De spoken word-scene is groeiende. Eerder sprak HIJS al met organisaties als Poetry Circle en Woorden Worden Zinnen die de enorme hoeveelheid aan talent een podium bieden en ondersteunen in hun ontwikkeling. Alleen al in Rotterdam zitten ruim voldoende dope spoken word-artiesten om een eerste seizoen van een webserie mee te vullen. Met de stad als podium je gedachten blootleggen in een voordracht op video. Iedere keer weer anders, omdat diversiteit één van de kernwoorden is wanneer we over de spoken word-scene spreken. In de vijfde episode van het eerste seizoen van HIJS Poetry komt Marco Martens aan bod.

HIJSPOETRYSCRE

Marco Martens schildert met woorden. Ruw en zonder opsmuk. Samen met muzikanten Michiel van Iersel en Joris Sedee schreef hij het album ‘Ieder huis is uit vertrekken gebouwd’ dat in 2015 op Bastaard Platen verscheen. De plaat bevat kleine luisterliedjes over vertrekken en achterlaten. ‘Bijzonder én bijzonder goed.’, zo typeert taalicoon Frits Spits de plaat. Martens’ rapverleden verdween wat naar de achtergrond, hij presenteert zich steeds meer als verhalenverteller. De afgelopen jaren speelde hij op diverse festivals, van De Parade tot Lowlands en was hij met zijn band te gast bij VPRO Vrije Geluiden. Zijn gedicht ‘Twitter’ verscheen al eens in een bundel, maar werkt vooral op de plaats waar Marco het liefste staat: het podium.

Marco Martens heeft eveneens vandaag een nieuwe video uitgebracht, dit in het kader van Wereld Alzheimerdag 2016. Het nummer is te vinden op Ieder Huis Is Uit Vertrekken Gebouwd. Bekijk de indrukwekkende clip van Alles Voorbij:

Meer Achtergronden, Hijs Poetry