Bomber Johan is de editor van Bomber Megazine, het graffitimagazine dat in 1987 is opgericht en alle technologische ontwikkelingen heeft overleefd. Johan raakt geïnteresseerd in graffiti na het zien van de filmclassic Style Wars, maar na een fikse boete voor spuiten in het openbaar richt hij z’n aandacht op het publiceren van graff. In de hoogtijdagen behaalt Bomber een oplage van 6.000 stuks, en hoewel het anno 2012 lastiger is om een magazine met exclusief graffitibeeldmateriaal te vullen, bestaat Bomber nog altijd. Op HIJS toont Johan elke donderdag een aantal bijzondere graffitipieces. Deze week het derde en laatste deel van het werk van de legendarische Kaos uit de Zweedse hoofdstad Stockholm.

Eind vorig jaar verscheen het boek Kaos-Vandals in Motion, wat een musthave is voor de liefhebber. Aan de hand van veel foto's, artikelen, flyers en interviews met sleutelfiguren uit de scene vertelt Kaos daarin het verhaal van de afgelopen 25 jaar graffiti in Zweden en Europa. In het boek wordt duidelijk hoe de ontwikkeling van Kaos en die van de graffitiscene met elkaar te maken hebben en ook komt de grote invloed van Stockholm op de Europese graffitiwereld naar voren.

Kaos is nog altijd een belangrijk figuur in de scene. Zijn werk varieert van illegale muren en treinen tot tentoonstellingen en van opdrachten voor grote bedrijven tot bijdrages aan hiphopevents verspreid over heel het continent.

Meer Achtergronden