Tag Town: The Evolution of New York Graffiti Writing

Allereerst is Tagtown een fotoboek, de bijzondere en zeldzame foto’s gaan terug tot de 60-er jaren en laten de ontwikkeling van de tag feilloos zien.
De teksten in het boek is gebaseerd op interviews met New York graffiti pioniers Blade, Part I en Snake I.

Zonder naam was je niemand, met zoveel mogelijk stijl, op elke plek die je kon bereiken en uiteraard zoveel mogelijk. Maar wat is een tag? Waar komt het vandaan? Wie begon er nou mee en waarom schreven de jongeren? Alle vragen en mysteries rondom de namen komen aan bod in het boek.
Met veel passie en diepgang wordt gesproken over de tags die voor velen slechts een lelijke krabbel op de muur zijn. In de jaren ’60 schreven velen nog hun eigen naam en later verzonnen zij aliassen. Ze voegen straatnummers toe zoals Taki 183 dat deed, anderen voegden romeinse cijfers toe om aan te geven dat zij de enige echte waren mochten er anderen zijn die hun naam wilden gebruiken.

De “Tools of the Trade” komen aan bod waarbij we van kwast en latex gaan naar spuitbussen en permanent markers en uiteindelijk zelfgemaakte markers van bijvoorbeeld bordenwissers en Flowmaster ink.
Uiteraard is er een deel van het boek gewijd aan de “Elements of Style”, alle stijlen en toevoegingen die de tags kenmerken. De kroon, quote tekens, sterren, pijlen, copyright tekens, wolken en de halo. En natuurlijk de “stickfigure” van TV-serie “The Saint” waar tevens de halo vandaan kwam en waar Stay High bekend mee werd.
Begin jaren ‘70 sloeg de stylewar over naar de metro’s. De eerste tags met outline verschenen en al snel werden het pieces die de basis hebben gelegd voor wat wij nu nog steeds zien op straat en op de treinen.
Achterin het boek zit nog een verzameling bijzondere artikelen over tags die teruggaan tot het jaar 1973!

Het boek geeft een goed beeld van de herkomst van graffiti en de transformatie die de tags door de jaren hebben doorgemaakt. Het is een naslagwerk over de fundering en de essentie van graffiti. Het beeldmateriaal is ontzettend tof om te zien, het is nauwelijks voor te stellen hoe New York er uit moet hebben gezien zo totaal onder de tags. Verwacht geen wildstyle burners op metro’s maar de pure basis van graffiti. Het boek past wel in het rijtje bij boeken als The faith of graffiti van Norman Mailer uit 1974 en The birth of graffiti van Jon Naar uit 2007.

Een boek van Martha Cooper – soft cover, 108 pagina’s
Foto’s in kleur
Uitgebracht door Dokument Forlag
ISBN: 978-91-85639-05-2

Geplaatst door bowie op 19 januari 2009