Toen de Beastie Boys begonnen in 1986 stonden ze bekend om hun rauwe, kale beats met een paar goedgekozen korte samples hier en daar en daarnaast rockende live tracks. Op het tweede album 'Paul's Boutique' vlogen de dusty samples je ineens om de oren. Dit album uit 1989 heeft samen met De La Soul's debuut '3 Feet High And Rising' (1989) en Public Enemy's 'It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back' (1988) de standaard gezet voor creatief samplegebruik.

Vanaf Check Your Head hebben de mannen altijd een mooie balans weten te treffen tussen live nummers en samples. Een kleine selectie hoogtepunten:

Jimmy Smith – Root Down (And Get It)

Dit funky pareltje van organist Jimmy Smith is vrijwel integraal gesampled door de Beasties. Aangezien hun versie ook nog eens Root Down heet, mag je het nummer gerust zien als een ode. Groovy as hell.

Johnny Hammond – Big Sur Suite

Ongeveer rond dezelfde tijd wisten de Beastie Boys, Black Sheep, Gangstarr en Dr. Dre deze sample te vinden. Op het snoeiharde Pass The Mic is het korte fragmentje uit de meesterlijke jazz-funk track Big Sur Suite een mooi, enigszins mysterieus aandoend rustpunt voordat de distorted gitaren en pompende livedrums er weer in hakken.

Eugene McDaniels – Headless Heroes

Helaas is deze in verband met copyright issues niet online te vinden. Check het hele album Headless Heroes Of The Apocalypse op Spotify of Itunes, is in zijn geheel een klassieker. Funky protestmuziek uit 1971 die talloze keren is gesampled, vooral in de vroege jaren 90. Omdat we deze track niet kunnen plaatsen als troost de dope track die de Beastie Boys er met Q-Tip van hebben gemaakt:

Jeremy Steig – Howling For Judy

Dat de Beasties van de soul/funk/jazz uit de vroege jaren 70 houden, is meer dan duidelijk. Jazzfluitist Jeremy Steig maakte in 1970 dit rustig beginnende maar snel ontsporende nummer. Basis voor een van de beste Beastie Boys tracks ooit, Sure Shot

Led Zeppelin – When The Levee Breaks

Led Zeppelin is een favoriet van de Beasties. Gedurende hun carrière leenden ze vaker stukjes van de Britse rocklegendes. Voor zover ik weet was de Beastie Boys de allereerste groep die When The Levee Breaks sampleden, op Rhymin’ And Stealin. Een paar jaar later maakten ze op basis van dezelfde break (nu wel geknipt) het klassieke So Wat’Cha Want.

Goede smaak kan de drie New Yorkers duidelijk niet ontzegd worden. Dit is slechts een kleine greep, drop je eigen favoriete Beastie-samples in de comments!

Meer Achtergronden