Een talentenjacht en hiphop? Een moeilijke combinatie zo op het eerste gezicht. Begin december werd het tweede seizoen van talentenshow The Next MC afgesloten op BNN met Kaascouse als winnaar. HIJS peilde de meningen over The Next MC bij direct betrokkenen van het programma en bij een aantal mensen uit de scene in de vorm van een tweeluik. In dit tweede deel de meningen over de show van diverse personen uit de scene.

Een talentenjacht en hiphop? Een moeilijke combinatie zo op het eerste gezicht. Begin december werd het tweede seizoen van talentenshow The Next MC afgesloten op BNN met Kaascouse als winnaar. HIJS peilde de meningen over The Next MC bij direct betrokkenen van het programma en bij een aantal mensen uit de scene in de vorm van een tweeluik. In dit tweede deel de meningen over de show van diverse personen uit de scene.

 

Opvallend was dat een aantal vooraanstaande figuren binnen de Nederlandse hiphopwereld het programma niet of nauwelijks kenden. Een paar anderen gaven aan het te druk te hebben gehad om het programma überhaupt te kunnen volgen en hierover een mening te vormen. En Fresku reageerde op zijn eigen kolderieke manier: “Je gaat er automatisch vanuit dat ik tv kijk, haha.”
Gelukkig vond HIJS in haar jacht naar reacties toch een aantal pionnen uit de scene die hun gedachten er graag over kwijt wilden.

 

Jeremy Waterloo aka producer Dokter Moon (o.a. Wu Tang Clan Europe en Great Minds) zette de eerste bacheloropleiding wereldwijd voor rappers op en is nu studiecoördinator van beginnende rappers op de Herman Broodacademie. Hij juicht een programma als The Next MC toe. “Ik ben een enorme voorstander van dit soort programma’s. Het laat zien dat er vakmanschap bij komt kijken. Het is een soort kijkje in de keuken, en naast dat het zeer vermakelijk is om naar te kijken voor mensen uit de hiphopscene, spreekt het ook mensen buiten de scene aan. Het bereik van hiphop wordt daardoor steeds breder.”

 

Net voor het programma van start ging, klopte BNN bij Moon aan om met de Academie een bijdrage te leveren aan het programma. “Wij leiden natuurlijk zelf ook mc’s op en er was even sprake van om dit dan ook te ondersteunen voor The Next MC. Helaas is het wegens tijdgebrek dit keer niet gelukt. Maar ik sta zeker open om in de toekomst opnieuw om de tafel te gaan zitten met BNN.”

 

Naast Moon sprak HIJS met zes rappers. Diggy Dex (die 24 januari zijn vierde studio album Do it Yourself uitbrengt), Spacekees (die onlangs weer eens opdook in de videoclip van Kraantje Pappie’s Met Zijn Tweeën), Akwasi (winnaar van diverse State-awards met Zwart Licht waarvan dit voorjaar in samenwerking met Rob Dekay het album Daar Ergens verwacht wordt), Jimmy G (Haagse winnaar van diverse talentenjachten die al weer behoorlijk wat jaartjes aan de weg timmert en in 2013 nog de EP Drama en Bullshit uitbracht), Macro (oudgediende poëet/rapper van o.a. de formatie De Nuance waarvan in 2013 Tweede Viool, Derde Bedrijf verscheen) en Spinal (bekend van Nul7Negen en zijn controversiële albums met Utrechter Steen).

 

 

De vraag is vooral wat de heren vinden van een programma als The Next MC en of een dergelijk programma bijdraagt aan de ontwikkeling van de hiphopscene. Dit leverde wisselende reacties op.
“Ik denk dat een dergelijke competitie zeker bijdraagt aan de ontwikkeling van de hiphopscene. Het is een prikkel voor rappers die, als het goed is, constructieve feedback krijgen. De jury vond ik evenwichtig. Alleen het idee dat je ‘de volgende’ wilt zijn, snap ik niet zo. Het is mij iets teveel gericht op exposure en een manier om aan ‘de top’ te komen. Rappers die toffe tracks maken en goede shows neerzetten, komen vanzelf bovendrijven”, vindt Macro.
“Ik denk wel dat The Next MC een stimulans kan zijn voor jongeren om de mic op te pakken. Dat is niet per definitie gelijk een goede opsteker voor hiphop, maar het levert natuurlijk ook een stukje leedvermaak op. Ik vind wel dat 101Barz het professioneel genoeg heeft aangepakt, om serieus genomen te worden met dit platform”, oordeelt Jimmy G.
Spacekees zinspeelt ook op het enthousiasme dat een dergelijk programma op kan roepen bij sommige kijkers. “Ik hoop dat het mensen die er niet aan meedoen motiveert ‘to step up their game’ of om überhaupt liedjes uit te brengen.”
Akwasi complimenteert de organisatie. “Het boost het entertainmentgehalte binnen hiphop enorm. Veel mensen in mijn omgeving hadden wel ooit gehoord van The Next MC. Daar kun je Rotjoch, Roshan en de hele BNN-crew alleen voor prijzen.”
Spinal vindt het belangrijk dat talenten zich op deze manier kunnen profileren. “Veel rappers waar je anders nooit van zou horen, krijgen hier toch de kans om te laten zien wat ze kunnen. Zo worden niet alleen de bekende rappers gehoord, maar krijgen ook de minder bekende rappers een kans. De luisteraar krijgt op deze manier een breder inzicht in het talent dat er rondloopt in Nederland.”
Diggy Dex is als laatste wat strenger in zijn oordeel. “Ik geloof nooit heel erg in ‘talentenjachten’ op deze manier en bovendien is het geen enkele garantie voor een langetermijncarrière als artiest. Ik denk wel dat alle aandacht die hiphop krijgt, bijdraagt aan de ontwikkeling van het genre. Het is ook een programma dat volgens mij voor mensen die niet zo diep in hiphop zitten leuk is om naar te kijken.”

 

 

Over het niveau van de kandidaten lagen de meningen verder uiteen. Waar Spacekees het niveau verbazend hoog vond, daar vond Spinal het niveau nogal laag. De finalisten daarentegen vond hij wel van een erg hoog niveau. Akwasi raakte pas geboeid vanaf de halve finales. “Vanaf dat moment werd het pas echt interessant. Ik zat er op een gegeven moment middenin. Ze hadden allemaal naast een eigen geluid ook individuele potentie.”
Jimmy G vond de kwaliteit nogal schommelen bij de deelnemers. “Ik vond het niveau vrij divers. Vooral tijdens de eerste ronde verbaasde ik me af en toe over sommige kandidaten. Het was voor mij al snel duidelijk wie er in de finale zouden eindigen en die voorspelling werd niet alleen door mij gedaan, vermoed ik.” Macro gaf aan het programma niet goed genoeg gevolgd te hebben om een goed oordeel te vellen over het algehele niveau van de kandidaten.
Diggy Dex was ook bij deze vraag de meest kritische. “Het niveau was oké, maar je moet het niet groter maken dan dat het is. Goeie mc’s, maar of het The Next MC is, weet je pas over vijf jaar, zeg maar. Kan hij een album maken? Fans aan zich binden? Goede shows geven? Het is zoals met veel van dit soort programma’s: er is even een hype en dan staat de volgende editie van The Next MC alweer voor de deur met daarin weer nieuwe deelnemers.”

 

Spinal prijst de opzet van het programma en heeft nog een tip voor de programmamakers. “Het zat goed in elkaar. Elke kandidaat krijgt een mooie kans om te laten zien waar ie goed in is. Geen voorgekauwde shit zoals bij veel talentenshows. De deelnemers mochten volgens mij alles zelf bepalen, zoals bijvoorbeeld de beats die ze zelf konden kiezen. Ook de deathmatches vond ik zeer interessant om naar te kijken. Het zou misschien wel een tof idee zijn geweest om het publiek te laten stemmen bij de drie finalisten.”

 

 

Over de uiteindelijke winnaar zijn de meningen verdeeld. Diggy Dex had gekozen voor G-no. Voor Akwasi mocht vanaf de halve finales iedereen winnen, al kan hij zich goed vinden in Kaascouse. Ook Macro en Spacekees kunnen zich goed vinden in Kaascouse als winnaar. Jimmy G, die vorig jaar nog tegenover Kaascouse stond in een Punchout-battle, is het ook eens met de uiteindelijke keuze. “Hij voldoet wel aan het totaalplaatje van een mc. Het is geen rapper die even met een hype meelift, maar een artiest die bezig is met de essentie van hiphop. In principe kan ik alleen maar blij zijn dat de keuze op hem is gevallen, omdat juist die essentie mij ook drijft om hiphop te maken.”

Spinal had zijn keuze op G-no laten vallen. “Ik was het eens met de drie finalisten. Maar de uiteindelijke winnaar had naar mijn mening G-no moeten zijn. Ik denk dat het vooral een kwestie van smaak is. Ik houd zelf nu eenmaal meer van emotie in muziek dan van humor. Ik heb het nu ook niet over skills, want Kaascouse heeft zeker de skills en is daarom misschien ook wel de terechte winnaar. Maar als het aan mij had gelegen, had ik gezegd dat G-no net iets beter is.”

 

Tot slot prijst Dokter Moon de kandidaten en juryleden voor deelname aan het programma. “Ik vind het heel moedig dat ze hier aan mee hebben gedaan. Het is in de Nederlandse hiphopscene nog steeds een beetje taboe om aan dit soort programma’s mee te doen. Dat wordt door hun deelname zeker doorbroken.”

 

Beeld door Jamie Hoogland (Spinal) en Klaas van der Pijl (Macro), Murph (Diggy Dex) en Vincent van der Does (Akwasi).

Meer Achtergronden