Dat er nog genoeg talent rondloopt in de Verenigde Staten hebben diverse artiesten dit jaar bewezen. In Nederland zijn sommigen echter nog vrij onbekend en dat is zonde. Hoog tijd voor een introductie dus. Vandaag USA Rookies '09 deel drie met Kid CuDi, Bekay en Lushlife.

KiD CuDi

KiD CuDi, echte naam Scott Ramon Seguro Mescudi, heeft zich de afgelopen twee jaar in no-time omhoog gewerkt in de scene. De mixtape A Kid Named Cudi geldt als startschot van het succes voor de 25-jarige rapper uit Cleveland, Ohio. Met deze release zet CuDi zich in één klap op de map en genereert zodoende de nodige aandacht. Niemand minder dan Kanye West krijgt lucht van de release en tekent de rapper op zijn label GOOD Music, waar grote namen als Common, John Legend en producer No I.D. zijn getekend. Hetzelfde jaar werkt hij mee aan Kanye’s 808s & Heartbreak en later in 2009 verzorgt hij ook nog een refrein op het album van een andere grote artiest: de Blueprint 3 van Jay-Z. Eind 2008 scoort KiD een hit met Day ’N Nite, die in Nederland (mede door de Crookers remix) ook de nodige airplay krijgt.

Op 15 september 2009 komt KiD CuDi’s debuutalbum Man On The Moon: The End Of Day uit op GOOD Music/Universal Motown Records. Een 13-in-1 dozijn release is het allerminst. Het conceptuele album bestaat uit vijf hoofdstukken, die ieder hun eigen verhaal vertellen en experimenteren met pop is de rapper, die vaak ook zingt, niet vreemd. KiD CuDi wil deze onconventionele lijn doortrekken en met het volgende album weer iets anders doen.

Download hier de mixtape A Kid Named Cudi via File Dropper

Bekay

Bekay is een mc uit Brooklyn, New York, die zich al een aantal jaar in undergroundscene van New York begeeft. De rapper van Joodse afkomst tekent zijn eerste record deal bij T.S.O.B., The Sound Of Brooklyn, Records. Tijdens deze korte samenwerking komt Bekay in contact met Ol’ Dirty Bastard, waar hij Where Brooklyn At? mee opneemt. Dit is tevens één van de laatste tracks die ODB opneemt voordat hij overlijdt. Vlak na de dood van de legendarische Wu-Tang member wil T.S.O.B. een video schieten van Where Brooklyn At?, terwijl het label voor ODB’s dood weinig promotie voor de samenwerking doet. Bekay wil niet op deze manier profijt maken van de trieste gebeurtenis en verlaat het label.

Al snel tekent hij een deal bij het indie label Coalmine Records en releast in 2005 de 12" The Raw met samenwerkingen van Saigon en Inspectah Deck en in 2006 een mixtape met DJ Kay Slay. Een jaar later maakt de Brooklyn native deel uit van een door Rawkus opgestelde lijst van “50 next important hiphop artists” en brengt in het kader van dit “Rawkus 50 Program” The Horror Flick LP uit. Onlangs bracht Bekay zijn debuutalbum Hunger Pains uit. Het album is een rauw, typische New York-based album en bevat veel samenwerkingen, van onder meer Masta Ace, Dilated Peoples, Saigon, Heltah Skeltah, Insepectah Deck, R.A. The Rugged Man, DJ Revolution, The Alchemist en Marco Polo.

Download hier een zip-file met Bekay-tracks via Mediafire

Lushlife

Lush-wat? Rajesh Halder aka Lushlife is net als in de Verenigde Staten ook hier nog een onbekende naam. Dit terwijl de rapper/producer de afgelopen jaren al verschillende dingen heeft uitgebracht. Zo weet hij zich in 2005 in de kijker te spelen als producer onder de naam Rajesh Haldar. West Sounds, een mash-up project waar Lushlife Kanye West’s College Dropout mixt met Beach Boys’ Pet Sounds, wordt niet minder dan 2 miljoen keer gedownload. Ook releast Lushlife het album Order Of Operations, gevolgd door het tweede album Order Of Operations Instrumentals in 2007.

De rapper uit Philadelphia is dit jaar terug met Cassette City. Het album komt uit op Rapster Records, waar ook Freddie Foxxx, DJ Jazzy Jeff, Madlib en Pete Rock zijn getekend (om maar een paar namen te noemen). Met een typische mid-90’s boombap sound als basis zet Lushlife een fris en soulvol album neer. Lushlife’s muziek als ‘boombap’ bestempelen doet alleen geen recht aan zijn productionele kwaliteiten. Met dertien jaar piano en zeven jaar drum (jazz) ervaring in de achterzak weet hij als producer boven het maaiveld uit te komen met zelf ingespeelde arrangementen en eclectische en elektronische elementen mogen ook niet ontbreken. Het is daarom te hopen dat de Philly mc/producer wat meer shine krijgt en binnenkort meer uitbrengt, want aan talent ontbreekt het hem niet.

Download hier via Mediafire In Soft Focus van Cassette City featuring Elzhi en Ariel Pink

Check hier USA Rookies ’09 deel 1 met J. Cole, B.o.B & Sha Stimuli

Check hier USA Rookies ’09 deel 2 met Fashawn, Diamond District & Skyzoo

Check hier USA Rookies ’09 deel 4 met Wale en Nipsey Hu$$le

Meer Achtergronden