Hiphop en hardcore: Een haat-liefdeverhouding

House en hiphop hebben meer met elkaar gemeen dan de meeste mensen denken. Zo zijn beide genres echt tot wasdom gekomen in de tweede helft van de jaren 80, kennen ze allebei een stedelijke oorsprong (Chicago en New York) en waren het de eerste twee muzieksoorten die door artiesten vaak volledig met samplers en drumcomputers gemaakt werden.

Desondanks is de relatie tussen house en hiphop altijd een lastige geweest, zeker ook in Nederland. DJ’s als Ronald Molendijk en Michel de Hey begonnen als hiphop dj’s maar schakelden in de vroege jaren 90 over op house. De grondleggers van de hardere variant van house, gabber, hadden ook vaak een hiphopachtergrond. Niet voor niets werden acts als Public Enemy in de beginperiode van de gabber (begin jaren 90) zeer regelmatig gesampled. De liefde van hiphopfans voor house was echter minder, niet in de minste plaats omdat house in alle varianten veel populairder was dan hiphop. Jaloezie speelde dus zeker ook een rol. Een andere reden voor de afkeurende blikken van hiphoppers was de vermeende ‘inhoudsloosheid’ van house. De tekst staat immers centraal in hiphop, terwijl house vaak instrumentaal is.

Toch waagden enkele rappers al in de vroege jaren 90 de sprong naar een groter publiek door met house-artiesten samen te werken. Denk aan D-Rock met 2 Brothers On The Fourth Floor, maar ook bijvoorbeeld aan MC Irving met Paul Elstak. Vandaag de dag is de afbakening van muzikale genres veel minder rigide dan 20, 25 jaar geleden en het is dan ook veel minder controversieel om als rapper samen te werken met house dj’s. Hiphop In Je Smoel sprak met een aantal mc’s die verder kijken dan hun vertrouwde hiphopgenre en zich in de house- en/of hardcorescene bewegen, een stroming die zijn oorsprong vond in Rotterdam en in de verte afstamt van house.

_DSC2101Metalz

Een van die mc’s is Metalz. Hij is rapper bij de Tuigcommissie, maakt hiprock met zijn band Tranzlate en is nu onder andere mc voor Deformer (alias van Mike Redman) en Rotterdam Terror Corps (RTC). Maar hoe kom je als rapper nou eigenlijk terecht in de hardcorescene?

“Dat is echt al even geleden. Mijn broertje had een vriend, genaamd Edward Barkey, en hij producete al veel voor bijvoorbeeld dj Paul Elstak, die zich bezighield met happy hardcore en gabbermuziek. Dan hebben we het over een jaar of 15 geleden. Via hem kwam ik in contact met DJ Distortion, de dj van RTC. En eigenlijk heb ik al die jaren wel een beetje contact met die gasten gehouden. Totdat Edward me drie jaar terug ineens vroeg of ik wat te doen had. Niet veel later zat ik met DJ Distortion in de studio en schetste hij een beat voor mij. Dat was ook echt een apart iets. De beat die hij schetste, was ongeveer 85 bpm en daar moest ik dan mijn ding op doen. Als ik het dan uiteindelijk terug hoorde en de bpm werd nog eens verdubbeld, was dat toch altijd even wennen.”

“Vroeger gingen mijn gedachten bij hardcore ook snel uit naar de aussies, kale koppen en drugs, maar dat is niet meer van deze tijd.” – Metalz

Ongeveer een half jaar later maakte Metalz zijn debuut on stage. “MC RTsier stopte er mee en toen kwam er ruimte voor mij om ook mee te gaan touren. Ik pakte meteen de 20-jaar RTC-tour mee, dat was echt geweldig. Natuurlijk moest ik er wel aan wennen. Vroeger gingen mijn gedachten bij hardcore ook snel uit naar de aussies, kale koppen en drugs, maar dat is niet meer van deze tijd. Ik ben snel ingeburgerd en ben naast hiphop mc nu ook hardcore mc. Man, ik heb zelfs een spoedcursus vuurspuwen gehad, die shows van RTC zijn echt niet doorsnee. Dan sta ik daar in een leren vestje met RTC erop en met allemaal naakte danseressen om me heen. Ik was er zo in thuis, en ik moet ook wel als frontman van RTC. Of mensen vanuit de hiphopwereld mij er weleens raar op aan kijken om wat ik nu doe? Nee, niet echt. Ik ben altijd al een hiphophead gemixt met een metalhead geweest, dus niemand is verbaasd dat ik hardcore er ook nog maar heb bijgenomen.”

“De energie die het publiek je geeft, dat is echt onbeschrijfelijk.” – MC Syco

Een van Metalz collega’s die ook al lang in het mc-vak zit, is MC Syco. Syco heette in een vroeger hiphopleven nog Erkan Coskunsu en trad op in de Turkse rapformatie Arka Sokak. De sóórt muziek was nooit zijn grootste zorg, zo lang hij zijn vocalen in een microfoon kon spitten, was het al snel goed. “Ik kwam 20 jaar geleden terecht op een verjaardagsfeestje waar house en hardcore gedraaid werd. Bij de dj lag natuurlijk ook een microfoon en daar kon ik niet van afblijven. De dj vond het wel goed klinken en benaderde mij na die avond of ik dit vaker wilde gaan doen, zo is het een beetje begonnen.”

HOUSEHIPHOP02MC Syco

Hoewel MC Syco’s eerste liefde hiphop was, heeft hij nooit spijt gehad van zijn overstap naar de housescene. “De hardcorescene heeft me zo veel gebracht. Ik heb op vrijwel alle Harder Styles festivals gestaan en mocht de afgelopen twee jaar zelfs afsluiten op Tomorrowland met DJ Partyraiser. En de energie die het publiek je geeft, dat is echt onbeschrijfelijk. Ik luister zelf naar allerlei soorten muziek: van Opgezwolle tot Bløf en van Turkse volksmuziek tot Dope DOD en sta dus ook altijd voor alles open. Ik zeg niet voor niets zo vaak: ‘Ik ben geen rapper, ik ben geen mc. Ik ben Syco op die motherfucking beats.’”

“Als het mc’en me brengt op plekken als Tomorrowland, hoe kan ik daar dan niet mee door gaan?” – MC Sherlock

We kennen hem als de voorman van Zombi Squad, de hiphopformatie die in de jaren 90 furore maakte in zowel Nederland als Duitsland: MC Sherlock. Binnen die groep zag hij al mensen om zich heen die met andere genres bezig waren. Zo was collega-rapper Kasper Katje al actief bezig in de gabber scene. Hij zat bij G-Town Madness. Hij beaamt de mening van Syco dat je wel vanuit jezelf open moet staan voor andere soorten muziek. “Ik ben altijd iemand geweest die van alle soorten muziek houdt. Ik luister naar rap, rock, jaren 80 dancemuziek en naar Nederlandstalig. Dus daar laat ik me ook niet door beperken.”

HOUSEHIPHOP05MC Sherlock

Toch blijkt uit veel dat voor de mc’s hiphop nog steeds hun eerste liefde is. MC Sherlock maakte vorig jaar bekend aan een comeback te werken met Zombi Squad. “Tja, hiphop is mijn leven, het heeft mijn leven ook echt bepaald. Maar als het mc’en me brengt op plekken als Tomorrowland, hoe kan ik daar dan niet mee door gaan? Ik heb dan ook nog nooit op het podium gestaan met de gedachte: wat ben ik hier nu eigenlijk aan het doen?”

“Duizenden mensen zien jou als hun idool.” – Metalz

‘Een nieuwe uitdaging’ en ‘overal voor openstaan’. Het zijn politiek correcte antwoorden waar menig Tweede Kamerlid nog een puntje aan kan zuigen. Is het niet gewoon het geld waarvoor de rappers de overstap maken naar de housescene? Het lijkt een logische verklaring; optreden voor tienduizenden mensen levert vast en zeker meer geld op dan rappen in een halflege, kleine zaal bij de lokale poppodia. Metalz is eerlijk en ontkent het niet. “Natuurlijk, het is een mooi extraatje. Ik was echt enorm aan het strugglen met hiphop. Hiphop is voor mij plezier en passie, maar leverde me gewoon weinig op. Hardcore zorgt voor een mooie balans. En het is niet alleen financieel gezien een bonus. Alle uren die ik in totaal in hiphop heb gestoken, werden naar mijn mening niet altijd gewaardeerd. In de hardcore is dat anders, duizenden mensen zien jou als hun idool.”

Geplaatst door bowie op 7 mei 2015