Nog een paar weken en één van de grootste stonerrappers ooit komt naar Europa! Zijn show op 3 juli in het Amsterdamse Paradiso is inmiddels al uitverkocht, maar in Den Eglantier in Antwerpen kunnen zijn fans uit de lage landen een dag later op 4 juli nog terecht. Slaap daar dus niet op, al maakt de kush je oogleden nog zo zwaar. Wij zetten tien van zijn smoked-out classics op een rij om alvast in de stemming te komen!

Oh ja, als jij ons via Twitter, Facebook of Instagram laat weten wat de elfde track zou zijn die je aan dit rijtje toe zou voegen, maak je kans op twee gratis tickets voor die show in Den Eglantier. Holla!


Fa’ Sho (Odd Squad)
Fadanuf Fa Erybody!!, het debuutalbum van Devin’s groep Odd Squad (a.k.a. Coughee Brothaz) uit 1994 werd door Vibe ooit “Rap-A-Lot’s Doggystyle” genoemd, en is het favoriete album op het label van niemand minder de legendarische Scarface, die daar zelf toch lange tijd het vlaggenschip was. Het gros van de producties komt van Rob Quest, die samen met Jugg Mugg het trio compleet maakt, maar ook een jonge Mike Dean (inmiddels bekend als vaste co-producer van Travis Scott en Kanye West) zat achter de knoppen bij dit album. Één van de klassieke tracks daarop is het super smoothe Fa’ Sho, waarop Devin niet alleen de laatste verse verzorgt, maar ook al laat horen een uitstekende hook man te zijn.


Sticky Green (ft. Scarface)
Devin’s stem werd zo gewaardeerd op Rap-A-Lot dat hij niet alleen werd ingelijfd in Scarface zijn Facemob crew, maar in 1998 ook de kans kreeg om zich als solo artiest te bewijzen. Op Sticky Green staat de Geto Boys frontman zijn protegé bij, en maakt hij met de opmerking “We finna smoke like it ain’t no tomorrow” meteen bij hoe laat het is. Op een bedje van laidback funk laten de heren een ode aan hun favoriete rookwaar horen; een thema dat Devin The Dude nog vaak aan zou snijden.


It’s a Shame
Aan Devin’s tweede solo album Just Tryin’ ta Live werkte een parade aan sterren op zowel de mic als de boards mee. Oudgedienden Rob Quest en Mike Dean tekenden opnieuw voor de beats, en Raphael Saadiq en David Banner zijn er ook op te horen, maar zodra die onmiskenbare pianolijn invalt op It’s A Shame weet je wie er hier achter de knoppen zat: dat kan niemand anders dan Dr. Dre zijn. Waarom een album met tracks als deze erop commerciële hits opgeleverd heeft is nog altijd een raadsel.


Hand of the Dead Body (Scarface ft. Ice Cube & Devin the Dude)
Dat Devin The Dude met een gevoel voor pakkende zanglijnen en stem die een stuk smoother is dan zijn rookgedrag doet vermoeden een gewilde hook-man is, blijkt opnieuw op deze klassieke samenwerking van Scarface en Ice Cube. Twee iconen van de gangsta rap, die met hun zware stemmen iedereen een hoek in rappen, worden van contrast voorzien door een ontnuchterend refrein door Devin: “That n*gga’s wrong / Gangstas don’t live that long”.


Fuck You (Dr. Dre ft. Snoop & Devin the Dude)
Niet alleen op zijn eigen plaat werkte Devin met Dre samen, ook op het onverwoestbare comeback-album van de dokter zelf levert hij een refrein én een verse. Snoop, Dre en Devin rappen over wat ze tussen de lakens willen doen met “bad bitches”, waaraan Devin in een zoetgevooisd refrein toevoegt dat de heren er alleen geïnteresseerd zijn in batsen; “touching and rubbing” bewaren ze maar voor hun “husband who loves you”.


Tha Funk (ft. 8Ball)
Devin zijn derde solo To tha X-Treme bediende-anders dan de titel wellicht doet vermoeden- opnieuw zijn kernpubliek van stoners en liefhebbers van gemoedelijke, zuidelijke hiphop met een scheutje g-funk. Ditmaal geen beats of vocale gastbijdrages van supersterren, maar Rob Quest, Mike Dean en ditmaal ook Devin zelf aan het roer. Het legde hem geen windeieren, want tegen de verwachtingen in verkocht deze plaat zelfs beter dan de blockbuster ervoor. 8Ball past met één van de weinige features op het album naadloos in de inmiddels welbekende esthetiek van The Dude.


Some of ‘Em (ft. Xzibit & Nas)
Behalve Dr. Dre droegen meer grote namen een steentje bij aan Just Tryin’ ta Live, en op Some of ‘Em bewijst Devin te kunnen hangen met de best of ‘em. Niemand minder dan Xzibit en Nas wisselen verses met hem uit, en combineren hun rauwe stem en strakke raps met Devin’s soepele flow. Dat de vaandeldragers uit Houston, Los Angeles en New York op één track te horen zijn was iets dat hiphop destijds goed gebruiken kon enkele jaren na het drama van de coastal war enkele jaren eerder, zeker wanneer het eindresultaat klinkt zoals hier.


What A Job (ft. Snoop & Andre 3000)
Mocht je om volstrekt onduidelijke redenen nog twijfelen aan de rapkwaliteiten van Devin The Dude, dan hoef je alleen maar één van zijn grootste hits te checken. Hier is het namelijk niet alleen die andere grote stonerrapper waar hij mee samenwerkt, maar ook de man die algemeen bekend staat als niet alleen een boegbeeld van de dirty south, maar onbetwist één van de beste rappers aller tijden. Ga er maar aan staan: What A Job. Maar Devin speelt het tussen twee legendes klaar om niet als een feature te klinken op zijn eigen track. Sterker nog, zijn refrein draagt het geheel, en blijf je tot dagen naderhand nog neuriën.


I Don’t Chase ‘Em (ft. Snoop)
Landing Gear is een essentiële plaat in het oeuvre van Devin The Dude. Niet omdat het zijn beste of bekendste is, maar omdat het zijn eerste album is dat niet op Rap-A-Lot wordt uitgebracht. Bijna vijftien jaar lang maakte hij onderdeel uit van de stal legendarische artiesten uit Houston. “Er is geen kwaad bloed”, liet hij weten. “Maar verandering is deel van het leven, en ik heb het gevoel dat het tijd is voor verandering en om me meer te focussen op de zakelijke kant van mijn carrière.” Zijn eerste album in de jaren daarna werd gelanceerd met een track met Snoop, en stoners wereldwijd hoorden dat het goed was.


Doobie Ashtray
Devin The Dude staat bekend om smooth, funky tracks, maar de producer van één van zijn bekendste tracks staat bekend om een heel ander soort geluid. DJ Premier maakte carrière in Brooklyn en leverde daar een grote, of misschien wel de grootste, bijdrage aan de blauwdruk van de boombap. Net als bij Devin, liggen de roots van Primo echter in Houston, en voor Doobie Ashtray stapt hij uit zijn comfort zone, en blijkt de man die aan de wieg van het geluid van New York stond, ook met de sound van zijn geboortestad uit de voeten te kunnen. Zonder aan eigenheid of herkenbaarheid in te leveren overigens. Nog iets dat hij met de rapper op deze klassieker gemeen heeft.

Alle tien van deze essentiële tracks vind je in de playlist hieronder. Op 4 juli kun je de man live zien en horen in Den Eglantier in Berchem, Antwerpen. Laat ons weten wat de elfde track zou zijn die jij aan dat lijstje toe zou voegen, en maak kans op twee gratis tickets voor die show!

[UPDATE: De 2 gratis tickets zijn gewonnen door Lisa de Bauw, met haar keuze voor ‘Caddy Music‘. Wil jij ook naar de show gaan? Tickets zijn nog te koop voor slechts €11,21!]

Meer Achtergronden, Nieuws