Het HIJSarchief staat vol toffe interviews, reviews, videobeelden van shows en fotoverslagen. In Diggen in het Archief blikken we elke editie terug op een speciaal item uit het HiphopInJeSmoel verleden, waarbij we ook kijken hoe het er anno 2012 voor staat met de hoofdperso(o)n(en). Na de HIJS radio livesessies in de vorige aflevering van Diggen in het Archief, blikt presentator Yid nu terug op de drie knotsgekke marathonuitzendingen (die in z'n geheel terug te luisteren zijn) ter gelegenheid van de drie verjaardagen van het programma.

Eerste verjaardag
Met heel veel plezier en trots hebben Mista Sweet en ik drie jaar lang een wekelijks radioprogramma gemaakt bij het helaas wijlen Kink FM. Toen onze eerste verjaardag dichterbij kwam, hebben we met stationchef Arjen Grolleman (RIP) een marathonuitzending opgezet. Tussen middernacht en 6 uur stonden rappers, beatbakkers en dj’s op het programma. De studio was bomvol en de alcohol vloeide rijkelijk. Ieder uur stond er een gast centraal die zelf muziek mocht meenemen en ieder uur werd afgesloten met een livesessie. Veel artiesten waren eerder aanwezig dan dat zij aan bod zouden komen in de show en dat resulteerde in veel langere livesessies dan vooraf ingecalculeerd. Surya werd een soort meubilair bij ons programma. Tijdens de eerste marathon was hij bijna ieder uur te horen en wist hij er zelfs een freestylesessie uit te gooien van een kwartier. Ondanks dat Surya steeds meer dronken werd, greep hij samen met Escalatie Team iedere kans aan om zich vocaal te laten gelden. Ciph Barker had op een bepaald moment zoveel gedronken dat hij niet meer kon blijven zitten of staan. Het waren mooie taferelen en Arjen Grolleman genoot misschien nog wel het meest. Unorthadox en Rosa Ana kwamen de eerste marathon afsluiten om 5 uur in de ochtend en Arjen, een groot liefhebber van poëzie, wist niet wat hij hoorde toen Dox een livesessie begon. Luister hier de eerste marathonuitzending terug:

Tweede marathonEen jaar later vond de tweede editie plaats met maar liefst een duur van 12 uur (van 19 uur tot 7 uur). Nog meer gasten over de vloer, dus nog meer livesessies. Een legendarische sessie kwam op naam van het Rotterdamse Audio Elixer (crew van Rein de Vos). Zij deden diverse livetracks achter elkaar alsof het een liveshow betrof en verlieten daarna direct het pand alsof ze er nooit waren geweest. Uiteraard was het Escalatie Team wederom aanwezig en de situatie in de studio leek om een uur of 6 daadwerkelijk te escaleren. Frits van Dijk en Greg Kerkwerper bekogelden elkaar met alles wat ze konden vinden en maakten tijdens de livesessies ruzie over wie er mocht rappen. Na een zware uitzending van 12 uur besloten we een uurtje te pitten in de studio. Een paar uur later zou de tweede editie van het Zwolse festival The Rhythm The Rebel beginnen en wij hadden daar een HIJS-podium. Het zou een zware maar dope dag worden. Luister hier de tweede marathonuitzending terug:

In de verkoelende buitenlucht, even weg uit de overvolle KINK studio dropten Jerome XL, Surya, Y’skid en Skenkie trouwens nog een spontane livesessieEindeMet inmiddels meer dan honderd uitzendingen zouden we beginnen aan ons derde seizoen. Een radioshow maken kostte ons inclusief voorbereidingen en reistijd bijna een dag in de week en dat werd ons een beetje teveel. De knoop werd doorgehakt, we gingen stoppen. We wilden het laatste seizoen in stijl afsluiten dus viel de keuze op een nieuwe 12 uur durende marathonuitzending. Tim Beumers was ook weer van de partij (tijdens de tweede marathon dropte Tim een hilarische oldschool freestyle). Hij stopte zijn mond vol met banaan en chips en spitte met een volle mond. Sugacane z’n album was net uitgekomen en hij rapte een paar dodelijke a capella’s waar iedereen stil van werd. Om nog een keer alles uit de kast te halen, werd er een tweede studio ingericht waar producers Presto, Nox, Terilekst en Y’skid live beats maakten die later te horen waren tijdens de sessies. We konden terugkijken op een geslaagde marathon, die tevens onze laatste uitzending was. Luister hier de derde en laatste marathonuitzending terug:

Meer Achtergronden