Internet-persoonlijkheid, presentator en acteur Défano Holwijn verlegde gisteravond hoogstpersoonlijk de lat. Qua talent, visie en regelneverij. Zijn Instagram Live-sessie begon nog vrij onschuldig, maar mondde voor de de jonge Savio uit in de avond van zijn leven. Hoe een tienjarige de harten stal van de hele Nederlandse hiphopgame.

Défano Holwijn presenteert, acteert, rapt en schopte het zelfs tot vaste reporter van Humberto Tan’s RTL Late Night. Toen dat programma geen vervolg kreeg met Tan, verdween ook de rol van Holwijn. Maar met zijn populaire YouTube-programma Wat Weet Jij? en later zijn grote aandeel in de online talkshow Convo bleef zijn populariteit groeien. En dan te bedenken dat het allemaal begon als grapje. “Aanvankelijk wist ik helemaal niet dat dit (online content creating, red.) geld op kon leveren”, vertelde hij tegen Youth Case. “Het doorslaggevende moment was toen ik zag dat mensen echt dingen van mij wilden zien en mijn aanhang begon te groeien.” Inmiddels is het aantal volgers op zijn Instagram gestegen tot boven de 300.000.

Van die drie ton followers tunen er een hoop in wanneer hij ‘live gaat’. Zijn sessies op Instagram Live ontstonden naar eigen zeggen uit verveling. In 2019 aanvankelijk begon hij het onder de naam RTL Late Live, maar in 2021 onder een nieuwe overkoepelende titel. De huidige coronamaatregelen hebben hem doen besluiten het FC Avondklok te dopen. Uiteraard zitten er veel jongeren thuis, slaat de verveling toe. En terwijl er een hoop kwaadwillende maniakken besluiten om Nederland in de fik te zetten, doet Holwijn het tegenovergestelde. Op het hoogtepunt van de FC Avondklok-sessie met Broederliefde kijken er meer dan vijftigduizend mensen. Dat betekent, lieve media van buiten de urbancultuur, dat Holwijn maar liefst vijftigduizend jongeren van de straat houdt.

De IG Live van Défano is dan ook uitgegroeid tot een populaire online hangplek. Het is een samenkomen van fans, vrienden en bekende figuren uit de internetcommunity, de muziekindustrie en de voetballerij. Holwijn zit middenin het moment, bespreekt de waan van de dag en gaat daarbij de dialoog aan. “Vergeet traditionele talkshows, de Instagram Live van Défano Holwijn is waar het gebeurt”, kopten de collega’s van Puna al in 2019 boven een interview met de initiatiefnemer. Daarboven in de Instagram-applicatie, wanneer er een flikkerend cirkeltje te zien is om Holwijn’s profielfoto, zit iets veel mooiers. Achter die profielfoto zit een heleboel verscholen: een broedplaats voor talent, een gigantische dosis humor en bovenal hét vermaak dat men in donkere tijden als dit kan gebruiken.

“Wow, Rotjoch kijkt mee!”

Ook op 26 januari 2021 staat dat lampje weer te knipperen in de app. Wie het op die avond opent, wordt getrakteerd op de geweldige persoonlijkheid van de tienjarige Savio uit Overijssel. Die is al overrompeld zodra Holwijn verbinding met hem zoekt, niet wetende dat dat slechts het begin zou zijn van iets veel groters. De jongen is even hongerig als verlegen. Het ene moment staat hij gepassioneerd klaar om ‘zestien bars te gooien’, maar dan wordt hij bruut verstoord door de ‘blauwe vinkjes’ die te zien zijn in de chat die in beeld meeloopt. De helden van de jongen stapelen zich al snel op: “Wow, Rotjoch, kijkt mee!”, schreeuwt hij bijna in paniek. En even later: “Wajooow, ik zie Tur-G!”

Savio schudt even alle door de kijkende celebrities opgebouwde druk van zich af en rapt vervolgens een couplet. “Ik ben stroom dus ik stop contact”, klinkt het. En later: “Ik ben zwaar goed in rappen ookal ben ik licht van gewicht.” De woordspelingen die hij maakt en de verbanden die hij legt zijn indrukwekkend voor een tienjarige. En dat vinden meer kijkers. De vlam-emoji’s in de chat en de hartjes die rechts oppoppen in het scherm zijn ontelbaar. “Je hebt het gekilled!”, roept Défano uit. Wat volgt is een reeks verrassingen waar ieder andere gerespecteerde mc een moord voor zou plegen.

Défano schakelt tussen Savio en willekeurige ‘blauwe vinkjes’ die aan het meekijken zijn. Rotjoch wordt als eerst naar zijn mening gevraagd. Hij vindt niet alleen de bars hard, hij biedt Savio zelfs prompt een eigen 101 Barz-sessie aan. “Máár”, klinkt het, “er zitten wel een paar voorwaarden aan. Hij moet toestemming hebben van zijn ouders én het moet goed gaan op school of in deze tijden met het huiswerk!” En daar is Rotjoch, die de ‘vader’ in vaderlandse hiphop is. “Geen zorgen over school, alles gaat goed”, laat Savio kalm weten. De gulle gift van Rotjoch en de bemoedigende woorden van Savio ontketenen iets bij alle kijkers. Empathie, en een gezamenlijke behoefte om iets groots te doen voor hiphop in Nederland. Tur-G is de volgende waarmee verbinding wordt gemaakt; de achtienjarige rapper kende een soortgelijke start van zijn rapcarrière. Op achtjarige leeftijd stond de rapper uit Amsterdam Zuidoost namelijk al in de studio van 101 Barz, toen Anu-D had besloten om hem mee te nemen. Hij biedt Savio een opnamesessie aan in zijn eigen studio.

Daarna wordt het alleen maar mooier. Savio moet tijdens die sessies er uiteraard fris uitzien, dus is daar kledingmerk Clan de Banlieue om een outfit te sponsoren. En die YouTube-beats waar hij zijn verse op rapte? Die worden binnenkort vervangen door beats van Project Money en Trobi. Er moet op de dag van de 101 Barz-sessie natuurlijk ook vervoer zijn, dus springt er een taxi-bedrijf bovenop om hem in stijl te transporteren. Het kan nog gekker: Frenna wil iets voor hem betekenen, Jack stuurt hem na de coronacrisis met zijn familie op vakantie. Quatro Vision belooft een merchandise-pakket en Ismo -die op verzoek van Savio zelf de livestream joint- nodigt hem uit in de studio. En als zijn track écht hard is, springt Ismo er misschien ook nog op!

Op dat moment kijken er ruim twintigduizend mensen mee naar de estafette van cadeaus. Savio zelf slaat regelmatig zijn hand voor zijn gezicht door het ongeloof. Savio is dankbaar, maar tegelijkertijd ook gretig. Nadat hij zijn tweede rap heeft gedaan, een track die Family First heet en die we als kijker niet moeten beluisteren maar moeten vóelen, komt de hongerige rapper in hem helemaal naar boven. “Parra en Rapnieuws, ik weet dat jullie kijken. Morgen verwacht ik iets op jullie accounts!” Heerlijk. Hij blijkt een man van vele gezichten. De paniekreactie wanneer hij zijn idolen op het beeldscherm ziet staat haaks op zijn zelfverzekerdheid in de raps. En de dwingende toon waarmee hij de blogs aanspreekt contrasteert met de boodschap in zijn nummer: zet je familie op één, want vrienden kunnen je naaien. En dat weet ook Rotjoch: “Geen managers, geen labels, alle inkomsten hiervan gaan direct naar de spaarrekening van Savio!”

Maar het wordt pas echt gek als Boef op het scherm verschijnt. “Ik heb het allemaal niet meegekregen”, zegt hij, “Maar ik moest het even komen checken.” Uiteraard is Savio ook niet klein te krijgen als het aantal kijkers is verdubbeld naar bijna veertigduizend. Hij neemt nog één keer het podium om voor zijn idool zijn twee tracks te rappen. En ook de grootste superster is onder de indruk. “Dit gaan we clippen en uitbrengen!”

Ondertussen heeft Défano een notulist aangesteld die alles bijhoudt van wat er binnenkort te gebeuren staat met Savio. Het is te hopen dat iedereen zijn belofte nakomt, want dan heeft hij binnenkort een glansrijke start van zijn carrière. Presentator Holwijn noemt het toeval; als hij gisteravond níet had besloten om live te gaan óf als hij de username @savio0548 niet had gezien, was dit nooit gebeurd.

Die nuchterheid siert hem, maar hij claimt te weinig krediet. Onder het motto ‘Niet Rellen, Maar Blessen’ heeft hij de eerste steen van een prachtige toekomst voor iemand gelegd. En dat voor de ogen van duizenden. Savio groeit binnen drie uur uit tot een nieuw fenomeen. Hopelijk is niet alleen zijn aantal volgers drastisch veranderd, maar ook zijn leven. Met dank aan de Nederlandse hiphopscene, die zich van zijn mooiste kant heeft laten zien. En aan Savio, die alle harten stal.

Wij kijken uit naar de 101 Barz-sessie!

Volg Défano Holwijn hier en while you at it; klik ook op follow bij Savio.

Meer Achtergronden