 15,-
ISBN: 9789055946709
Uitgeverij Scriptum

Geplaatst door bowie op 26 maart 2009