Onlangs was HIJS in Deventer voor de releaseparty van de EP van Wan Tigga en Nexusz oftewel de 'Eredivisie'. In een vol Burgerweeshuis werd de nieuwe plaat gepresenteerd en was er ruimte voor collega's Akwasi, D.Lipps, Kraantje Pappie en natuurlijk de gehele FATA-familie. HIJS snoof de sfeer op en peilde de stemming onder de aanwezigen.

Y’Skid: “Ik voel die hele Deventer-vibe wel. Als ze iets maken is het ook echt tot in de details verzorgd. Nu zijn het Wan & Nexusz maar het geldt eigenlijk voor de hele FATA-click. Het is niet zomaar een beat met een 16 eroverheen, het is een totaalproduct.”


Wan

De avond van de cd-presentatie blijkt inderdaad net zo doordacht als de tracks op het album. Op grote schermen aan weerskanten van het podium wordt de aanloop tot de première vertoond. Het is best een grappig filmpje maar wat vooral duidelijk wordt, is de drang tot het verzorgen van een complete avond. Wan & Nexusz hebben donders goed door dat dit tegenwoordig dé manier is om je als artiest in de markt te zetten.

Skenkie: “Het album is lauw. In één woord creatief en niet alleen qua beats. Ook wat rijmschema’s, flows en woordkeuzes klinkt het nice. Neem bijvoorbeeld dat nummer met Rob Dekay (Visie, red.) dat echt vernieuwend is. Ik hou daar wel van. De producties van Wan zijn vet, maar vergeet niet dat Louis Bordeaux ook een harde track heeft geleverd op de plaat (Verpest, red.). Dat zo’n mafkees zo iets fatsoenlijks kan maken, dan ben je als producer toch wel goed bezig.”


Louis Bordeaux

Louis Bordeaux: “Respect voor die boys. Er hadden nog wel wat meer tracks bij gemogen om het album iets minder bragg & boast te maken. Ik hou wel van harde beats maar een rustiger nummer tussendoor had geen kwaad gekund. Maar goed, het idee van een album was er sowieso niet, het is eigenlijk een uit de hand gelopen EP geworden.”

De plaat die inderdaad weinig rustige momenten kent, passeert de revue en het thuispubliek geniet zichtbaar. Toch hebben de heren te kampen met het feit dat de tracks nog niet algemeen bekend zijn en dus is de respons zo nu en dan wat gelaten. Gelukkig staan er backstage nog een aantal podiumbeesten te wachten om de show wat extra kleur te geven. Akwasi, Kraantje Pappie en de volledige FATA-posse maken dat de avond toch knalt met als apotheose een crowdsurfende Akwasi, Nexusz en Rob Dekay, hard.


DJ Danja

Akwasi: “Het herinnert mij een beetje aan wat wij met Zwart Licht deden ten tijde van Bliksemschicht. Het is nieuw, het is fris en het moet gehoord worden. Het zou goed kunnen dat wij in de toekomst samen gaan werken. Wan Tigga is een dope producer waar ik af en toe best jaloers op ben. Hij en Louis Bordeaux zijn producers met internationale allure.”


Kraantje Pappie

Kraantje Pappie: “De Eredivisie tape vind ik een moeilijke cd. Ik heb em zeker vijf keer moeten luisteren voordat ik hoorde dat Nexusz in het Nederlands aan het rappen was. Nee, alle gekheid op een stokje, die hele Deventer-Groningen connectie is iets magisch. Roelie (Vuitton, red) en Wan Tigga zijn daar ooit mee begonnen. Zij hadden allebei een beetje die Dilla-orientated inslag waar ze toentertijd naar mijn mening te weinig respect voor hebben gekregen. Deventer en Groningen lijken veel op elkaar, maar Deventer zal net iets beter zijn want Akwasi komt wel hier optreden, whaddup met dat?!”

Je zou het een ‘movement’ kunnen noemen. De groep geeft in ieder geval een positieve vibe af en zal in de toekomst ongetwijfeld voor leuke shows gaan zorgen. Vooral de hook-up met Akwasi en Nebulon zorgt er voor dat áls je de mogelijkheid hebt een show bij te wonen, je dat zeker niet moet laten.

Beeld door Jan Peter Jansen

Download de Eredivisie EP hierrr!

Meer Achtergronden