De ketenen zijn gebroken: vier Keti Koti met muzikale Surinaamse wortels

Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Tenminste, zo staat het in de geschiedenisboeken. Als HIJS dragen we het idee om van 1 juli een officiële feestdag te maken een zeer warm hart toe. Bepaalde hoofdstukken uit onze geschiedenis mogen simpelweg niet ontkend of vergeten worden. Met deze playlist herinneren we je graag.

Op 1 juli 1863 kwamen ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse slaven vrij, van wie 34.441 slaven in Suriname. De slavenhouders werden voor elke slaaf met 300 gulden schadeloos gesteld. Echter kregen de vrijgemaakte mensen zelf niets en werden in Suriname nog tien jaar verplicht op contractbasis het werk te blijven doen. Vandaar het jaartal 1873, dat kunstenaar Hedy Tjin in dit kunstwerk heeft verwerkt. Dat jaar heeft voor vele Surinamers en mensen met Surinaamse roots meer betekenis.

In Suriname is Keti Koti (Sranantongo voor ‘gebroken ketenen’) een officiële feest- en herdenkingsdag. In Nederland organiseert het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) een jaarlijkse herdenking en viering bij het Nationaal Slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam. Een petitie om Keti Koti ook in Nederland een officiële dag te maken werd in korte tijd ruim 40.000 keer ondertekend.

Het bewustzijn over Keti Koti groeit, en daar dragen wij als HIJS graag een steentje aan bij. Hieronder check je onze Keti Koti-playlist. Want ookal is het dankzij de corona-omstandigheden -en maatregelen- nog wat somber, deze dag moet je vieren. En hoe kan dat beter dan met muziek die komt van Surinaamse wortels? We hebben veel hiphop, maar ook wat original Surinaams goude oude. Sranang Gowtu, dus.

Wan switi manspasi dey! 🙌🏾🇸🇷🌟

Geplaatst door bowie op 1 juli 2021