Hiphopstad Rotterdam, Visie op de scene

De cover is indrukwekkend en wanneer je het boek doorbladert vallen direct de illustraties, kleurgebruik en bijzondere foto’s op. Eelco van den Berg zorgt met paginagrote tekeningen voor een mooie afwisselingen tussen inhoud en beeld. Ook de beeldredactie heeft niet stilgezeten. Wazige foto’s uit de jaren ’80 en ’90 maken het romantische gevoel van de oldschool periode compleet en doen je direct besluiten het boek verder uit te pluizen.

Hiphopstad Rotterdam is geen encyclopedie. Het is geen compleet overzicht van artiesten en gebeurtenissen van de afgelopen 30 jaar. In de introductie wordt dit ook door de schrijver onderstreept: “Het volledige verhaal van de Rotterdamse hiphop is Visie op de scene niet, daarvoor zou een boek van een paar honderd bladzijden nodig zijn. Wel bieden de verhalen bij elkaar een mooi overzicht van de vroege jaren ’80 tot 2009.”
In een interview met Lijn5 geeft Hart ook aan dat hij voor zowel heads als leken een boek wilde samenstellen dat zowel informatief als makkelijk te lezen is. Wat dat betreft kan het niet stuk, geef je oma dit boek cadeau en je hebt eindelijk een leuk gespreksonderwerp tijdens het zondagse theekransje.

Deel I van het boek geeft kort en krachtig weer waar de roots van hiphop liggen. Via Kingston, Jamaica ontstond een nieuw geluid in de achterstandwijk de South Bronx. Kool DJ Herc, Afrika Bambaataa en Grandmaster Flash worden in deel I benoemd als voornaamste aanstichters. De eerste populaire tracks werden niet echt serieus genomen, maar waren wel een bron van inspiratie voor mensen wereldwijd. Zo ook in Rotterdam.

De situatie in Amerika waar minderheden samenleefden in achterstandwijken wekte herkenning bij migrantenkinderen die vanuit landen als Suriname en de Kaapverdische Eilanden naar Rotterdam kwamen. Hiermee wordt meteen duidelijk waarom juist Rotterdam een interessante en authentieke plek was; “De diversiteit van Rotterdam zorgde ervoor dat mensen van verschillende achtergronden makkelijk met elkaar in aanraking kwamen. Al snel waren er tal van groepen in de stad die elkaar over en weer beconcurreerden maar ook inspireerden.”
Grondlegger DJ Alien komt aan het woord over muziek en graffiti: “Ik moest mijn eigen slipmatten knippen, die kon je in die tijd echt nog nergens kopen.” Paulo Nunes en Carlos Rocha blijken de aangewezen personen om de breakdancescene van de begin jaren ‘80 te belichten en DJ DCS doet zijn zegje over de eerste hiphopparty’s. Graffitipioniers Nafer en Timer zijn een welkome aanvulling van de vier elementen. De verhalen hebben gemeen dat ze uitermate interessant zijn, ook voor insiders, lekker lezen en iedere hiphopliefhebber en/of Rotterdammer met weemoed terug laten denken aan ‘de goeie ouwe tijd.’ Deel II neemt je verder mee richting het heden via invloedrijke artiesten als Duvel, Git Hyper, U-Niq, Mike Redman en Ballantyne. Jason Jeandor (Got Skills – Urban Art Society) Kas en GMB sluiten de rij als mannen van het laatste uur.

Tot slot geeft het deel III het resultaat weer van de invloed van hiphop op de samenleving. De lange weg die hiphop de afgelopen decennia heeft afgelegd heeft namelijk tot diverse podia voor jongeren geleid. Natuurlijk ontbreekt het HipHopHuis niet aan de lijst die verder onder andere Kweekvijver, Fanatics en Youngstage beschrijft.
Deel III kun je zien als een verantwoording aan iedereen die ooit tijd, geld of moeite heeft gestoken in een stroming die onafgebroken is blijven groeien en vooral tot positieve initiatieven en resultaten heeft geleid.

De waarde van hiphop voor een stad als Rotterdam is enorm en verdient een boek als deze. Echter de 80 pagina’s zijn binnen de kortste keren doorlopen en laten je, ook al was je gewaarschuwd, toch een beetje onbevredigd achter. Hou daarom een plekje vrij in je boekenkast voor de encyclopedie in 2014 en zorg alvast dat Hiphopstad Rotterdam, tegen die tijd zeker een collectors item, in huis hebt.

Voorpublicatie; Hiphopstad Rotterdam

Geplaatst door bowie op 29 juni 2009