Gil Scott-Heron is (enigszins tegen wil en dank) een van de oervaders van hiphop. Zonder Scott-Heron geen Chuck D, Common en Rakim. Daarom deze week een aflevering van Under The Influence gewijd aan de op 27 mei overleden New Yorkse revolutionaire dichter/zanger.

De hiphopwereld reageerde geschokt op het overlijden van Gil Scott-Heron eind vorige week. Hoewel de revolutionaire dichter (en zanger) zelf zeker in de beginjaren geen fan van de kunstvorm hiphop was, omarmde de hiphopgeneratie zijn muziek en poëzie wel als vanzelfsprekend. Mensen als Chuck D, Common en Rakim zijn direct beïnvloed door Scott-Heron, die als geen ander de zelfkant van de maatschappij en de positie van zwarte Amerikanen kon beschrijven. Samen met de Last Poets en Watts Prophets legde de New Yorker in de late jaren 60 en vroege jaren 70 de basis voor spoken word poetry en rap. Zoals gezegd had hij in eerste instantie niet zo’n hoge pet op van hiphop, maar later kon hij wel waardering opbrengen voor mensen als Nas (die te horen is op de remix van New York Is Killing Me). Welke hiphopacts hebben dankbaar gebruik gemaakt van de funky muziek en scherpzinnige poëzie van Gil Scott-Heron?

Peace Go With You, Brother – Gil Scott-Heron and Brian Jackson

Lords Of The Underground leenden een klein stukje uit dit bedwelmende souljazz-nummer van de Amerikaanse dichter voor hun dj-track Lord Jazz Hit Me One Time.

A Legend In His Own Mind – Gil Scott-Heron

Toen veel generatiegenoten kozen voor een gladde discosound, bleef Scott-Heron rond 1980 grossieren in funky, jazzy albums. A Legend In His Own Mind_ vormde de basis van Mos Def en Q-Tip’s Mr. Nigga

Home Is Where The Hatred Is – Gil Scott-Heron

Misschien wel zijn mooiste nummer. De titel is een parafrase van het bekende Engelse gezegde ‘home is where the heart is’. De wanhopige tekst gaat door merg en been, net als de prachtige muziek. Kanye West maakte samen met Common een mooie ode aan het nummer met My Way Home

The Revolution Will Not Be Televised – Gil Scott-Heron

Briljante tekst die conservatief blank Amerika de stuipen op het lijf joeg. Common haalt de tekst aan in de intro van zijn geweldige The 6th Sense, terwijl Master (toen nog geen Masta) Ace zelf aan het dichten slaat over de superfunky backing track op Take A Look Around

We Almost Lost Detroit – Gil Scott-Heron

Heerlijke warme track waarvan Black Star hun mooie Brown Skin Lady maakte. Hoewel het officieel geen hiphopnummer is mag het spacey Modular Mix van de Franse formatie Air ook niet ontbreken in het lijstje.

Verrassend genoeg is Scott-Heron niet heel vaak gesampled door hiphopartiesten. Blijft (ook onder de diggers) toch een beetje een cultartiest, zo lijkt het. Zijn invloed is desalniettemin enorm en zal dat altijd blijven. R.I.P aan een van de oervaders van de hiphop.

Op 22tracks kun je een speciale Gil Scott-Heron playlist checken.

Meer Achtergronden