In Tussen de Regels waardeert een rapper het werk van collega’s door zijn/haar favoriete verse van een ander te bespreken. Na een kleine tussenstop van deze rubriek heeft Freez de eer om een collega-artiest in de schijnwerpers te zetten. De rapper uit Nieuwegein kiest voor het nummer Mooi van Maarten van Roozendaal. “Maar dat nummer moet je helemaal horen, anders doe je het tekort.”

Maaten van Roozendaal – Mooi

 

Ach zie de lammeren nou toch lurken
Aan hun vers geschoren moeders
En hoe de jonge zwanen
Donzen in de zachte sloot
En hoe de zwoele wind de wolken waait
Tot pas gewassen luchten

 

Kan iets mooier dan het mooi is
Kan iets groter zijn dan groot

 

En voel de hosta nou toch lonken
Haar knoppen staan op barsten
Het nieuwe riet drinkt gulzig water
Uit de smalle vaart

 

Kan iets frisser dan het fris is
Wulpser dan het wulpste

 

Ach ik ben Goddank
Dus nog een keer
Een jonge lente waard

 

En zie de irissen nou toch pronken
Met hun stampers als koralen
Een varen rolt haar blaren
Als een leguanentong
En zie de veulens nou toch wankelen
En de vogels naar hun nesten

 

Kan iets verser dan het vers is
Kan iets jonger zijn dan jong

 

Zie hoe de zon een scherpe schaduw trekt
Onder de wijde wilgen
De puppies rennen rondjes
Bijtend naar hun eigen staart

 

Kan iets leuker dan het leuk is
Jeugdiger dan jeugdig

 

Ach ik ben Goddank
Dus nog een keer
Een jonge lente waard

 

Dit is zo mooi
Het is om te janken zo mooi
Mooi, om te janken zo mooi

 

En nu de wingerd zich wellustig
En het onkruid onbezonnen
En ik mezelf aftel
Van volwassen naar bejaard

 

Wordt het groener dan het groen was
Nu ik grijzer dan ik grijs ben

 

Ach ik ben Goddank
Dus nog een keer
Een jonge lente waard

 

Mooi
Het is om te janken zo mooi
Mooi, om te janken zo mooi

 

En als vannacht de open hemel
De sterren strak laat stralen
En ik buiten op mijn rug lig
Starend naar het firmament

Kan het stiller dan het stil is

Eeuwiger dan eeuwig

Dan ben ik Goddank

Dus nog een keer
Gevangen in het moment

 

Oh
Dit is zo mooi
Het is om te janken zo mooi
Mooi, om te janken zo mooi
Mooi, om te janken zo mooi
Mooi
Om te janken zo mooi

 

Waarom?

De keuze is dus niet gevallen op een hiphopnummer, maar op een nummer van de vorig jaar overleden zanger Maarten van Roozendaal. Freez licht toe: “Dit is oprecht het mooiste nummer dat ik ken. Dit gaat veel verder dan de meeste rapnummers. In eerste instantie heb ik wel in die richting gezocht, maar bij rap is het vaak zo dat de vorm boven de inhoud staat. Dat gaat vaak ten koste van de tekst. Bij dit nummer is dat niet het geval.”
Het Fakkelteitgroep-lid maakte kennis met het nummer tijdens een avondje bankhangen. Zappend langs verschillende programma’s verscheen Van Roozendaal op zijn beeldscherm. “Ik schakelde van een programma als Ik hou van Holland naar dit optreden en het kwam meteen binnen. Na het nummer één keer gehoord te hebben, spoelde ik terug om het nog een keer te horen. De beelden van die uitgeleefde man op dat podium raakte me zoals rap mij nog nooit heeft geraakt. Toen er aan het eind van het nummer in beeld kwam ‘ter nagedachtenis aan Maarten van Roozendaal’ was ik zelfs lichtelijk geëmotioneerd.”

 

Waar ligt volgens Freez de kracht van het nummer? “Veel van wat er in de wereld om ons heen gebeurt, gaat aan ons voorbij. Door het benoemen van kleine, alledaagse dingen weet Van Roozendaal zo enorm te relativeren. Vaak mislukken dit soort nummers doordat de boodschap er te dik op ligt, dat werkt averechts. Maar in dit geval predikt Van Roozendaal de boodschap bijna, zonder opdringerig te zijn. Daarbij komt die geweldige timing. Ik kan het zelf niet meezingen en ik snap niet hoe de muzikanten het zo perfect spelen. Er is namelijk geen touw aan vast te knopen. Wat wel heel duidelijk is, is de opbouw van het nummer. Er wordt naar een climax toegewerkt, waarbij ook de houding van Van Roozendaal op het podium verandert. Dat is schitterend om te zien.”

 

Het nummer heeft op Youtube 177 duizend views, maar als het aan Freez ligt gaat dat aantal snel omhoog. “Dat mogen er wel 177 miljoen worden! Ik vind het zonde dat zo weinig mensen het kennen of naar luisteren.”

 

Niemand kan maken wat op dit nummer lijkt

Er zijn bepaalde momenten waarop Freez de behoefte voelt om het lied op te zetten. “Bij echt verschrikkelijke gebeurtenissen kan zelfs muziek geen troost bieden. Maar bij kleine dingen helpt dit nummer mij om te relativeren. Als ik dit nummer luister na een discussie over onbenulligheden, zoals je die zo vaak hebt, heb ik daarna vaak de drang om het bij te leggen. Ik beeld me ook in dat stelletjes in de auto naar zo’n show nog ruziën over de Ikea-gordijnen, maar na afloop van de show denken: waar maken we ons druk om? Elke keer als ik het nummer aan mensen laat horen, worden ze erdoor aangesproken. Laatst op een huisfeestje had ik zin in het nummer, dus ik zette hem op. Mensen moeten er dan eerst wel even aan wennen. Wees nou eerlijk, als iemand tegen mij zegt dat ie een mooi nummer heeft van een oude gast die over de natuur zingt, verklaar ik hem ook voor gek. Maar als mensen echt luisteren, worden ze er negen van de tien keer door aangesproken. Hoe mooi zou het zijn als mensen dit meer zouden omarmen?”

 

Freez laat zich graag inspireren door nummers als Mooi, maar probeert er in zijn nummers een eigen draai aan te geven. “Voor mij kan niemand iets maken wat op dit nummer lijkt. Ik zeker niet, daar ben ik denk ik te pessimistisch voor. Dan moet je het ook niet willen. Wel probeer ik in mijn nummers de boodschap een beetje door te laten schijnen: maak je niet onnodig druk en geniet.”

 

Na het uitbrengen van zijn album Les Demoiselles (Top Notch / Fakkelteitgroep) in juni van dit jaar, is Freez druk bezig met optreden. Op 2 oktober staat hij samen met o.a. Great Minds, Typhoon en Rico & A.R.T in Hedon. Met deze avond, genaamd Club Karma, wordt aandacht gevraagd voor daklozen.

Meer Achtergronden