Straatpolitiek

"Wilders klaagt rapper Appa aan", kopten de kranten vorige week. In een interview vertelde Appa dat hij Wilders aan wil pakken en dat het hem niet kan schelen als iemand een kogel door Wilders' kop jaagt. De rapper gebruikt zijn vrijheid van meningsuiting om stelling te nemen. "Ik ben eerlijk", zegt hij. De politicus voelt zich bedreigd door deze uitspraken en wil daarom dat de rapper gestraft wordt. Voor wie geldt hier de vrijheid van meningsuiting? Alleen voor iedereen met een stropdas? Of ook voor 'de man van de straat'?

Eigenlijk gebeurt het al heel lang: songwriters laten zich scherp uit over politiek en andere maatschappelijke ontwikkelingen. Bob Dylan protesteerde tegen de oorlog in Vietnam, The Sex Pistols schopten tegen het koningshuis, Public Enemy riep op tot verzet tegen de overheid. Ook toen kregen de beleidsmakers er van langs. Als je kijkt naar de grote (populaire)muziekstromingen van dit moment, kun je wel stellen dat hiphop de enige stroming is, waarbinnen veel maatschapijkritische teksten naar buiten worden gebracht.

Van oorsprong is hiphop ontstaan aan de onderkant van de samenleving, waar vaak de hardste klappen vallen. Hiphop is een vorm om je ongenoegen te uiten over je leefsituatie en waar je door je mening en visie te verkondigen je respect verdient. Logisch dat rappers als Appa hier in Nederland hun mond open trekken om kritiek te geven op wat er om hem heen gebeurt. Voorbeelden van andere kritische rappers hier zijn Def P., MOD en Salah Edin. Maar ook een “Het Land van…” van Lange Frans en Baas B en teksten van Ali B kunnen aangemerkt worden als kritiek op de hedendaagsche samenleving.

Waar ligt de grens? Mag je bevolkingsgroepen beledigen en aanzetten tot haat, door ze diep te kwetsen in hun diepste overtuigingen? Mag je iemand die polariseert en aanzet tot haat binnen een samenleving dood wensen? Eén van de paradepaardjes van Wilders is de vrijheid van meningsuiting. Stel je voor dat Wilders en Appa in een debat tegenover elkaar staan. Wilders opent: " Jouw levensovertuiging – en die van alle mensen die geloven wat jij gelooft – moet verboden worden." Appa: “Ik zou het niet erg vinden als je dood zou vallen, ouwe.” Niet een discussie op hoog niveau, maar wat wel duidelijk wordt is dat actie reactie uitlokt. Als je twee mensen tegenover elkaar zet die allebei geen blad voor de mond nemen ontstaat er een discussie met harde woorden. Is het bedreigen van een hele bevolkingsgroep toelaatbaar en het bedreigen van een persoon strafbaar?

Duidelijk is dat hiphop – nu in de persoon van Appa – altijd een kritisch geluid zal laten horen. Ook als het gaat over politiek. Hiphop is nou eenmaal voor een belangrijk deel politiek van de straat.

Zie ook: Straatpolitiek (deel 2)

Geplaatst door bowie op 14 augustus 2007