Dit zijn de 20 J Dilla essentials volgens jullie, de HIJS-lezers

Het is de laatste werkdag van de Dilla Week, de week waarin zowel de geboorte- als sterfdag van wijlen J Dilla vallen. Op 10 februari, de datum waarop hij in 2006 het leven liet, vroegen we onze lezers naar hun favoriete producties van de gevierde producer. We hebben de twintig meest genoemde songs gebundeld in een playlist, aangevuld met wat eigen favorieten. Dat levert een prachtig overzicht op van twintig tracks die zijn carrière definiëren.

Waarschijnlijk had Dilla zelf weinig aan een artikel als dit. In het nieuwe boek Dilla Time: The Life and Afterlife of J Dilla, the Hip-Hop Porudcer Who Reinvented Rhythm schrijft Dan Charnas zijn eigen ervaringen en die van collega’s met de producer op. Herhaaldelijk wordt gesproken over het tempo waarin Jay Dee werkte. Hij scheen meesterwerken te creëeren in enkele minuten tijd, voordat hij verder ging naar de volgende beat. En toen zijn sound, of in ieder geval een afgeleide ervan, dominant dreigde te raken vond hij zichzelf razendsnel opnieuw uit. Op die manier was hij eeuwig op zoek naar manieren om zichzelf opnieuw uit te vinden.

Zijn dood in februari 2006 aan complicaties van lupus en een zeldzame bloedziekte was het startschot voor de pogingen om met zijn gigantische erfenis om te gaan. Dilla Time van Charnas is de laatst bekende ervan en waarschijnlijk één van de beste. Het leven van een zwaar gemythologiseerde artiest als Dilla in kaart brengen is een gewaagde onderneming. Echter weet Charnas zijn menselijkheid te illustreren, en zijn wortels in het werk van artiesten als Kendrick Lamar en Janet Jackson bloot te leggen. Dit is dus niet wéér zo’n biografie die enkel bestaat uit pure romantiek.

Daarnaast plaatst de auteur de productietechnieken in de wereldwijde muziekgeschiedenis zonder te vervallen in geneuzel dat alleen is bedoeld voor incrowd. De revolutionair Dilla wordt beschreven, maar er wordt niet in de val van enkele lovende woorden getrapt. Charnas vertelt het niet enkel vanuit eigen perspectief. Hij neemt de lezer mee naar vertellers als vrienden, familie en artiesten als Q-Tip, Pete Rock en Questlove.

Bij vlagen is boek rete-interessant, ook voor de muziekleek; digitale muziektechnologieën worden uitgelegd en geplaatst in bijvoorbeeld de evolutie in de Afro-Amerikaanse muziekgeschiedenis. Op andere momenten is het hartverscheurend, zeker wanneer er herinneringen opgehaald worden aan de momenten rond zijn tragische overlijden. Zo biedt het de perfecte balans tussen nerd-leesvoer over gear, de muziekhistorie (zowel lokaal als wereldwijd) en het verhaal over een all time hiphopheld.

Een aantal van de sleutelfiguren die het verhaal vertellen keren ook – haast logischerwijs – terug in de playlist. Niet alles wat er genoemd is, hebben we op Spotify kunnen vinden. Ter compensatie hebben we als bonus ook een paar YouTube-tracks toegevoegd.

Draai dit vandaag en vier het leven van de goat. Het boek van Dan Charnas is inmiddels toe aan een tweede druk.

Geplaatst door bowie op 11 februari 2022