Generatiekloof? Deel 7: Produceren

Nieuwe digitale mogelijkheden
Volgens Teun zijn de nieuwe mogelijkheden alleen maar goed nieuws. “Ik heb vroeger nooit echt veel interesse gehad in een instrument leren spelen”, vertelt hij. “Mijn broer speelde wel drums bijvoorbeeld. Maar het heeft mij nooit echt kunnen interesseren. Een vriend van mij zei een keer dat er zo’n programma was, Fruity Loops, en dat ik dat maar eens moest proberen. Nou, toen kon ik ineens muziek maken op mijn computer en daar raakte ik wel door gefascineerd.” 
Het nadeel aan dit verhaal is dat Teun nooit muzieklessen heeft gehad. Waar hij nu wel spijt van heeft. “Ik gebruik nu een app op mijn telefoon om noten te leren lezen. En sinds ik dat doe, merk ik dat ik ook anders naar muziek luister. Je herkent dingen sneller en hoort verschillen beter.”

 

Internet
Dat muziek maken anders is geworden, moge duidelijk zijn. Maar ook het internet heeft dingen enorm veranderd en dat is een goed ding volgens Teun. “Het internet is super goed voor de muziek. De aandacht gaat niet meer alleen uit naar main stream labels. Nummers van onafhankelijke artiesten kunnen tegenwoordig net zo groot worden als nummers van al gevestigde labels. Maar het zit natuurlijk wel vol, dat hele internet. Er is zoveel muziek out there en dat maakt het soms lastig om de goede dingen eruit te halen. Iedereen kan tegewoordig muziek maken en iedereen kan tegenwoordig gratis muziek luisteren. Dus de uitdaging is om jezelf interessant genoeg te maken zodat mensen naar je willen luisteren. Het gaat tegenwoordig niet alleen meer om de kwaliteit van muziek; imago en betrokkenheid zijn erg belangrijk geworden. Artiesten moeten tegenwoordig meer bieden dan ‘alleen maar muziek’, artiesten moeten een connectie bieden naar de fans. Voor mij is internet mijn hele carrière. Dat ik er nu van kan leven en er mijn geld mee kan verdienen, komt puur door het internet. Alle connecties die ik heb met artiesten bijvoorbeeld, komen bijna allemaal via Youtube.”

 

 

Webshop
Maar kan een producer in Nederland nou leven van het maken van muziek? Tantu in ieder geval wel. “Dat komt vooral ook omdat mijn webshop goed draait. Dat is vrij passief inkomen, ik hoef eigenlijk alleen maar een mailtje te versturen met de downloadlink en dan heeft diegene de beat en is het weer klaar.” Maar de beat zal ook gemaakt moeten worden. Dat kost toch veel tijd? “Ja, dat klopt. Maar waar ik het nu over heb, dat zijn niet de exclusieve deals. Ik maak bijvoorbeeld iedere week een nieuwe beat voor mijn Youtubekanaal, voor de continuïteit en om mezelf scherp te houden. Dat soort beats kan je ook in mijn webshop kopen. Dan krijg je hem zonder tags en kun je hem gebruiken voor je eigen teksten. Nadeel voor de rappers is, dat dit niet exclusief is. Dus andere rappers kunnen hier ook gebruik van maken. Het idee is wel dat als het een ziekelijk grote hit wordt dat er meer voor betaald wordt, maar dat is een wat ingewikkelder verhaal. Wanneer artiesten willen, kunnen ze ook de exclusieve rechten kopen, maar dan wordt het wel duurder. Maar dit loopt erg goed, vooral internationaal, erg fijn.”

 

 

Jeugdhelden
Een opvallende naam op Language of Beats, het album van Tantu, is die van Brainpower. Ook hier komt het internet weer om de hoek kijken. De samenwerking met Brainpower ontstond namelijk via het Youtubekanaal van Tantu. “Eigenlijk was het heel simpel. Ik heb via mijn Youtubekanaal een bericht gestuurd naar Brainpower en daar kwam een reactie op. Op mijn Youtubekanaal heb ik bijna 25.000 abonnees, dus misschien dat ik daarom een antwoord kreeg. Ik heb toen een paar keer heen en weer gemaild met zijn management en uiteindelijk zijn we tot een overeenkomst gekomen. Hij een verse bij mij, ik een beat voor hem. Ja, dat is ontzettend gaaf. Brain is wel een jeugdheld en dat hij dan op mijn album staat, dat is heel tof.”

 

 

Inspiratie
Iedere artiest heeft inspiratiebronnen, sommige binnen het genre waarin ze actief zijn, sommige buiten dat genre. Voordat Tantu begon met beats maken, luisterde hij al veel hiphop, bijvoorbeeld Gang Starr. “Nummers als Mass Appeal en Full Clip hebben me wel echt de hiphop ingetrokken. In eerste instantie luisterde ik alleen maar Amerikaanse hiphop. Maar daarna ontdekte ik Fresku en dat heeft me wel naar het Nederlandse gehaald. Qua producers zijn het vooral Nederlandse jongens die me geïnspireerd hebben. Voor FS Green heb ik heel veel respect, SirOJ heb ik heel veel geluisterd, Hayzee, die jongens zeg maar. Maar nu is het vooral Reverse, echt, wat die man allemaal voor producten aflevert, dat is ongelofelijk. Van zo’n hoge kwaliteit, ik bedoel, hij heeft Ik Neem Je Mee geproduceerd. Dat is zo knap, als je dat kan, maar je kan ook die ontzettend rauwe shit voor Adje maken. Ja, dat is voor mij echt een groot voorbeeld. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen stijl, maar een echt goede producer kan zich ook buiten die stijl bewegen. Een goede producer kan gewoon goed inschatten wat mensen ook echt willen hebben. Dat is mijn streven, als producer maak je toch een product voor een andere artiest. En dan moet je aanvoelen wat zij willen en nodig hebben en je daar dienstbaar in op kunnen stellen. Ik vind het erg knap hoe Reverse dat aanpakt. Bij Ik Neem Je Mee staat zijn naam er waarschijnlijk erg klein bij. Zo verkopen ze het merk Gers Pardoel en niet Reverse. Maar dan is daar deze zomer wel ineens een soloalbum van hem. Ja, die diversiteit vind ik erg inspirerend. Dat wil ik ook!”

Geplaatst door bowie op 14 oktober 2014