Het is geen geheim dat de moeder vaak een sleutelrol speelt in de discografie van talloze mc’s. Mooie relaties met mama worden beschreven, net als lelijke. Wie kent er niet Cleaning Out My Closet van Eminem, of Kanye’s Hey Mama. Het zijn nummers met impact. Maar omdat het vandaag Vaderdag is (en oké, voor twee van onze harde kern-redactieleden de eerste!), duiken we ook eens in de relatie die hiphopartiesten met hun vader hebben, of wat het vaderschap juist met hén doet.

Zo hebben we speciaal voor vandaag maar liefst veertig tracks verzameld in een playlist. Daarin horen we Nas uiteraard reflecteren op het hebben van een dochter, spreekt Fresku de zijne toe, horen we Akwasi een superklein maar even lief liedje zingen en spreekt Brother Ali tot zijn gekleurde zoon. De liefde spat er van af.

Ook de twee grootheden uit de openingsalinea hebben naast nummers over hun moeder ook de rol van een vader besproken. Het was even wennen toen Eminem zijn dochter Hailie toezong op The Eminem Show uit 2002, maar het gebaar is prachtig. Kanye daarentegen spreekt de vreugde uit over zijn eigen vader, die een lofzang krijgt op Champion.

Ook het gemis van een vaderfiguur komt voor in de playlist, net als een ode aan een ongeboren kind. Daarnaast is er een nummer in te vinden waarin rapper Ginger zijn vader bedankt en tegelijkertijd een hart onder de riem steekt. En Royce da 5’9″ die uiterst trots letterlijk beschrijft hoe zijn vader hem verkoos boven cocaïne. Deze afspeellijst zorgt voor kippenvel.

Van Common tot Killer Mike en van Lauryn Hill via Xzibit tot Murda; deze playlist is een liefdevolle ode aan een prachtig onderwerp. En we kunnen alvast verklappen; als kersverse papa hitten sommige van deze tracks héél anders dan voorheen.

Fijne Vaderdag!

Meer Achtergronden