Dat er nog genoeg talent rondloopt in de Verenigde Staten hebben diverse artiesten dit jaar bewezen. In Nederland zijn sommigen echter nog vrij onbekend en dat is zonde. Hoog tijd voor een introductie dus. Vandaag USA Rookies '09 deel numero uno met J. Cole, B.o.B en Sha Stimuli.

J. Cole

J. Cole, echte naam Jermaine Cole, is een rapper/producer die in Frankfurt (Duitsland) is geboren. Als baby verhuist hij naar North Carolina, studeert later in New York cum laude af en brengt eind 2007 zijn eerste mixtape The Come Up uit. De mellow, soulvolle beats in combinatie met een frisse flow en dito teksten vallen niet in dovemansoren. Naar aanleiding van de track Lights Please tekent niemand minder dan Hova hem op Roc Nation, wat in juni 2009 uiteindelijk resulteert in de release van The Warm Up mixtape. Met deze mixtape breekt J. Cole definitief door. Daarnaast is hij te horen op A Star Is Born, van Jay-Z’s onlangs uitgekomen The Blueprint 3. Op dit moment is Cole bezig met zijn debuutalbum, dat gepland staat voor zomer 2010. Het grootste deel produceert de rapper uit North Carolina zelf, maar No I.D., de mentor van Kanye West, zal ook een aantal tracks produceren.

Download hier The Warm Up mixtape via Rapidshare

B.o.B aka Bobby Ray

B.o.B/Bobby Ray, echte naam Bobby Ray Simmons, is een artiest uit Atlanta, Georgia die bekend staat om zijn mix van rap (als B.o.B) en zang (als Bobby Ray). Daarnaast speelt hij ook nog gitaar en produceert B.o.B zijn muziek grotendeels zelf. Zijn veelzijdige sound is soms te vergelijken met die van Outkast, ‘toevallig’ ook een groep uit Atlanta. De 21-jarige artiest is getekend op TI’s Grand Hustle (Atlantic Records) en gooide dit jaar hoge ogen met zijn mixtape B.o.B vs. Bobby Ray, waar bijdragen van onder meer Kanye West, Bun B en T.I. op te vinden zijn. In de lente van 2010 moet het debuut The Adventures Of B.o.B van de duizendpoot uitkomen. Gastbijdrages van niemand minder dan Eminem en Lupe Fiasco zijn al bevestigd.

Download hier de B.o.B vs. Bobby Ray mixtape via Megaupload

Sha Stimuli

Sha Stimuli, echte naam Sherod Khaalis, is waarschijnlijk de meest onbekende van de drie. Qua leeftijd is hij misschien geen rookie meer, want als 14-jarige in 1994 is hij al in gezelschap van ervaren rappers. Zijn broer Lord Digga werkt destijds met mc’s als Biggie en Masta Ace en de kleine Stimuli mag met de grote broer mee naar de studio. Sha Stimuli’s debuut is echter pas kort geleden uitgekomen.

In 2008 doet S.T.I. van zich spreken door iedere maand in samenwerking met jeugdvriend DJ Victorious een mixtape te droppen. Een jaar hiervoor moest eigenlijk al zijn debuutalbum, waar hij met producers Just Blaze en Nottz aan werkte, uitkomen op Virgin Records. Dit is echter nooit gebeurd. De rapper uit Brooklyn tekent later op Chamber Musik Records en maakte onlangs zijn debuut met het verdienstelijke My Soul To Keep.

Het album heeft een redelijke recht toe-recht aan boombap New York sound. Op het debuut wordt Sha Stimuli bijgestaan door Freeway, Torae, Lord Digga, Just Blaze, de Britse in Nederland woonachtige Beat Butcha, J. Cardim, M-Phazes en Cookin Soul: bepaald niet de minste artiesten dus. Echt grote ogen gooit Sha nog niet met zijn album, maar wie weet dat dat komend jaar verandert.

Via deze link kun je de 12 mixtapes van Sha Stimuli en DJ Victorious downloaden

Check hier USA Rookies ’09 deel 2 met Fashawn, Diamond District & Skyzoo

Check hier USA Rookies ’09 deel 3 met Kid CuDi, Bekay & Lushlife

Check hier USA Rookies ’09 deel 4 met Wale en Nipsey Hu$$le

Meer Achtergronden