Gluren bij de Zuiderburen #1: de aftrap in Genk

De titel van de nieuwe serie ‘Gluren bij de Zuiderburen’ kun je vrij letterlijk nemen; we nemen een kijkje bij Vlaamse hiphopacts; zowel veteranen als onbekend talent. En dan niet die uit Antwerpen, Brugge en Gent, maar uit kleinere steden waarvan je in eerste instantie misschien niet had gedacht dat er ook een plaatselijke hiphopscene te vinden is. Want dat er genoeg toffe hiphop wordt gemaakt in Vlaanderen is ons al lange tijd duidelijk, en wie zijn wij om je daar niet op te wijzen? We trappen af in Genk!

Gianluca ‘Don Luca’ Nobile stond in de jaren negentig al aan de wieg van de Genkse hiphop, met groepen als ODC, 3600, N.O.M. en Ganz Gflipt. Van rappen in de Genkse taal maakte hij zijn handelsmerk: “We wilden tonen dat we trots zijn op de stad, en dat we hier graag wonen. Vandaag de dag is het ‘cités’ nóg meer in. Ook jongeren van buiten Genk proberen het te spreken, vooral omdat het een taal is met veel humor”, vertelde Don Luca vier jaar terug al eens tegen de krant Het Nieuwsblad.

“Met ODC waren we al langer actief met graffiti”, blikt hij nu terug. “Maar we begonnen ook het rappen steeds serieuzer te nemen. We wilden alle elementen onder de knie krijgen, dus we interesseerden ons ook in breakdancing. Ik weet niet meer hoe het precies tot stand kwam, maar we mochten on stage tijdens Swinging Genk 1999, tijdens de show van Polski Fiat. Niemand zag het aankomen dat er opeens twee mc’s hun nummer overnamen.”

Flash forward. Inmiddels is het twintig jaar later en is hiphop ook in België niet meer weg te denken. Er is een levendige scene in Genk, met veel uiteenlopende stijlen en kenmerken. Dit zijn de acts die je volgens ons in de gaten moet houden:

Don Luca
Zoals gezegd; een beetje de peetvader van de scene in Genk. Als deelnemer van het tv-programma In De Mix op televisiezender Één bewerkte hij in 2012 de hitsingle Ik ga dood aan jou van Bart Herman. De HIJS-lezer kan hem kennen van zijn werk voor en met Marmalade Productions. In 2014 bracht hij via dat platform zijn EP Luistermuziek uit, en daarna werkte hij mee aan de compilaties Bosbessen Marmalade en Bitterzoet. Hij bevestigt steeds weer dat hij geen stereotype rapper is; zijn muziek is authentiek, realistisch en diepzinnig. De verhalen die hij vertelt uit het leven gegrepen. Naast het schrijven van teksten en componeren van muziek doet hij ook acteerwerk en verfraait hij muren met zijn handlettering-skills.

Tiewai
Tiewai is geen onbekende in het Vlaamse hiphoplandschap. Hij maakte na ODC (met Don Luca en Ikke van Onze Zaak) van Genk een hiphopstad om rekening mee te houden en werd dan ook snel een van de acts van het bekende label Eigen Makelij. Daar kwam in 2012 zijn debuutalbum Ilawo uit, waarmee hij ook in Nederland hoge ogen gooide. Hij werkte onder andere met Adje, Rosco (Zo Moeilijk) en Freez. Na enkele jaren reizen keerde hij in 2014 terug met de EP Tabula Rasa (waar ook Josbros een featuring op had) en speelde hij shows op grote Vlaamse festivals als Laundry Day, Pukkelpop, Crammerock en was hij het voorprogramma van Xzibit en Joell Ortiz. In Nederland speelde hij in 013, op WOO HAH! en de in de Amsterdamse Melkweg. In 2019 gaat hij opnieuw vlammen; binnenkort verschijnt zijn nieuwe EP, waarvan hij al de veelbelovende singles Hustle en Focus loste.

Chaz & Djalu
Jonas Thys en Gianluca Anastasi, beter bekend als Chaz & Djalu, kwamen op de middelbare school met elkaar in contact via een gemeenschappelijke vriend. Een hechte vriendschap en een vruchtbare muzikale samenwerking zijn het gevolg daarvan. In februari 2017 lieten ze hun eerste wapenfeit los: de single Lovehotel. Daarna ging het hard; ze mochten het voorprogramma verzorgen van Eigen Makelij, speelden een eigen headline-show op Genk On Stage en speelden als support van Kraantje Pappie in een uitverkochte zaal. Singles als We Komen Van Niks en Moves onderstrepen de honger van het duo. Naast artiesten zijn Chaz en Djalu ook respectievelijk audio-engineer en muziekproducer. Ze werkten al samen met onder meer Don Luca, Onze Zaak en Zwangere Guy. Nu is er hun debuutalbum; Eclips. Ons advies? Checken, want dit is nu al een van de meest frisse releases van 2019!

Onze Zaak
Wat ooit begon als een eenmalige samenwerking groeide uit tot een vaste waarde in de Belgische hiphopscene. PTR en BAZE waren sinds eind jaren negentig al actief met hiphop bezig in As, een grensgemeente van Genk. Tegelijkertijd speelde in Genk zelf een soortgelijk scenario zich af: IKKE a.k.a. Zio Io stond samen met Don Luca aan de wieg van de scene aldaar. In de zomer van 2011 kruisten hun paden en ontstond Onze Zaak, dat inmiddels geen groep maar een collectief of keurmerk genoemd kan worden. Ook Roach en Youssef voegden zich erbij. Hoewel ze als Onze Zaak nog maar twee projecten op hun naam hebben staan, blijven ze toch in de picture. Ze stonden op Pukkelpop en Genk On Stage, bemachtigden een tweede en derde plek bij de Vlaamse Rap Awards en featurden op de eerste release van Zwangere Guy. Ondertussen werken ze aan nieuwe muziek waarvan de releases dan ook gepland zijn voor dit jaar.

NupstR
Genkenaar Nupstr (Jonas Rosius) pikte rond 2000 de microfoon op on hem niet meer los te laten. Geïnspireerd door grootheden van toentertijd als KRS-One, Extince, Wu-Tang Clan en Brainpower begon hij op 14-jarige leeftijd te freestylen. Later begon hij op die instrumentals ook tracks te maken. Hij richtte samen met een hoop anderen het collectief Zown op, wat resulteerde in twee albums. Toen in 2005 de crew splitte, keek hij uit naar een nieuwe formatie. Hij werd onderdeel van Het Verdikt, met Scale, WIM, Xpanz & Prev, bekende mc’s van allerlei groepen van over heel België. Ook daar bracht Nupstr een plaat mee uit en trad hij veel op in binnen- en buitenland. In 2010 volgde zijn debuutplaat Vooruitgang, waarna het even stil werd. Toch kroop het bloed waar het niet gaan kon; in 2015 zette hij elke maand een nieuwe track online, wat resulteerde in de Eindelijk EP, en in 2016 volgden nog vier nieuwe tracks en vorig jaar verscheen zijn nieuwste album Zelfportret. Check die hier.

Geplaatst door bowie op 29 januari 2019