Krump Kings

Ongeveer een jaar zijn we in de Lage Landen op de hoogte van een nieuw dansfenomeen dat in de US en wel in de straten van Los Angeles zijn oorsprong heeft: Clowning and Krumpin. Deze dansvormen, zeer zeker tot de Hiphop Tree te rekenen, worden gekenmerkt door razendsnelle bewegingen die aan versneld afgespeelde beelden doen denken. Maar het gebeurt allemaal echt voor je neus!

In de mistroostige getto’s van L.A. hebben jongeren eigenlijk slechts twee keuzes: Aansluiten bij een plaatselijke gang met als risico op jeugdige leeftijd het tijdelijke met het eeuwige te wisselen, of artistiek bezig zijn met vooruitzichten hogerop te komen. De Krumpkings is zo’n groep jongeren die de gangs, het geweld, de drugs en de daaruit voorvloeiende ellende meer dan zat waren. Zij besloten hun agressie en hun wanhoop op een geweldloze manier tot uitdrukking te brengen: Krumpin!
De dans is (zoals duidelijk te zien is) geïnspireerd op Afrikaanse bewegingen vermengd met Latin Machismo, herkenbare poppin’ en lockin’ moves, én is een uitstekende uitlaatklep om overtollige agressie kwijt te raken. Dit komt ook tot uiting in de sprekende gelaatsuitdrukkingen van de dansers.
Reden voor cineast David LaChapelle om over dit onderwerp een film te maken: “Rize!”. LaChapelle had al eerder een korte documentaire gemaakt met de naam “Get Krump”. De Nederlandse premiere van Rize vond overigens plaats in september 2005 te Paradiso Amsterdam.

Zaterdag 8 juli was het dan zover: Enkele sterren gaven acte de presence in het Vondelpark Openluchttheater. De verwachtingen bleken hoog gespannen en er heerste een nerveus sfeertje. De media waren in elk geval goed vertegenwoordigd. Na enkele minuten wachten arriveerden de sterren en kreeg de media uitgebreid de gelegenheid met hen van gedachten te wisselen.
Uiteraard stapte ik op de enige dame van de groep af.
Angie (Lady Ryat) Was enkele dagen geleden geblesseerd geraakt, maar het viel wel mee. Als ze eventjes rustig aan zou doen, zou het allemaal wel goed komen, verklaarde ze. Ryat danst 3 jaar en zit nog op de HighSchool. Zij is zeker van plan verder te gaan studeren. Ze gaf aan dat Krumpin ook voor haar veel beter werkte dan vechten met andere meiden wat ze vaak heeft gedaan… Lady Ryat: “Het is feitelijk, mentaal gezien dan, veel moeilijker iemand op de dansvloer te verslaan met slimheid en vindingrijkheid dan de tegenstander in elkaar te meppen wat juist een teken van mentale zwakte is. Om maar niet te spreken van de gevolgen van een knokpartij, de wetten van wraak en vergelding te L.A. kennende…” In de toekomst wil Ryat doorgaan met de groep en lessen en workshops geven. Ze gaf specifiek aan dat de andere dansstijl: Clowning, niet haar ding is. Clowing vindt zij enigszins kinderachtig, al dat gedoe met die beschilderde gezichten…
Over gezichten gesproken: ik had tijdens het interview de grootste moeite niet te verdrinken in het betoverende uiterlijk van Lady Ryat. Zie de pics en overtuig jezelf…*zucht*.
Simon ‘Young’ Marlow danst 5 jaar en zit ook nog op HighSchool. Ondanks dat hij geen lieverdje was en in een zeer moeilijke omgeving opgroeide waar hij verder niet op wilde ingaan, heeft hij helemaal niets met gangsterrap en de zogenaamde ‘thug lifestyle’ Het was simpelweg niet zijn ding. Young is aangenaam verrast door het enthousiasme van het Nederlandse publiek Hij dacht dat ze de show wel aardig zouden vinden, maar de reacties overweldigen hem een beetje.
Young’s plannen voor de toekomst zijn: Doortoeren met de groep en zijn dans tezamen met zijn boodschap in zoveel mogelijk landen uitdragen. Beginnende Krumpers raadt hij aan om niet te vechten maar te dansen en dat iedereen het kan leren. Het is een meer mentale dan fysieke prestatie. Overigens geeft Young aan dat Krumpin’zeer goed met andere stijlen valt te combineren zoals poppin’lockin’ en de Breakinmoves. Dit statement wordt door de hele groep onderschreven.

Ook voor Greg ‘Bad Newz’ Aldana was Krumpin dé uitlaatklep om zijn agressie te kanaliseren. “op een geweldadige manier je leven leiden lijkt spannend en cool, maar uiteindelijk ben jij degene die de prijs zult betalen.” Ook Bad Newz weigerde verder op details in te gaan. Hetgeen duidelijk maakt dat deze dansers niet de eersten de besten zijn..
Bad Newz danst ruim 5 jaar en heeft net zijn High School afgemaakt. Op het moment volgt hij een opleiding als producer-songwriter en hoopt binnenkort met zijn eerste tracks uit te komen. Als muziekkenner en danser geeft hij aan dat er niet bepaalde Krumpmuziek bestaat, zolang de beat maar ‘hot and fast’ is en in een track een kleine break is die gelegenheid geeft de tegenstander uit te dagen of het publiek te prikkelen! Verder danst hij ook graag onder begeleiding van een strakke MC die de boel lekker kan opzwepen.
Zijn boodschap voor de Krumpers in 0031 is: laat je gaan, voel de muziek en dans met passie, immers, iedereen heeft het in zich!

Erik Holman Organisatie: Pan Daddy
Holman heeft de contacten met de groep geregeld en fungeert als promotor en aanspreekpunt tijdens de Nederlandse tour. Via de site van de Krumpkings is hij met hen in contact gekomen. Holman heeft ruime ervaring met boeken van dansers uit heel Europa. Zo is hij o.a. verantwoordelijk voor de opzet van The Bounce Streetdance Company met een volledig internationale cast die uiteenlopende dansstijlen laat zien. Na de show kreeg ik de gelehgenheid voor een kort interview met Erik.

Hiphop in het theater, zin of onzin?
Holman:.Niet echt zinvol. Het zijn met name de Bboys die het niet altijd met choreografen kunnen vinden. Vanwege hun non-conformistische houding laten zij zich niet makkelijk vertellen wat zij moeten doen en kunnen er over en weer irritaties ontstaan. Vanwege dergelijke redenen is Miss Prissy dan ook uit de groep gezet…
De powermoves van tegenwoordig neigen feitelijk meer naar sport en acrobatiek dan naar een dansvorm.
Een belangrijk punt is het gebrek aan vindingrijkheid mbt choreografieën bij Breakdance crews. Veel crews staan maar op een rijtje waarna de een naar voren komt, een spectaculaire move doet, naar achteren gaat om plaats te maken voor de ander die weer volgens hetzelfde patroon handelt. Er zou meer groepsdiscipline moeten zijn.

Het publiek verwachtte een strak geregisseerde show met choreografieën, maar dat kwam er niet van…
Holman: Dat was bewust de opzet van de show: Krumpers zijn in feite straatdansers die de dans eigenlijk weer naar haar roots brengen, om dit vervolgens weer in het theater tonen. Het gaat ons meer om de interactie tussen publiek en performers. Ook is er gelegenheid om direct met de dansers te battelen.

Veel bezoekers irriteerden zich lichtelijk aan het vele uitleggen door de dansers…
Kan zijn. Deze dans is eigenlijk te nieuw en te ingewikkeld om zomaar te tonen. Wij hebben ervoor gekozen om het publiek van informatie te voorzien mede omdat geijkte choreografieeen ontbreken. Enige uitleg over het ontstaan en achtergronden van het Krumpin lijkt ons wel gepast. Een en ander zou dan te koud op het dak vallen.

Gaan de Krumkings nog verder Europa in?
Moeilijk, we zijn er mee bezig, maar het wordt wel een duur verhaal daar de toer afhankelijk is van subsidies en dansers daarvan nou eenmaal niet echt goed betaald kunnen worden

Wat zijn de toekomstplannen met de groep?
Voorlopig gaat de toer hartstikke goed. Toekomstplannen zijn er (nog) niet. Elke dag is weer totaal anders. En de groepsleden zijn behoorlijk wild! Voor hun is dit de eerste keer dat ze zo ver buiten de US zijn. Je kunt je voorstellen dat EU behoorlijk nieuw voor hen is…

Alsof de duvel ermee speelt wordt Erik weggeroepen: enkele groepsleden willen op eigen houtje naar de Melkweg wandelen (waar zij moeten representen bij de Battle of Amsterdam) maar zij weten de weg niet…

De show in het Vondelpark begon naar mijn idee enigszins langdradig (uitleg!) met een workshop van twee van de Krumpkings, maar de massaal toegestroomde belangstellenden deden enthousiast mee. Enkele bezoekers die ook in Paradiso waren vonden het optreden aldaar niet echt een show en omschreven de Krumkings meer als straatdansers en ‘jammers’ dan als podiumartiesten met een totaalshow. Maar misschien is dit wel de kracht van deze dansvorm.
Ook in het Vondelpark werd het podium voor gezien gehouden en stortte de groep zich op de dansvloer om in de kring verder te jammen. Het publiek had daar overigens geen problemen mee. Het werd uiteindelijk een geweldige jam met behoorlijk wat public participation.
Het enthousiasme en de energie van de Krumkings kent geen grenzen. Het publiek zoog deze dan ook dankbaar op als een spons!

Geplaatst door bowie op 27 juli 2006