Als we die miljoenen witte vlokken naar beneden zien vallen, de sneeuwpoppen aan de straatkant verschijnen en de sneeuwschuivers en strooiwagens braaf hun werk aan het doen zijn, kunnen wij maar aan één ding denken; Thank God For That Whiiiiiiite! Coke rap is er al sinds dat Melle Mel ooit een anti-nummer maakte. Maar het merendeel van de populaire rappers uit de nineties en zeroes heeft wel volgens hun lyrics meer dan eens gedeald en een aantal van hen heeft ook gebruikt. Ook in de hedendaagse hiphopgame wordt nog steeds veel over het witte goedje gerapt, vaak aangeduid met termen als yayo, powder, snow of keys.

Het hustlen is al decennia lang een terugkerend thema in de songteksten van rappers. Sinds het ontstaan van het genre heeft het de cultuur doordrongen en zijn de termen hustlen en hiphop altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden geweest. Wat realiteit is en wie fictieverhalen vertelt laten we graag aan de luisteraar over, maar vaststaand feit is dat rap’s obsessie met drugs (zowel het gebruik als de verspreiding ervan) heeft geresulteerd in een enorme hoeveelheid goede muziek.

Waar de ene track over sosa een cultclassic voor de liefhebbers bleef, werd de andere een megahit. OT Genasis’ genadeloze klapper Coco bijvoorbeeld, die niet teveel aan de verbeelding overliet en door alle clubbezoekers wereldwijd werd meegezongen, staat in enorm contrast met Raekwon’s Glaciers Of Ice. Zelfs als ze al lang niet meer op de block staan te hustlen, maken rappers nog steeds tracks over ‘die wit’. Zo rapt Pusha T, die samen met zijn broer bekend werd als hiphopduo The Clipse, misschien wel ‘s werelds bekendste rappende sneeuwschuivers, op zijn laatste soloplaat nog steeds over de drugs, met als beste voorbeeld de track die toepasselijk Keep Dealing heet: Talk numbers, but never talk ‘em to me, though / When you’re the link to what fits in the keyhole / The realest nigga to marathon on the RICO / The last cocaine superhero / I got the cape on to cover kilos / The villain wins, the evolution of Nino. Het betreft een samenwerking met Beanie Sigel, ook geen vreemde in de drugsgame: I’m weighing bricks on the scale they put the lunch meat on.

The Clipse op Appelsap 2010, door Joël Frijhoff

Door de jaren heen zijn er genoeg coke raps verschenen om te bundelen in een gigantische playlist. Toen we vandaag de witte wereld aanschouwden, konden we niet anders dan die playlist samenstellen en met je delen. En wie denkt dat er alleen gepusht wordt door rappers uit de Zuidelijke regionen van de VS, heeft het mis. Ook in Nederland wordt er genoeg over ‘wit’ gerapt, dus hebben we tunes van onder meer Josylvio, Hef, Sevn Alias, Jozo, Adje, Mula B & LouiVos en Kempi toegevoegd. Druk op play als je vaststaat in de drukke avondspits, als de NS je op je zenuwen werkt terwijl je weer eens langer dan gepland op een station moet doorbrengen of gewoon als je al wél thuis bent en behoefte hebt aan een passende soundtrack terwijl je uit het raam staart op zo’n dag als deze.

De niet te vergeten disclaimer: coke is een perfect onderwerp voor liedjes, maar niet om te gebruiken. Beluister voor de beste high gewoon deze mega-playlist:

Meer Achtergronden